Bogdan Putinică, general manager la Microsoft: „AI-ul nu înlocuiește oamenii. Îi ajută să își valorifice potențialul”

Industria de IT a fost, timp de peste 25 de ani, unul dintre motoarele economice ale României. A contribuit constant la dezvoltarea țării, iar astăzi generează o valoare adăugată semnificativă. Potrivit estimărilor recente, IT-ul contribuie cu aproximativ 10% la PIB, iar impactul indirect ar putea duce această cifră la 17%.
„Trebuie să fim flexibili și atenți la trenduri”
Bogdan Putinică, General Manager CE EURA la Microsoft (Baltice, CIS, Moldova, România, Ucraina), confirmă direcția de dezvoltare accelerată a sectorului și subliniază câteva priorități esențiale pentru Microsoft România în acest an. Într-un context instabil, cu schimbări fiscale și provocări politice și macroeconomice, companiile din IT sunt obligate să rămână agile și să își adapteze rapid strategiile.
„Nu suntem într-un business liniar care merge pe pilot automat. Trebuie să fim flexibili și atenți la trenduri. IT-ul generează schimbare. Este despre inovație, despre a face lucrurile mai bine, mai repede și cu impact mai mare asupra societății”, a afirmat Bogdan Putinică, în cadrul evenimentului CEO+HR Roundtable – „Goana după creșterea productivității: în ce investesc liderii bugetul de HR în 2025”, organizat de Revista CARIERE în parteneriat cu 7card by Wellhub la finalul lunii februarie 2025.
Managerii caută deja angajați care știu să folosească AI-ul
Una dintre temele centrale rămâne Inteligența Artificială. Deși prezentă în cercetare încă din anii ’40, AI-ul a devenit recent eficient, accesibil și direct aplicabil în viața profesională. Microsoft vede aici un potențial uriaș pentru productivitate și pentru augmentarea capitalului uman.
„AI-ul nu înlocuiește oamenii. Îi ajută să își valorifice potențialul. Managerii caută deja angajați care știu să folosească AI-ul. Este esențial ca oamenii să învețe cum să își integreze aceste tehnologii în rolurile lor, iar managerii să înțeleagă cum pot beneficia de ele în procesele interne”, afirmă liderul Microsoft.
Pe lângă integrarea tehnologiei în viața companiilor, Microsoft rămâne implicată în digitalizarea educației. Compania contribuie cu resurse și expertiză pentru sprijinirea dezvoltării competențelor digitale și învățarea bazată pe tehnologie. Accentul este pus pe pregătirea tinerei generații pentru joburile viitorului și pe reducerea decalajului digital.
Schimbări de ordin fiscal
În același timp, mediul de afaceri IT se confruntă cu schimbări de ordin fiscal care afectează performanța companiilor. Reducerea profitului cu 30% în urma modificărilor legislative ridică semne de întrebare despre susținerea reală a industriei. În acest context, fondurile europene, inclusiv cele prin PNRR, joacă un rol important. Creșterea cu 450% a bugetelor alocate digitalizării prin proiecte susținute de aceste fonduri oferă o gură de oxigen.
„Avem potențial în toate zonele. Din păcate, nu știm încă cum să îl valorificăm eficient. Ar trebui să învățăm să adresăm coerent oportunitățile care apar”, adaugă Bogdan Putinică.
CITEȘTE ȘI: Care sunt cele mai bune mașini electrice de oraș în 2025
Foto: Revista Cariere