Studiu: De ce este ianuarie percepută ca luna restricțiilor financiare
Luna ianuarie este percepută de mulți ca o perioadă de restricții. 50% dintre respondenții unui studiu Raiffeisen Bank România își reduc cheltuielile sau își creează un buget strict (29%), iar 60% dintre respondenți indică un buget lunar mai mic în această perioadă.
În plus, 37% dintre respondenți consideră că situația financiară le influențează starea emoțională. În această perioadă, mai mult de jumătate dintre români (53%) devin mai precauți cu cheltuielile, în timp ce 22% sunt mai predispuși la decizii impulsive. De asemenea, stresul financiar este resimțit mai puternic în familiile cu copii.
Soluții de avarie
Bugetele mai mici și cheltuielile mai mari împing mulți români să adopte soluții de urgență. Astfel, peste 40% dintre români apelează la economii sau credite pentru a face față cheltuielilor de după sărbători, în timp ce doar 4 din 10 folosesc aplicații financiare pentru gestionarea bugetului. Aceste date subliniază importanța unei mai bune planificări financiare.
Tinerii sunt mai orientați către economisire și tehnologie
Rezultatele studiului indică un comportament mai responsabil în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani. Aceștia încearcă să economisească mai mult în ianuarie, iar segmentul 18-35 ani este mai deschis către utilizarea aplicațiilor și a instrumentelor financiare pentru gestionarea bugetului, comparativ cu alte categorii de vârstă.
Studiul Raiffeisen Bank România, în colaborare cu Appinio, reprezentativ la nivel național, de tip CAWI, a fost realizat pe un eșantion de 700 de respondenți.
CITEȘTE ȘI: Un eșec nu înseamnă falimentul: Cum să rămâi motivat ca antreprenor
Foto: ID 48899828 © Flynt | Dreamstime.com