Salariul mare, cea mai puternică motivaţie
Din cei o mie de participanţi la sondaj, 77 la sută sunt bărbaţi, 21 la sută femei şi restul nu s-au declarat. Studiul – pe care Continental îl face încă din anul 2005, odată la doi ani, a atins trei arii importante: Studii – Profesie – Carieră; Internaţionalitate; Echilibru între viaţa personală şi viaţa profesională.
Dacă în anul 2005 studenţii chestionaţi de compania germană erau în proporţie de 74 la sută foarte încrezători în viitor, şi doar patru la sută se declarau neîncrezători, procentul optimiştilor a rămas în continuare important: 63 la sută anul acesta. Cei mai mulţi pesimişti s-au declarat, culmea, în anul 2007, dar încrederea studenţilor bănăţeni a fost foarte mare exact când aveau mai puţine motive, în anul 2009. Atunci, 71 la sută dintre ei se declarau foarte încrezători şi 24 de procente spuneau că viitorul arată aşa şi aşa. Ce-i drept, optimismul a scăzut şi în 2011, şi în 2013, iar procentul pesimiştilor a crescut până la 15 procente anul acesta, fiind un record de când se face sondajul Continental.
În ceea ce priveşte competitivitatea în context internaţional, încrederea este în creştere faţă de anul 2011. Numai 12 la sută s-au declarat neîncrezători anul acesta, iar 59 la sută sunt foarte încrezători, în creştere faţă de ce se întâmpla în urmă cu doi ani, când doar 47 la sută credeau că pot reuşi în condiţiile unei competiţii internaţionale.
Mândrie bănăţeană
Întrebaţi ce funcţie cred că vor avea la începutul carierei, 33 la sută dintre bărbaţi au răspuns că vor ajunge direct în vârful ierarhiei, în timp ce femeile au fost de aceeaşi părere în proporţie de 26 de procente. La mijlocul ierarhiei se văd 32 la sută dintre bărbaţi, în timp ce la baza ierarhiei se vad doar 16 la sută dintre femei. Totuşi, femeile sunt mai încrezătoare când vine vorba de durata în care cred că vor ajunge în vârful ierarhiei. 74 la sută dintre femei cred că vor ajunge în vârf în zece ani, în timp ce procentul bărbaţilor este de 70 la sută. Cum era şi firesc, procentele scad odată cu perioadă de ascensiune profesională, când doar 57 la sută dintre bărbaţi se văd ajunşi în vârf în cinci ani.
Mirajul străinătăţii
Întrebaţi în ce altă ţară le-ar plăcea să lucreze, cei mai mulţi au răspuns Europa Occidentală. Pe următoarele locuri s-au clasat SUA, America de Sud, China şi Rusia. Un procent destul de mare, 27 la sută, ar fi dispuţi să lucreze în China şi 25 la sută ar opta pentru Rusia, ceea ce arată că românii sunt mult mai flexibili decât germanii, potrivit sondajelor Continental efectuate până acum. Privind munca în străinătate, cei mai mulţi dintre ei (45 la sută) sunt atraşi de un slariu „peste medie“, iar 36 vor standarde mai bune de viaţă. Doar 20 la sută s-au arătat atraşi de un domeniu de activitate interesant, iar 22 la sută spun că s-ar duce doar în lipsa unui alt loc de muncă adecvat. Când se pune problema ce i-ar descuraja să lucreze în străinătate, cei mai mulţi au răspuns familia şi relaţiile de cuplu (65 la sută), în timp ce doar 27 la sută nu s-ar duce pentru că au rezerve faţă de ţara respectivă.
Work and life balance
Bărbaţii ar renunţa la obiectivele profesionale pentru a se dedica familiei în proporţie de 52 de procente, în timp ce numai 39 la sută dintre femei ar face acelaşi lucru. Foarte interesant este faptul că 57 la sută dintre studenţii români consideră că toate categoriile sociale beneficiază de aceleaşi drepturi, în timp ce numai 28 la sută dintre studenţii germani cred asta. Dacă tot am amintit de Germania, 44 la sută dintre studenţii nemţi nu sunt de acord că toată lumea are aceleaşi şanse în carieră.
Elke Strathmann, membră a Consiliului Executiv al Continental şi director de resurse umane, a confirmat că studiul se realizează pentru că vor să testeze societatea şi să afle direct de la studenţi ce anume vor. Continental are o relaţie foarte strânsă cu Universităţile româneşti şi mare parte dintre participanţii la sondajele efectuate de-a lungul anilor au fost şi sunt potenţiali angajaţi. Foarte important este, potrivit oficialilor concernului, că românii nu mai sunt văzuţi ca o mână de lucru ieftină, ci ca mână de lucru calificată, motiv pentru care la Timişoara, Sibiu şi Carei sunt centre de cercetare şi dezvoltare Continental.