Un salariu de 2000 de EUR nu aduce fericirea
O discutie despre salarii ii face pe toti participantii mai interesati si are intotdeauna impact. Cred insa ca pe primul plan ar trebui sa fie: “imi place sau nu ceea ce fac”.
Degeaba ai un salariu de 2000 de euro, daca urasti fiecare clipa petrecuta la compania pentru care lucrezi, un astfel de salariu este lipsit de importanta in conditiile in care mediul de lucru nu ti se potriveste si nu-ti ofera posibilitati de dezvoltare.
Poti fi mai satisfacut cu 1000 de euro daca lucrezi intr-un mediu provocator, unde ai multe responsabilitati si poti dezvolta proiecte interesante. De aceea, unul dintre secretele succesului vietii profesionale este acela de a face ceea ce-ti place si a castiga si bani din asta. Astazi, asteptarile angajatilor nu se mai limiteaza doar la un salariu mare, tot mai multi sunt dispusi sa dea un salariu bun pe un mediu provocator.
In urma cu cativa ani, cei mai multi dintre candidati acceptau sa lucreze doar pentru salariu. Acum, insa, acestia pot negocia pachete de beneficii la care probabil nu s-au gandit niciodata.
Companiile din Romania, fie ele locale sau multinationale, mari sau mici, dintr-un domeniu sau altul, au introdus, dupa modelul occidental, un pachet integrat de compensatii si beneficii. Masina de serviciu, telefon mobil, servicii medicale gratuite, asigurare de viata, bonus de fidelizare, acces la sala de fitness, prime de concediu, pensie suplimentara, cursuri de pregatire, team-building, un concediu exotic o data pe an – acestea sunt cateva dintre beneficiile pe care angajatii le pot negocia la angajare.
Pe langa avantajele materiale, oamenii pun un mare pret pe beneficiile de natura emotionala. Acestea pot influenta capacitatea de munca si rezultatele obtinute. In acest sens, candidatii sunt interesati de respectul care li se acorda, daca sunt lasati sa se exprime liber, daca parerea le este ascultata, de traininguri si alte lucruri care tin mai putin de un avantaj material imediat. Daca ne referim la pozitiile de top management, angajatii sunt interesati sa achizitioneze actiuni ale companiei, lucru care intareste imaginea de apartenenta la organizatie.
Pe pozitiile de middle management, pachetele sunt standard (un anumit nivel salarial, plus compensatii si beneficii). Restul se obtine prin negociere si depinde de nevoile pe care le are compania si angajatul. Pachetul de beneficii creeaza un sentiment de implicare si ofera senzatia ca organizatia are grija de angajatii ei.