Statistici îngrijorătoare: Peste o treime dintre români sunt supuși riscului de sărăcie și excluziune socială
În UE, cea mai mare rată se înregistrează în Bulgaria (40,4%), România (38,8%) și Grecia (35,6%).
Pe de altă parte, nivelurile cele mai reduse ale acestui indicator se înregistrau în Cehia (13,3%), Finlanda (16,6%), Danemarca (16,7%) și Olanda (16,8%).
În cele 28 de state din Uniunea Europeană, 23,4% din populație — respectiv 117,5 milioane de persoane — era supusă în 2016 riscului de sărăcie și excluziune socială, un nivel aproape similar cu cel dinaintea crizei, în 2008.
Un obiectiv al Strategiei Europa 2020 este scoaterea din categoria celor expuși sărăciei și excluziunii sociale în UE a cel puțin 20 de milioane de persoane până în 2020.
România, cel mai mare raport de inegalitate dintre bogați și săraci, din UE
De asemenea, ecartul dintre bogaţi şi săraci în cazul ţării noastre este cel mai mare din blocul comunitar.
Mai exact, cei mai bogaţi 20% dintre cetăţenii României au realizat venituri de 7,2 ori mai mari decât cei mai săraci 20%.
Stăm mai prost decât Bulgaria şi Spania, unde diferenţa este de 6,8.
La polul opus se află Cehia (3,5), Finlanda (3,6), Slovenia (3,7), Belgia şi Olanda (3,8 fiecare), Slovacia şi Suedia (3,9 fiecare).
Românii cred că sărăcia e o problemă care trebuie rezolvată urgent
În general, conştientizăm cât de gravă e această situaţie.
Un studiu recent arată că 75% dintre români consideră că problemele sociale ce ţin de sărăcie, anume lipsa locurilor de muncă în anumite zone, accesul limitat la educaţie în zonele sărace, dar şi condiţiile oferite de sistemul medical românesc sunt cele care trebuie rezolvate urgent.
Pe locul al doilea, la o distanţă destul de mare, se află problemele ce ţin de drepturile angajaţilor (dreptul la concediul de odihnă, concediul medical), cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave şi problematice (copii bolnavi de cancer, spre exemplu), cu o rată de 29%, şi probleme ce ţin de drepturile omului, cu 18%.
Potrivit raportului, o rată mult mai mică, de 8-9%, sunt problemele legate de încălzirea globală şi alte probleme ecologice în timp ce inegalitatea de gen şi drepturile animalelor se situează pe următoarele locuri în lista domeniilor prioritare de rezolvat în România.
Citeşte şi: Omul care îi scapă pe copii de sărăcie prin educaţie