Lipsa fortei de munca ataca domenii noi
Export vs import de angajati
Posibilele motive ale instaurarii acestui fenomen pe piata fortei de munca din Romania pot fi analizate din mai multe unghiuri. Unul dintre acestea este legat de faptul ca Romania este o tara exportatoare de forta de munca, o tara lipsita de traditie in "importul" de oameni. Acest fapt reiese si din rezultatele studiului, potrivit caruia doar 7% dintre companii intentioneaza sa aduca forta de munca din strainatate, iar 13% se declara interesate de angajarea de romani care lucreaza in strainatate. Se pare ca motivul pentru care companiile nu se gandesc inca la import de forta de munca (cel putin nu la cea legala) sunt strans legate de costuri si de legislatia restrictiva a Romaniei in ceea ce priveste imigratia si de cele mai multe ori se opteaza pentru expati doar cand este vorba de pozitii de top management. "Au existat cateva cereri si avem clienti care si-au adus expati pe pozitii de top management insa au apelat la aceasta solutie deoarece au gasit in afara tarii oameni cu experienta mai mare fata de ceea ce au gasit pe piata romaneasca si cu asteptari salariale asemanatoare", sustine Florentina Manole, Managing Partner, Plus HR Solutions. Nici in cazul companiei Barnett McCall nu au fost inregistrate foarte multe solicitari de angajati straini sau de angajati romani plecati in strainatate. Totusi, se pare ca, in special pentru posturile de specialisti in constructii, recrutarea de angajati romani ai companiilor din afara a devenit o practica. "Pentru ambele cazuri, motivatia este aceeasi; specialistii din afara au un nivel de pregatire si un grad de expunere la mediul multinational mult superioare sau fara corespondenta in randul angajatilor de aici", sustine Alina Musuroaea, Recruitment Consultant, Barnett McCall.
Atentie, se cauta…
Constructiile, industria textila si HoReCa si-au extins activitatea pe piata in ultimii ani si au creat multe locuri de munca noi, atat pentru persoane necalificate sau cu o calificare slaba, cat si pentru persoanele cu studii superioare si specializari. Insa, in prezent este importanta natura muncitorilor de care este nevoie pe piata, acestia reprezentand marea masa a emigrantilor romani: oameni tineri, cu calificare slaba si cu un venit mic. "Problema noastra devine din ce in ce mai acuta cand este vorba de recrutare, pentru ca forta de munca in zona este din ce in ce mai scazuta, si fiind vorba de industria textila avem nevoie de specialisti. Insa, suntem avantajati de faptul ca suntem abilitati sa facem cursuri de calificare la locul de munca, ceea ce aduce un plus angajatilor nostri din punct de vedere profesional", declara Corina Neagu, HR Manager Alison Hayes Romania.
Marimea firmei conteaza
In urma cercetarilor, realizatorii studiului au observat ca in cazul industriei textile si al firmelor din domeniul HoReCa, fluctuatia personalului se asociaza invers cu marimea firmei. Astfel, firmele mici (10-49 de angajati) se confrunta intr-o proportie mai mare (49% in domeniul textil, 34% in HoReCa) cu fluctuatia personalului, comparativ cu firmele medii sau mari din aceleasi domenii. In domeniul constructiilor, discrepantele dintre firme de marimi diferite in ce priveste fluctuatia personalului sunt nesemnificative, circa 35% dintre acestea confruntand-se cu aceasta problema, indiferent de numarul lor de angajati. Cea mai mare cerere de personal din industria constructiilor este pentru departamentele de vanzari, marketing si tehnic. Datorita dezvoltarii puternice a domeniului constructiilor din ultimii ani, s-a simtit nevoia de a creste echipele de vanzari pentru a putea acoperi la nivel national cererea clientilor, dar si pentru a se putea focaliza mai mult pe nevoile fiecarui client si a putea veni in intampinarea problemelor lor. "Oamenii de vanzari din acest domeniu, au un profil deosebit. Se cauta, de fapt, consultanti de vanzari, oameni cu foarte bune abilitati de comunicare si negociere, care sa cunoasca bine piata, competitia si sa poata vinde nu doar produse, cat mai ales solutii si servicii foarte bune. Piata este intr-o crestere permanenta in domeniul constructiilor si cererea pentru astfel de oameni de vanzari este foarte mare", declara Florentina Manole, Managing Partner, Plus HR Solutions.
Posibile solutii
Studiul realizat de Fundatia Soros pune accent pe doua dintre solutiile de tip socio-demografic care ar putea rezolva problema lipsei fortei de munca: intoarcerea migrantilor romani si imigratia. Solutiile au fost identificate pe baza cercetarilor anterioare, utilizand date din Romania si urmand exemplul tarilor Uniunii Europene, care se confrunta de mai mult timp cu aceasta problema. "Credem ca angajatorii vor apela la toate aceste solutii. Ma bazez in aceasta afirmatie pe exemplul tarilor europene (mai ales cele nou intrate in UE in 2004) cu care Romania se aseamana foarte mult si care urmeaza acelasi trend. Polonia, Cehia, Slovenia sunt tari care au inceput sa aiba un surplus de forta de munca. In urma intrarii in UE si a cresterilor economice rapide, nivelul imigratiei in aceste state a ajuns la cel al emigratiei si exista semne ca il va depasi", completeaza Mihaela Stefanescu, coordonatoarea proiectului "Piata fortei de munca din Romania si imigratia".
Cum ii pastram?
Cunostintele de limba, convingerea ca experienta de munca in strainatate schimba mentalitatea, pe de o parte, dar si rezolvarea cheltuielilor de cazare, pe de alta parte, pot fi cateva dintre argumentele pe care angajatorii le pot folosi pentru atragerea in tara a romanilor care lucreaza in strainatate. "Nu putem spune ca acum suntem prima companie din Romania la nivel de pachet salarial si beneficii, dar ne dorim sa ajungem printre primii. Ceea ce cu siguranta reusim este sa investim in cursuri de calificare, sa aducem si sa retinem tinere talente, dar si oameni fara experienta, pe care ii trecem prin diverse etape pe parcursul carora ne dam seama ce le-ar placea, la ce si unde ar fi mai potriviti", marturiseste Corina Neagu, Alison Hayes Romania.
Viitor sumbru
In prezent, peste 70% dintre angajatori au o viziune pesimista asupra acestui fenomen si considera ca este foarte probabil ca si in viitorul apropiat sa se confrunte cu lipsa angajatilor. Tendinta de ascensiune sau de stagnare a emigratiei, scaderea continua a natalitatii si lipsa unor masuri concrete de aducere de personal din afara granitelor (fie romanii din strainatate, fie imigranti) ii determina pe specialisti sa anticipeze ca deficitul de forta de munca se va adanci. "Tinand cont de datele pe care le avem in prezent si in lipsa unor masuri si politici, probabil catre sfarsitul anilor 2020 si inceputul anilor 2030 (cand vor iesi de pe piata fortei de munca generatiile actuale de decretei) vom resimti cu cea mai mare intensitate dificultatile datorate lipsei fizice de personal", declara Mihaela Stefanescu, Soros Romania. Iar acest fenomen se pare ca va afecta si alte domenii, poate chiar marea majoritate a domeniilor.
Alte industrii atacate
Florentina Manole, Managing Partner in cadrul Plus HR Solutions, considera ca in viitorul apropiat vor fi afectate de lipsa de personal si alte industrii importante, cum sunt industria IT si domeniile specializate, precum: consultanti tehnici, contabili specializati, specialisti in diverse softuri specializate (SAP), dar si asistenti manager. Alina Musuroaea, Recruitment Consultant, aduce in discutie alte cateva domenii vulnerabile la fluctuatia de personal. "Datorita investitiilor se va inregistra o dezvoltare a sectoarelor industriei alimentare, logisticii si transporturilor mai rapida decat cresterea specialistilor din domeniu. De aceea, este posibil ca si aceste domenii sa fie afectate in curand de lipsa de personal", sustine consultantul.
Asadar, studiile ne indica problema, specialistii din domeniu se confrunta zi de zi cu aceast fenomen, angajatorii sunt constienti de gravitatea faptului si totusi… solutia se afla in mainile noastre. In teorie, cel mai important element al unei companii este angajatul si doar intelegand si satisfacand nevoile acestuia il vom motiva sa vina si maine la birou. Insa, din pacate, de multe ori uitam sa punem in practica ceea ce invatam si iau nastere astfel de fenomene care pot influenta dezvoltarea intregii societati.