The Voyage Within – un proces de auto-cunoaștere atipic
Acum 10 ani am pornit la drum cu dorința de a produce transformări de impact în viața organizațiilor și a celor pe care îi întâlnim.
La mijlocul toamnei am celebrat acești 10 ani într-un eveniment – călătorie, pe care l-am intitulat “The Voyage Within”, alături de o parte din partenerii și clienții care ne-au fost alături.
Momentul aniversării ne-a oferit ocazia de a dezvolta un instrument valoros de evaluare a satisfacției în diverse aspecte ale vieții – chestionarul “The Voyage Within” care aduce împreună 8 perspective diferite prin care ne putem uita la propriul nostru drum și care poate fi accesat oricând aici
Fiecare din cele 8 lentile au fost alese pentru rolul pe care îl au în călătoria interioară a fiecaruia din noi, iar semnificația lor este detaliată mai jos.
- Credințe și Valori – sunt fundamentul pe care ne construim viața. Ele ne ghidează deciziile, acțiunile și modul în care ne raportăm la ceilalți. Cunoașterea valorilor proprii înseamnă să știm ce contează cu adevărat pentru noi, iar credințele ne modelează perspectiva asupra lumii. Descoperindu-le, putem trăi mai autentic și lua decizii care să fie în armonie cu cine suntem cu adevărat. Astfel, în momente de confuzie sau provocări, ne putem baza pe ele ca pe un compas interior.
- Tipul de personalitate – ne ajută să înțelegem mai bine cum reacționam în diverse situații, ce ne motivează și cum interacționam cu ceilalți. Identificarea trăsăturilor proprii ne ajută să ne folosim punctele forte și să îmbunătățim aspectele care pot crea dificultăți. Acest proces oferă claritate în relații, la muncă și în luarea deciziilor, ghidând către alegeri potrivite pentru sine. În esență, ne ajută să ne cunoștem mai bine și să ne valorificam unicitatea.
- Rolurile în viață – ne ajută să gestionam mai bine responsabilitățile și așteptările. Fiecare rol vine cu propriile provocări și oportunități de creștere, iar identificarea lor oferă o imagine clară asupra modului în care putem echilibra viața personală și profesională. Înțelegând aceste roluri, putem acționa mai conștient, adaptându-ne în funcție de context și contribuind la armonia în relații.
- Sensul vieții – punctul în care pasiunile, abilitățile, ceea ce lumea are nevoie și lucrurile pentru care putem fi recompensati se întâlnesc. Găsind Ikigai-ul putem structura viața în jurul activităților care aduc satisfacție personală și profesională, făcându-ne să ne simțim utili și împliniti. Această claritate dă un scop mai profund și ajută in luarea unor decizii care aliniază viața la ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare, aducând sens și bucurie.
- Competențele proprii – oferă o busolă clară în carieră și viață. Înțelegând la ce suntem buni și ce putem oferi, putem alege direcții profesionale care ne pun în valoare și ne aduc satisfacții. Pe termen lung, această conștientizare ajută să in construirea unui parcurs solid, bazat pe abilitățile reale, și concentrarea pe dezvoltarea lor continuă. În plus, crește încrederea în forțele proprii, maximizează performanța și oferă oportunități de creștere și succes durabil.
- Povestea vieții – dialogul intern influențează modul în care vedem provocările, succesul și relațiile. Dacă povestea este pozitivă, ne simțim mai puternici, încrezători și capabili să depășim obstacolele. Pe de altă parte, o narațiune limitativă poate crea blocaje și poate diminua bucuria de a trăi. Alegând să ne spunem o poveste care reflectă reziliență, creștere și sens, ne putem transforma viața și putem trăi cu mai multă împlinire.
- Provocările – Modul în care le percepem și depășim joacă un rol crucial în satisfacția în viață. Dacă sunt vazute ca oportunități de creștere și învățare, dezvoltam reziliență și încredere în forțele proprii. Această atitudine ne permite să depășim limitele și să simțim împlinire pe termen lung. În schimb, dacă le percepem ca obstacole insurmontabile, vom acumula frustrare și descurajare.
- Aspirațiile – oferă direcție, motivează catre evolutie și atingerea potențialului maxim. Având claritate asupra a ceea ce ne dorim, putem seta obiective care să ne apropie pas cu pas de idealurile proprii. Pe măsură ce ne urmărim aspiratiile construim un parcurs plin de sens, provocări și satisfacții.
Tot în contextul călătoriei interioare am realizat împreună cu echipa MKOR un studiu al călătoriei exterioare, mai precis al evoluției soluțiilor de dezvoltare personală – profesională din piața corporate din România.
În cadrul survey-ului au participat 1200 de respondenți care au făcut o comparație între primul și actualul loc de muncă. Respondenții au fost structurați astfel:
- 78% sunt din mediul urban, 22% din mediul rural
- 16% Gen Z (18-27 ani), 46% Gen Y, Millennials (28-43 ani) și 38% Gen X (44-55 ani)
Printre concluziile principale ale studiului se numără:
– 1 din 3 români consideră dezvoltarea o prioritate, alocând zilnic timp pentru învățare
– Bugetul mediu alocat anual pentru învățare este de 1372 lei
– În medie un român are 4.5 teme de interes în care urmărește dezvoltarea sa
– Raportat la primul job avut, doar 6 din 10 angajați au avut acces la soluții pentru dezvoltarea profesională, indiferent că vorbim de ultima decadă sau de cea de dinaintea acesteia. Comparativ, la locul de muncă actual 8 din 10 angajați beneficiază de soluții de dezvoltare profesională
– Ca trend se observă o creștere a numărului de soluții de învățare pe care angajații le au la dispoziție, companiile adaptându-se la nevoile moderne de învățare oferind modele ce îmbină experiența practică cu agilitatea oferită de tehnologie. Dacă la primul loc de muncă un angajat avea la dispoziție 2 soluții (din care cele mai des întâlnite erau trainingul in-class și observarea/shadowing-ul) acum vorbim de o medie de 3 soluții, cu un mix echilibrat între implicarea în proiecte practice, traininguri în sală, conferințe/evenimente, webinar și blended learning.
Un trend major care se observă din ce în ce mai mult în cadrul companiilor este dublarea interesului și disponibilității soluțiilor de blended learning, de la 13% la primul angajator la 22% în momentul actual. Acest lucru evidențiază necesitatea combinării multiplelor forme de învățare pentru a asigura un transfer real, practic și de durată al knowhow-ului, precum și îmbinarea mai multor variante de practică pentru a realiza transformarea know how-ului în competențe și abilități.
Studiul complet poate fi descărcat de aici