Se anunta angajari masive
Pe o piata a fortei de munca care sufera de fluctuatii si lipsa de personal – cronica in unele industrii – aflam ca de fapt, 43% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si sporeasca forta de munca in al doilea trimestru al anului in curs. Acest procent este de fapt un semn de insanatosire a economiei romanesti, zguduita in ultima vreme de scaderi ale monedei nationale si emigrari in masa. Mai mult decat atat, faptul ca majoritatea companiilor isi axeaza strategia pe angajari, reprezinta inca o dovada ca managerii constientizeaza rolul esential al oamenilor. Potrivit studiului, aflam ca doar 7% dintre angajatori se asteapta la o scadere a activitatii de angajare, iar 49% dintre acestia nu anticipeaza vreo schimbare. Probabil vor exista voci care vor spune ca acest procent este mult mai vizibil decat 43%. Insa, faptul ca 49% dintre companii nu anticipeaza o schimbare nu demonstreaza o lipsa de activitate, un regres sau un semn ingrijorator. Dimpotriva, arata stabilitatea si ritmul constant de dezvoltare, aceste companii urmand o strategie bazata pe fidelizarea angajatilor si pastrarea acestora in companie.
Previziuni optimiste
Potrivit studiului, in regiunea de Nord-Vest a tarii se raporteaza cea mai optimista previziune de angajare, respectiv 42%. De asemenea, aflam ca oferta de locuri de munca continua sa ramana concentrata in Capitala si in zona Ilfov, unde se inregistreaza un procent de 40% (la egalitate cu zona de Sud si Sud-Est a tarii). Optimismul scade pe parcurs ce ne indreptam spre Nord-Est si Vest, unde previziunea neta de angajare atinge o valoare de 21%. "Romania incepe sa aiba mai multi poli. Daca in trecut faceam un Top 3 al oraselor atractive, extins ulterior la un Top 5, in prezent, este destul de usor sa realizam un Top 10 si sa identificam peste tot in tara, cate un oras reprezentativ pe regiune. Cred ca acest fapt arata normalitatea din punct de vedere economic prin folosirea resurselor la nivel national. Era firesc ca topul sa inceapa in Capitala si sa se extinda treptat catre alte orase. Acum, cand vorbim despre Nord-Vest ne gandim la Cluj, ajungem la Nord-Est si observam ca si orasul Iasi se dezvolta prin atragerea de investitii importante", declara Camelia Stanculescu, Director General al Manpower Romania.
Constructorii angajeaza masiv
Potrivit studiului realizat de Manpower, previziunea de 54% pentru companiile active in industria constructiilor arata ca acestea intentioneaza sa isi dezvolte echipele, fiind urmate de cele din sectorul industriei extractive. Dat fiind deficitul de muncitori de pe piata fortei de munca, a venit de la sine intrebarea: "Unde vor gasi 54% dintre companii muncitorii de care au nevoie?". Raspunsul dat de Camelia Stanculescu vizeaza reconversia, mai ales in cazul muncii necalificate din acest domeniu. "Deja exista pe piata companii care au inceput sa implementeze programe de formare la locul de munca. Astfel, dupa o perioada de integrare, se investeste in angajati pentru a-i califica", completeaza Directorul general Manpower Romania. De asemenea, aceasta a observat ca multi dintre cei plecati in strainatate au inceput sa se gandeasca la o reintoarcere pe piata fortei de munca romaneasca si este de parere ca daca angajatorii se vor concentra pe acest "grup de candidati", piata din Romania va avea foarte multe beneficii. "In primul rand, este mult mai usor sa reintegrezi acesti angajati. In al doilea rand, avem de castigat pentru ca vin cu experienta dobandita in companii cu grad de dezvoltare ridicat si obiceiuri sociale mai bune. Intrucat tendintele sunt de continuare a dezvoltarii de proiecte atat in ceea ce priveste constructiile rezidentiale, cat si cele de birouri, angajatorii trebuie sa gaseasca solutii noi prin care sa atraga candidati. Din ultimele analize ale pietei se constata ca preluarea unei echipe intregi de la companiile concurente nu mai este o solutie, aceasta migrare nefiind sanatoasa pentru piata fortei de munca", declara Camelia Stanculescu.
Vrem finantisti!
Angajatorii din finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri anticipeaza un ritm sustinut al angajarii, ritm care se reflecta in procentul de 38%. Previziuni de angajare care depasesc procentul de 30% exista si in domeniile HoReCa, industria extractiva, logistica si industria prelucratoare. De partea cealalta a baricadei se afla cei activi in industria energiei electrice, gaze si apa, care raporteaza o previziune neta de angajare de doar 5%. Explicatia acestui procent mic consta in faptul ca aceasta industrie nu atrage momentan foarte multe investitii, care sa presupuna si activitati conexe, implicit un numar mai mare de angajati.
La nivel international
In ceea ce priveste comparatiile la nivel international, cele mai optimiste previziuni de angajare au fost raportate de angajatorii din Singapore (60%), Romania (36%, la egalitate cu India si Peru), Polonia, Grecia, Africa de Sud si Norvegia. Interesul angajatorilor din Irlanda, Spania, Italia si Franta, in ceea ce priveste numarul de angajari stabilite pentru trimestrul urmator, a scazut considerabil fata de anul trecut. Aceasta lipsa de interes denota de fapt o stabilitate economica, angajatorii din aceste tari axandu-se pe o strategie de pastrare si fidelizare a angajatilor.