Și dacă “știrile false” au fost în cele din urmă un “detaliu”?
Aceste videoclipuri suprapun fața unei personalități, precum Michelle Obama sau Natalie Portman, peste fața unui actor sau a unei actrițe porno în acțiune. Rezultatul este creator de autenticitate și, pentru un ochi neatent, falsul este aproape nedetectabil.
Potențialul distructiv al videoclipurilor false este cu mult mai mare, informează L'Express. "Falsuri profunde" – așa sunt numite aceste videoclipuri care suprapun chipurile.
(https://www.lexpress.fr/actualite/medias/pires-que-les-fake-news-les-videos-truquees_1999693.html)
"Imaginile animate capătă mai multă greutate decât cuvintele scrise", spune un expert media pentru L'Express, "Când citim ceva, gândim în același timp, dar când vedem un videoclip, suntem clar în stare de emoție, suntem în recepția pasivă".
Problema este că aceste falsuri pot face politica internațională și mai dificil de înțeles. Spre exemplu, acum mai puțin de un an, trei cercetători de la Universitatea din Washington, au reușit să realizeze un video cu totul uimitor redând un discurs al lui Barack Obama, ale cărui mișcări de buze și trăsături ale feței au fost recreate prin inteligență artificială. După analiza a milioane videoclipuri ale fostului președinte, cei trei cercetători au reușit să creeze un videoclip în care Obama părea să susțină idei cu totul opuse decât cele pe care i le cunoaște toată lumea.