20% pentru CEO
De aici rezulta ca, salariul unui CEO ar trebui totusi sa fie mai mic decat, de exemplu, 70 de milioane de dolari, cat a incasat Lloyd Blankfein de la The Goldman Sachs Group in 2007 sau Richard Fuld, CEO-ul bancii de investitii Lehman Brothers. La polul opus, adica prin Japonia, se afla CEO-ul companiei aeriene Japan Air Lines, Haruka Nishimatsu. Salariul acestuia pe an este de 90.000 de dolari. JAL este una dintre primele zece companii aeriene din lume, iar CEO-ul acesteia castiga mai putin decat un pilot. Mananca la cantina alaturi de angajatii sai si merge cu autobuzul la serviciu. Toate acestea au fost cauzate de perioada grea prin care a trecut JAL in 2007. Necesitatea de a concedia sau de a-si pensiona angajatii inainte de vreme a fost cea care l-a determinat pe Haruka Nishimatsu sa isi micsoreze venitul.
Totusi, solutia pentru toti CEO-ii din lume ramane schema de salarizare formata din patru itemi. In primul rand, salariul de baza, care trebuie sa fie aliniat la standardele industriei in cauza (a se vedea teorema 20%). A doua parte a pachetului salarial pentru managerii de nivel inalt este reprezentata de profitul companiei. Acesta trebuie impartit intre toti angajatii, iar CEO-ul trebuie sa obtina suma rezultata in urma aplicarii teoremei 20%.
Bonusurile obtinute de un CEO trebuie sa fie calculate de asemenea, in functie de teorema 20%. Un alt fel de bonusuri, cele care se obtin in functie de obiectivele prestabilite, sunt cele care inchid ciclul de calcul al salariului unui CEO. Acesta nu trebuie sa depaseasca procentul de 20% din salariul sau de baza.
a:2:{s:4:"link";s:32:"http://www.management-issues.com";s:5:"title";s:14:"20% pentru CEO";}