Revenirea la birouri, din ce în ce mai puțin dorită de către angajați
Odată cu pandemia, tot mai mulți angajați au descoperit că își pot face munca de acasă foarte bine și au început să aprecieze mai mult flexibilitatea. Studiile recente ne arată că românii nu mai vor să meargă la birou, chiar și pentru o sumă mai mare de bani.
Career Shift a realizat un studiu din care reiese că 77% dintre respondenții studiului vor să își schimbe jobul în următoarele 12 luni. Majoritatea (72, 7%) ar pleca de la actualul loc de muncă la un altul plătit la fel, dar cu posibilitatea de a lucra remote. Asta scoate în evidență faptul că în pandemie, oamenii au înțeles că pot fi eficienți și muncind din alte locuri decât de la birou. Este ca un marș pentru munca de acasă. Beneficiile pentru care ar pleca la un alt loc de muncă sunt: un mediu de lucru mai plăcut, posibilitatea de a lucra de oriunde, precum și mai mult timp liber. Dintre cei intervievați, 67,6% simt că le lipsește curajul, ca să facă pasul spre o schimbare în carieră, 61,9% spun că le lipsește claritatea, iar 43,8% – siguranța financiară.
Aceste informații ne arată că și România este aliniată trendului internațional denumit Marea Reașezare (The Great Reshuffle), care indică faptul că demisionările masive din ultima perioadă vor avea în același timp un număr similar de reangajări. În același timp, valorile oamenilor s-au schimbat. Ei pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viața personală și job, dar și pe flexibilitate locului de unde pot munci.
Studiul a fost realizat în urma programulul Career Refresh, organizat de Career Shift. Programul s-a desfășurat în perioada 9-12, online, gratuit, pentru oamenii care și-au dorit să-și clarifice care este direcția profesională spre care vor să se îndrepte. Acesta a susținut intenția oamenilor de a-și schimba jobul, în contextul în care asistăm, pe plan mondial, la un trend de renunțare în masă la locul de muncă – Marea Demisionare (The Great Resignation), după perioada pandemiei.
Din cei aproape 200 de oameni care au participat la chestionar, 58,5% vor să plece de la actualul loc de muncă pentru că vor să evolueze; 56,8% își doresc un job cu mai mult sens, iar 47,2% nu se simt motivați la locul de muncă actual; 32% s-au simțit foarte stresați la locul de muncă în ultimele 6 luni, iar 69,3% nu au o direcție clară de schimbare a jobului, pentru că nu știu exact ce vor sau cum ar putea ajunge acolo unde visează.
„Am avut 1.300 de înscriși în Career Refresh și mulți dintre ei s-au conectat profund cu noi. Concluziile noastre sunt că este o mare nevoie de a face lucrurile diferit în ceea ce privește munca. De aceea am și făcut www.careershift.ro, ca să existe un loc cu resurse „altfel” pentru carieră. Credem că viitorul aparține oamenilor care își iau conștient frâiele vieții profesionale în mâini și care fac lucrurile cu independență, autonomie și motivație intrinsecă.
Provocările pe care oamenii care au participat la program sunt diverse: de la frică de eșec, la sindromul impostorului sau „golden cage syndrome”, până la lipsa unei bune planificări financiare sau o introspecție pe abilități și competențe. Simplificând, cred că o parte dintre oameni nu știu ce li s-ar potrivi, alții nu se cunosc îndeajuns, alții nu își mai permit să viseze și alții, deși cunosc toate aceste detalii nu știu cum să le scoată în evidentă și să își facă un plan bine structurat. De aceea, noi nu credem într-un CV făcut pe fugă, ci într-un proces integrat, cu mai multe etape.” (Mihai Zânt, co-fondator Career Shift)