România pierde teren în fața investitorilor: Cum afectează retrogradarea ratingului economic atractivitatea țării | STUDIU

În 2025, Kearney FDI Confidence Index® relevă o tendință din ce în ce mai clară: investitorii devin tot mai precauți în privința investițiilor străine directe (ISD). După ce au trecut prin schimbări importante în economie și politică, executivii intervievați arată o mare îngrijorare legată de condițiile pieței și riscurile geopolitice.
Puncte critice
În cadrul acestui studiu, realizat pe un eșantion global de 536 de executivi din companii mari, sunt identificate câteva puncte critice ce reflectă o schimbare semnificativă în percepția investitorilor. În primul rând, 38% dintre respondenți consideră că prețurile materiilor prime vor crește semnificativ în următorul an. Această tendință este legată de temerile investitorilor cu privire la conflictele globale și perturbările lanțurilor de aprovizionare. În același timp, 35% dintre investitori se tem de creșterea tensiunilor geopolitice, ceea ce ar putea afecta stabilitatea economiilor și a piețelor financiare.
Piețele emergente
Pentru al treilea an consecutiv, Kearney include un clasament separat pentru piețele emergente. În topul acestora, China, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită domină, fiind văzute ca destinații atractive pentru investițiile externe. Totuși, Europa se confruntă cu o scădere a încrederii, în mare parte din cauza stagnării economice și a incertitudinilor politice, precum conflictul din Ucraina. Investitorii europeni sunt mai pesimiști decât cei din alte regiuni, în ceea ce privește competitivitatea și puterea economică a Uniunii Europene.
Printre piețele dezvoltate, Statele Unite rămân lider mondial, fiind preferată datorită inovației tehnologice, urmate de Canada și Regatul Unit. În Asia, înregistrează o îmbunătățire semnificativă în clasament, în timp ce China a pierdut teren, coboară de pe locul trei pe locul șase. Aceste schimbări subliniază volatilitatea din piața globală și incertitudinile economice, care influențează deciziile investitorilor.
Un alt aspect important pe care studiul l-a scos în evidență este importanța eficienței proceselor juridice și de reglementare, dar și a performanței economice interne și capacităților tehnologice. Aceste elemente sunt considerate factori esențiali în luarea deciziilor de investiții.
România, scădere semnificativă
În ceea ce privește România, studiul relevă o scădere de 30% a scorului de încredere al investitorilor, plasându-se pe locul 21 din 25 în Emerging Markets Index, cu o scădere netă de 2 poziții, un semnal de alarmă legat de incertitudinile politice și retrogradarea ratingului de țară. Chiar și așa, România rămâne atractivă datorită forței de muncă calificate și a unui mediu de afaceri relativ favorabil. Totuși, pentru menținerea acest avantaj competitiv, este esențial ca sistemul de educație să răspundă mai eficient cerințelor pieței muncii.
Aceste rezultate sugerează că, în ciuda interesului continuu pentru piețele emergente și dezvoltate, riscurile geopolitice și economice crescute pot limita fluxurile de investiții externe. Astfel, guvernele și companiile trebuie să fie mai flexibile și pregătite să facă față schimbărilor rapide pentru a rămâne competitive pe scena globală.
CITEȘTE ȘI: Prada cumpără Versace pentru 1,25 miliarde de euro
Foto: ID 85198557 © Scyther5 | Dreamstime.com