Studiu. Jurnaliștii, sub lupa cercetătorilor
Studiul, de ale cărui rezultate s-a ocupat Tara Swart – neurolog și coach de leadership, s-a focalizat asupra a peste 40 de jurnaliști de la ziare, reviste, emisiuni și platforme online peste șapte luni. Participanții au luat parte la teste legate de stilul lor de viață, sănătate și comportament (http://uk.businessinsider.com/journalists-brains-function-at-a-lower-level-than-average-2017-5).
Lansat în asociere cu Clubul de presă din Londra, obiectivul studiului a fost acela de a determina modul în care jurnalistii pot…prospera sub stres.
Fiecare jurnalist a efectuat un test de sânge, a purtat un monitor de ritm cardiac timp de trei zile, a ținut un jurnal focalizat pe consumul de mâncare și băutură timp de o săptămână și a completat un chestionar privind profilul creierului.
Iată punctele forte ale jurnaliștilor, potrivit studiului:
- jurnaliștii au o capacitate foarte mare de abstractizare și gândesc în materie de idei mai degrabă decât în evenimente.
- au abilitatea de a gândi în plan larg și de a face anumite legături de idei asociative pe care alte persoane nu pot să le facă.
- au abilitatea de a asocia valori unor repere senzoriale diferite, de a stabili dacă un lucru este o prioritate sau are un înțeles.
Altele – tot potrivit studiului, cu aceiași participanți!
Jurnaliștii au obținut punctaj scazut la funcția executivă care sugerează, de asemenea, calități slabe ale somnului, nutriției, exercițiilor fizice și atenției susținute. Mulți participanți la studiu au raportat ca nu dispun de pauze în timp ce lucrează.
Totodată, jurnaliștii nu sunt buni în a-și face liniște în gânduri, respectiv acestora le este dificil să evite să își facă griji pentru viitor sau să regrete trecutul.
În comparație cu bancherii, comercianții și agenții de vânzari, jurnaliștii au arătat că le este mai ușor să lucreze sub presiune. Elementele care fac din jurnalism o profesie stresantă sunt termenele-limită, răspunderea în fața publicului, imprevizibilitatea și cantitatea mare de muncă, expunerea la atenția publică, repercusiunile pe rețelele de socializare și salariile mici.
Ca un fapt inedit, studiul a mai arătat că, în medie, jurnaliștii nu sunt expuși unui stres mai mare în comparație cu media populatiei.