Romania, pe ultimul loc in UE la contractele de munca temporara
Potrivit raportului Eurostat, media europeana se situeaza la 13,5%, iar cea mai apropiata tara de situatia Romaniei este Estonia, cu o rata de penetrare a muncii temporare de 2,5%.
Conform informatiilor publice disponibile pentru anul 2009, piata serviciilor de munca temporara din Romania poate fi estimata la peste 500 de milioane de lei si peste 12.000 de angajati.
Cele mai mari sapte companii care activeaza pe piata serviciilor de resurse umane au infiintat Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), organizatie non-profit, care are ca principal obiectiv flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca, sprijinind includerea in legislatia muncii a prevederilor europene care reglementeaza domeniul muncii temporare.
„La nivelul Uniunii Europene, munca prin agenti de munca temporara este unul dintre cele mai eficiente mijloace de flexibilizare a pietei muncii, creare de noi locuri de munca si, implicit, de reducere a ratei somajului. Romania se afla si in acest domeniu in urma tarilor europene, legislatia din domeniu fiind mult prea restrictiva si neadaptata la situatiile cu care se confrunta piata”, declara Cristina Radulescu, presedinte ARAMT.
ARAMT a realizat deja un memorandum cu propuneri pentru modificarea legislatiei muncii, iar, in perioada urmatoare, organizatia va derula demersuri active pentru sustinerea flexibilizarii legislatiei in domeniul muncii temporare si va elabora recomandari legislative aliniate la prevederile din Uniunea Europeana.
„Principalele propuneri de modificare a legislatiei muncii formulate de ARAMT includ extinderea cazurilor in care o companie poate apela la agenti de munca temporara, prelungirea termenului contractului de munca temporara si flexibilizarea numarului de prelungiri, astfel incat sa se ajunga la paritate cu contractele pe perioada determinata” a mai adaugat Cristina Radulescu.
Cateva recomandari legislative elaborate de organizatie:
- O companie poate apela la agenti de munca temporara pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier sau ocazional, cat si pentru cresterea temporara a activitatii firmei.
- Compania (Utilizatorul) este cea care exercita conducerea si coordonarea activitatii angajatilor temporari pusi la dispozitia sa de catre agentul de munca temporara pe parcursul misiunii de munca temporara.
- Extinderea duratei misiunilor de munca temporara si flexibilizarea numarului de prelungiri, astfel incat sa se ajunga la paritate cu contractele pe perioada determinata.
Cele sapte companii, agenti de munca temporara autorizati, care au fondat ARAMT sunt: Adecco, Agentia de Servicii Professional, APT Resources&Services, Gi Group, Lugera&Makler, Manpower Romania si Trenkwalder.
Board-ul Asociatiei este compus din: Cristina Radulescu, Country Manager Adecco, Sorina Donisa – Director General APT, Charlie Crocker – Managing Partner Gi Group Romania, Camelia Stanculescu – Director General Manpower Romania.
Membrii fondatori ARAMT reprezinta 60% din piata muncii temporare din Romania, cu o cifra de afaceri cumulata de peste 310 milioane RON. Pe parcursul anului 2009, membrii fondatori ARAMT au derulat peste 9.500 de misiuni de munca temporara pentru clienti din toate sectoarele de activitate, pentru toate nivelele de experienta, atat pentru pozitii de executie si direct productive, cat si pentru roluri specializate si de management.