Studiu: 1 din 3 angajați români asistă deseori la situații de discriminare salarială și distribuție inegală a sarcinilor de lucru
Peste 50% dintre respondenți așteaptă de la angajatori să ia măsuri pentru promovarea diversității la locul de muncă
Un studiu realizat de Cult Research pentru Asociația OPEN MINDS dezvăluie că 1 din 3 angajați români asistă deseori la situații de discriminare salarială și de distribuție inegală a orelor sau a sarcinilor de muncă în companiile în care lucrează. Mai mult de jumătate dintre respondenți (55%) consideră că este foarte important ca angajatorii să ia măsuri pentru crearea unui mediu de lucru incluziv, lipsit de prejudecăți, în care toți au drepturi egale.
Printre situațiile de discriminare întâlnite frecvent de către angajați în mediul de lucru se numără:
- Favoritismele în derularea proceselor de angajare (36%)
- Lipsa reacției la plângerile anumitor categorii de angajați (29%)
- Comentariile sau glumele discriminatorii (29%)
Pe 6 iunie, Asociația OPEN MINDS organizează Conferința pentru Diversitate și Incluziune, un eveniment hibrid de dezbatere și învățare care promovează bune practici în dezvoltarea organizațiilor incluzive. Evenimentul se adresează profesioniștilor din mediul de business, ONG-urilor, activiștilor, reprezentanților din instituții publice, precum și instituțiilor de învățământ pre-universitar și universitar și reprezentanților din societatea civilă.
Promovarea diversității și implementarea inițiativelor de incluziune sunt nu doar aspecte de etică în afaceri, ci și factori esențiali pentru performanța și eficiența muncii în organizații, sugerează cercetarea. Datele sunt extrase din Barometrul României Responsabile – Ediția Diversitate și Incluziune (BARES.DI), un studiu extins care va fi prezentat în cadrul conferinței.
Conferința are loc la Casa Universitarilor din București și poate fi urmărită live, atât prin participare fizică la eveniment, cât și online, accesând gratuit pagina evenimentului.
Mirela Tănase, vicepreședinte al Asociației OPEN MINDS și organizator al conferinței, declară: „Angajatorii care nu încurajează diversitatea și nu implementează măsuri de incluziune riscă să aibă culturi toxice care duc la pierderea angajaților. Datele pe care le vom prezenta confirmă această realitate: favoritisme, discriminări salariale sau lipsa reacției la cererile anumitor angajați. Există însă și o masă critică de angajați care asociază corect termenii de diversitate și incluziune și se așteaptă să vadă măsuri eficiente de D&I implementate de angajatori.”
Importanța Comunității de Aliați pentru Incluziune
Un aliat pentru incluziune este o persoană care susține activ diversitatea și incluziunea la locul de muncă și în comunitate. Aliații promovează egalitatea și se asigură că toate vocile sunt auzite și respectate.
Conform studiului, 63% dintre angajați interacționează cu toți colegii, indiferent de categoria din care fac parte, 59% folosesc un limbaj care nu discriminează și 58% consideră că pot lucra eficient cu toți colegii, indiferent de categoria din care fac parte.
În același timp, însă, nevoia de informare privind D&I se menține ridicată. 1 din 3 angajați menționează lipsa educației sau a informațiilor necesare și un număr similar menționează prejudecățile sau stereotipurile (34%).
Ce Pot Face Companiile?
- 53% dintre respondenți își doresc un mediu de lucru prietenos
- 42% mizează pe implementarea politicilor de promovare bazate pe merit sau competență
- 37% consideră că ar trebui implementate politici de recrutare care să asigure egalitatea de șanse pentru toți angajații
- 34% cred că ar trebui dezvoltate programe de consiliere care să ofere ajutor angajaților marginalizați
O parte din conferința din 6 iunie poate fi urmărită online, gratuit. Află detaliile de participare și înscriere din pagina evenimentului.