Mitul 4: Managerul roman este autoritar
In primul rand, stilul laissez-faire inseamna, pe de-o parte, manageri maturi si pe de alta parte, angajati maturi – emotional si profesional. Stilul laissez-faire se potriveste angajatilor seniori, in situatiile in care fiecare dintre ei stie ce are de facut pentru a obtine rezultatele dezirabile.
Problemele managerului roman intra in contradictie cu stilul laisse-faire. Pe de o parte, tineretea anumitor manageri asociata cu o anumita lipsa de maturitate in gandire, micromanagementul (controlul excesiv), precum si ponderea mare a stilului directiv. Pe de alta parte, nivelul de imaturitate al angajatilor – imaturitate profesionala sau a performantei – ce necesita folosirea unui stil preponderent directiv. In acesta situatie, managerul roman are toate motivele pentru a fi autoritar.
1. Mitul eficientei managerului roman
2. Mitul profitabilitatii managerului roman
3. Managerul roman este centrat pe oameni
O alta problema a managerului roman este cauzata de neintelegerea stilului participativ. Cred ca una dintre explicatiile ineficientei manageriale este aplicarea unui stil participativ intr-o maniera simplista, in care este cautata satisfactia si dorinta de a fi mai degraba placut decat ascultat. Din pacate, foarte multi manageri romani cauta mai degraba sa fie placuti, iubiti, si mai putin sa fiei ascultati.
Lectia managerului roman din acesta poveste este sa invete drumul spre folosirea stilului laissez-faire si sa aiba incredere ca acest lucru nu inseamna pierderea controlului, ci castigarea unor parteneri valorosi in realizarea obiectivelor. Stilul laissez-faire este o alegere atat din partea managerului, cat din partea angajatului (in rolul de partener al managerului), o alegere si o asumare a caii eficientei in obtinerea rezultatelor proprii si de echipa.
Dorin Bodea
Senior Consultant, Result Development
Afla maine din CariereOnline.ro care este al cincilea mit despre managerul roman