Managerul roman si competenta
In compania privata, managerii si angajatii fura deopotriva ca in codru din depozitele propriilor retele de distributie. In compania publica, se fura mai rafinat prin decizii ale consiliului de administratie, prin nenumarate contracte mici (pentru care nu este necesara licitatia publica) si cu supraincarcari masive a personalului pe anumite functii.
Din estimari, hotia este de minim 25% din profit. In ambele companii, se cauta de cativa ani solutii pentru diminuarea prejudiciului.
Solutia
Surprinzator, pentru aceste doua companii mai apare un aspect comun, anume solutia pe care au implementat-o: nepotismul. Care reuseste sa stopeze furtul. In compania privata, angajarea rudelor in functiile de conducere din teritoriu reduce semnificativ pierderile. In compania publica, angajarea persoanelor de incredere duce la o anumita suplete si o executie mai eficienta a deciziilor, un control mai riguros al pierderilor.
Efectele
Credeti ca furtul s-a stopat? Sigur ca nu. S-a diminuat semnificativ. In compania privata, se spune ca furtul s-a redus sub 5%, iar in compania publica, …Dumnezeu stie cu cat. Ei spun ca la un nivel rezonabil.
Iata ca nepotismul poate fi benefic. Pe termen scurt inregistreaza rezultate favorabile.
Din pacate insa, lucrurile nu se opresc aici. Pe termen mediu si lung pierderile sunt imense si afecteaza pe toate lumea. Persoanele de incredere care rezolva problema furtului se dovedesc incapabile de performanta. Un dezastru complet.
Concluzia
In fata competentei, increderea castiga in orice situatie, oriunde in lume. Nu este o caracteristica romaneasca. Ce poate fi romanesc in acesta poveste este acest modus operandi de inlocuire a furtului cu nepotismul si cu lipsa de competenta.
Dorin Bodea
Senior Consultant, Result Development
1. Mitul eficientei managerului roman
2. Mitul profitabilitatii managerului roman