Tu ți-ai planificat concediul?
Anul trecut, planurile de vacanță ale angajaților români au fost puternic influențate de măsurile de protecție anti-COVID. Astfel, 39% dintre aceștia au decis să rămână acasă, inclusiv în perioada concediului de odihnă și doar 8% au reușit să își organizeze vacanțe în afara țării, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare online BestJobs.
Odată cu relaxarea măsurilor anti-COVID, tot mai mulți angajați își fac planuri de călătorie pentru concediul din acest an, iar 42% dintre aceștia își aleg destinația de vacanță în funcție de restricțiile din țară de destinație. 57% declară că s-au vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2, iar dintre aceștia, 30% declară că au făcut acest pas doar pentru a fi eligibili să ajungă la destinația de vacanță dorită, ceilalți 70% spunând că s-ar fi vaccinat oricum.
50% dintre românii care au participat la sondajul BestJobs declară că nu mai au nicio grijă referitoare la eventualele riscuri la care se expun în concediu. În schimb, 28% se tem că oamenii s-au relaxat prea mult și nu mai respectă măsurile de igienă și distanțare socială. Alți 19% sunt îngrijorați cu privire la venirea unui nou val de epidemie și, implicit, de impunerea unor noi restricții care ar putea da peste cap planurile de vacanță.
Până în prezent, 54% dintre angajații români și-au făcut deja planuri concrete de concediu, în timp ce 15% declară că nu își vor lua vacanță în această vară. Dintre cei care au de gând să se bucure de zilele libere, 42% preferă să și le petreacă în țară, 18% au de gând să își împartă zilele libere între vizitarea țării și destinații externe, iar 12% își plănuiesc concediul de odihnă exclusiv în afara țării. 11% vor rămâne în orașul în care locuiesc.
Volumul de muncă a crescut, dar planurile de vacanță nu se schimbă
40% dintre angajați simt că volumul de muncă a crescut față de începutul anului, iar 45% spun că este mult mai mare comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, 60% consideră că se pot descurca, iar volumul crescut de muncă nu le va afecta planurile de concediu. 20% se tem însă că vor fi nevoiți să își reducă sau să își fragmenteze concediul pentru a face față volumului de activitate.
În acest context, angajații se așteaptă să fie contactați și în concediu de către șefi sau colegi, pentru teme care au legătură cu munca, în proporție de 49%.
Oamenii se declară încă reticenți să participe la evenimente cu mulți participanți
80% dintre respondenți spun că nu vor participa la niciun festival de muzică sau concert care presupune o adunare mare de oameni.
Mai mult de un sfert (26%) declară că nu s-ar simți în siguranță să participe nici dacă toți participanții ar fi vaccinați. Părerea nu este împărtășită de alți 38%, care consideră că este în regulă să se organizeze astfel de evenimente atâta vreme cât cei prezenți sunt cu toții vaccinați, iar alți 37% spun că ar participa fără să țină cont dacă ceilalți sunt sau nu vaccinați.
*Sondajul a fost efectuat în perioada 23 iunie – 07 iulie pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.