Un roman cumpara, in medie, o carte pe an
Pe termen mediu si lung, piata de carte la nivel local are un real potential de crestere, daca avem in vedere un consum anual modest fata de alte tari, afirma reprezentantii Diverta. In medie, in Romania se cumpara anual o carte per locuitor, in schimb, in tari precum Polonia sau Ungaria, media este de 8 -10 carti per locuitor. Pretul mediu la carte este 19.16 lei in crestere cu 2% fata de 2009.
"Estimam piata de carte din Romania, in 2010, la aproximativ 60 de milioane de euro, fara sa ne referim la cartea kiosc edition, iar pentru 2011 se estimeaza o mentinere a pietei, sau cel mult o usoara crestere cu cateva procente pentru ultima parte a anului in curs”, continua oficialii Diverta.
Piata de carte internationala este intr-o continua miscare, criza economica afectand si marii retailari din domeniu, motiv pentru care toti editorii si-au redimensionat tirajele pentru titlurile noi, care reprezinta in general 30%-40% din vanzarile anuale de carte.
Comportamentul de consum in 2010 a fost dominat de orientarea spre promotii si reduceri, consumatorul avand o mai mare disponibilitate in cautarea produselor discountate. Anul trecut, in Diverta, au avut priza la clienti promotiile 3 la pret de 2 (la 3 carti cumparate, cea cu pretul cel mai mic este oferita gratuit) si pret unic. De asemenea, campania Dai carte, ai parte a fost un succes, clientii fiind atrasi de discountul oferit pentru cartea donata (aceasta campanie urmeaza sa fie implementata si in 2011).
Cea mai vanduta carte a anului 2010 in Diverta este un titlu care ne invata cum putem gati sanatos si cum putem diferentia alimentele sanatoase de cele nocive, de care trebuie sa ne ferim.
70 de lei, o carte straina
Cea mai buna vanzare de carte straina este in Bucuresti, acest lucru explicandu-se prin nivelul salarial mai ridicat, dar si prin numarul expatilor, care este mai mare ca in alte regiuni.
Capitala este urmata de Transilvania (Cluj si Brasov), urmeaza Banatul cu Timisoara si Moldova cu Iasi. Toate aceste orase sunt centre universitare, ceea ce demonstreaza faptul ca un numar mare de studenti vizeaza titlurile de import comercializate de Diverta.
Pretul mediu al unei carti din import este situat in jurul valorii de 70 de lei, iar pe domenii, acesta este: beletristica – 42 lei, arta si arhitectura – 120 lei, carte copii – 36 lei, hobby – 80 lei. Carte straina are in general 2 motive importante pentru care este achizitionata de cumparatorul roman: cadou sau material de studiu. Au existat si clienti care au achizitionat carti foarte scumpe (“luxury books”) pentru colectiile particulare.
Majoritatea titlurilor importate fac parte din domeniile arta, arhitectura si design. Ca si trenduri ale anului 2010, in pictura au fost cautati artistii moderni, comparativ cu anii precedenti cand pe primul loc era renastera sau barocul, iar in arhitectura si design tendintele sunt de minimalism, incheie reprezentantii.