Lucian Croitoru, BNR: Sectorul privat a facut deja concedieri. Sectorul public trebuie sa se grabeasca
„Sectorul privat si-a permis sa actioneze si nu a amanat concedierile. S-a actionat cu democratie”, a afirmat Lucian Croitoru. „Cresterea numarului de bugetari are doua surse. Una este corecta: aderarea noastra la Uniunea Europeana a necesitat aducerea de oameni in sectorul public pentru indeplinirea anumitor standarde cerute de UE. Celalat aspect, insa negativ, este ca boom-ul a creat iluzia ca o ocupare in exces nu atarna in bilantul administratiei, pentru ca erau foarte multe venituri date de boom-ul economic. Numai intre 2004 si 2009, la nivel local, s-au angajat aproape 170.000 de persoane”. Intrebat de Revista Cariere: Cati angajati din sistemul public ar trebui concediati, consilierul s-a folosit de doua exemple:
„Cineva mi-a spus: Norvegia are 300 de functionari publici per locuitor, Romania are 86, inseamna ca noi avem mult de crescut! Nu este adevarat. Nu ignorati faptul ca Norvegia are zacaminte importante de petrol, in primul rand, si, in al doilea rand, are un sistem de impozitare care duc veniturile PIB la o cota inalta. Polonia are 36 de milioane de locuitori. Romania are 22 de milioane. Observati ca vorbim despre o diferenta importanta de cateva milioane. Si totusi, polonezii au in sectorul public cu doar o suta de mii de persoane in plus”.
Crestere economica, in T2 al lui 2011
Conform consilierului, in trimestrul 2 al lui 2011 Romania ar putea inregistra crestere economica, insa „romanii tind se fie prea pesimisti si de aceea consumul se va relua destul de greu”. Totodata, Croitoru a afirmat ca tara noastra s-a aflat timp de cate trei ani in recesiune (intre 1990 si 1992 si 1997-1999).
„Cred ca in trimestrul II din 2011 cresterea economica se va vedea in mod credibil si vom putea spune ca Romania va fi pe un trend bun. Nu vad semne ca se vor relua fluxurile de capital din sectorul privat. Consumul privat va ramane in continuare lenes si nici sistemul bancar nu va putea relua creditare asa cum va dori, deoarece serviciul datoriei pe gospodarii este aproape dublu fata de UE, respectiv 22%. Dupa zece trimestre de scaderi consecutive, in trimestrul al doilea au aparut primele semne ale cresterii economice. Cred ca pe termen scurt potentialul nostru de crestere va fi scazut si atunci presiunile inflationiste sunt mai mari decat ne imaginam acum".
De asemenea, analistul a afirmat ca tara noastra a avut o perioada de 4-5 ani in care economia a crescut mult peste potential, gratie unor politici prociclice, ceea ce a generat presiuni inflationiste si a afectat echilibrul extern, in timp ce acum, masurile de austeritate luate de autoritati fac ca problema sa fie „cat putem apasa pe frana fara ca economia sa se rastoarne. Principala problema a Romaniei in momentul de fata este sa ajunga la sustenabilitate fiscala fara a periclita cresterea economica pe termen mediu si a perpetua ramanerea in urma fata de celelalte tari din Europa Centrala si de Est”.
Creditarea se va relua dupa ce economia va reveni pe crestere
Lucian Croitoru s-a afirmat in favoarea unei concurente mai mari in sistemul bancar, in conditiile in care, de-a-lungul timpului, conceptiile despre competitie s-au schimbat ca urmare a crizelor internationale.
Conform unui raport al Bancii Centrale Europene (BCE), Romania se afla undeva la jumatatea UE din punct de vedere al concurentei in sectorul bancar.
„Imediat dupa criza din 1929-1930 s-a ajuns la concluzia ca acea concurenta in sectorul bancar nu este benefica pentru sistem si påna la sfårsitul anilor ‘60 sistemul bancar a fost controlat in ceea ce priveste ratele la depozite, la credite, nivelul creditului si chiar segmentele pe care s-au acordat. In anii ‘80 s-au trezit ca trebuie sa plateasca nota de plata. Nu aveau eficienta. Creditele erau date numai intreprinderilor mari, iar cele mici nu beneficiau. Sunt in favoarea unui grad mare de concurenta in sistemul bancar. Spun asta pentru ca suntem exact langa o criza mare, de proportii, si ideile nastrusnice apar in momente de genul acesta“.
Lucian Croitoru a atras atentia asupra faptului ca romanii au o abordare gresita atunci cand blameaza bancile pentru ca nu ofera credite care sa sustina reluarea cresterii economice: „Bancile sunt prociclice. Intai se va relua cresterea PIB si apoi creditarea. Nu invers!”