CIO Council România Virtual Summit 2020, un regal IT despre noi tehnici și tehnologii, tendințe, strategii și transformări digitale
Pentru trei zile, ora în IT s-a dat la București, la CIO Council România Virtual Summit 2020, un eveniment exclusivist, dedicat comunității de CIOs/ Head of IT, organizat CIO COUNCIL și Revista CARIERE.
Trei zile pline, în care principala temă supusă dezbaterii a vizat ”Leadership-ul CIO în noua ordine mondială VUCA” (VUCA = volatility, uncertainty, complexity, ambiguity).
Trei zile speciale, un regal de discursuri, informații, sfaturi, modele de business și soluții.
Trei zile în care 36 de speakeri de renume internațional și național au împărtășit idei valoroase cu participanții, în cadrul celor 14 sesiuni, 4 panel-uri și 1 demo, plus 10 standuri cu soluții de business adaptate noilor realități, organizate în zona expozițională.
Deși, în contextul generat de criza sanitară, pentru prima dată, ediția din acest an (a 8-a a Conferinței Anuale a Asociației CIO Council România) s-a desfășurat exclusiv în mediul online, platforma aleasă a reușit să transfere cu brio din offline în online experiența prezentărilor, a dezbaterilor și interacțiunilor cu care a fost obișnuită comunitatea de IT din România de la edițiile precedente. Astfel că, la final, putem afirma că întregul eveniment a fost o reușită, apreciere confirmată și de numărul mare de participanți, aproape 450 – CIOs, Head of IT, COOs, CTO, IT professionals alături de membri ai comunității de afaceri – care au asistat live la dezbaterile din cele trei zile de conferință și au interacționat în platformă.
Succesul a fost amplificat și de pleiada de invitați de renume, specialiști din industria IT și Global CIO din cadrul Asociației EuroCIO, pe care, într-un eveniment de sală ar fi fost foarte greu, dacă nu imposibil, să-i aducem laolaltă. Le consemnăm prezența și le mulțumim pentru participare doamnelor și domnilor:
Dr. Paul Vixie, Chairman, CEO and cofounder, Farsight Security, Inc.
Sandeep Sen, CIO, Linde
Luciano Guglielmi, Group CIO, Mondadori
Emmanuel Gaudin, CIO, Lagardere
Dr. Tobias Höllwarth, President of EuroCloud
John McCarthy, Cybersecurity PHD, British Computer Society Elite
Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer, Orange Romania
Anja Monrad, Senior Vice President & General Manager at Dell Technologies, CEE
Anton Fortunatov, Associate Partner, McKinsey Digital, Prague
Dubravko Hlede, IT Manager, Rimac automobile
David Glazer, Research Lead, CIO Strategy and Innovation, Info-Tech Research Group
Adib Ghubril, Research Director, CIO Practice, Info-Tech Research Group
Alături de speakerii internaționali, despre provocările noilor paradigme induse de criza sanitară, evoluția post-pademică a afacerilor, soluțiile și trendurile pe care trebuie să le adopte noii CIO în viitor au vorbit și invitații locali, membri CIO Council, CIO din companii de top din România și mulți alți profesioniști din industria IT. Le mulțumim în egală măsură doamnelor și domnilor:
Anton Rog, Head of the National Cyberint Center, SRI
Dan Cîmpean, General Director, CERT-RO
Andreea Ionită, Deputy General Manager and Strategy, Markets and Digitalization Director of E.ON Romania
Valentin Stănescu, Country General Manager, Dell Technologies
Călin Rangu, Director ASF, CIO Council Member
Dragoș Stănescu, IT&C Director Syngenta AGRO, CIO Council Member
Alina Popa, Chief Financial Officer and Member of the Executive Board, OMV Petrom
Ioan Constantin, Cyber Security Expert, Orange Romania
Dan Berteanu, CEO @Bittnet Training & VP of Education @Bittnet Group
Cristian Herghelegiu, CEO @Dendrio & VP of Technology @Bittnet Group
Andrei Bozeanu, Ethical hacker, Romanian National CERT
Daniel Gruia, CIO Council Member
George Lazăr, Head of Application, First Bank, CIO Council Board Member
Cristian Cucu, CIO Nuclearelectrica, CIO Council Member
Roxana Ionescu, Partner, Head of Data Protection practice, NNDKP
Răzvan Sighinaş, CIO, ING Bank România
Bogdan Bandilă, Chief Information, Digital and Innovation Officer for ENGIE Romania
Ovidiu Seceleanu, Head of B2B IM Division, Samsung
Costin Raiu, Director, Global Research and Analysis Team (GReAT) Kaspersky Lab, Romania
Horia Negulescu, President, Matricia
Sergiu Zaharia, Chief Security Officer, Huawei
Precizăm că, anul acesta, conferința a cuprins 3 secțiuni distincte, fiecare zi oferind acces la paneluri, prezentări, interviuri 1-1 pe teme selectate din lista de priorități a CIO în această perioadă, astfel:
- 15 Septembrie: Tendințe și tehnologie
- 16 Septembrie: Strategiile securității cibernetice în noua lume digitală
- 17 Septembrie: Transformarea digitală a afacerilor
Moderatorul evenimentului a fost Yugo Neumorni, Președinte CIO Council, CIO Urgent Cargus.
În paneluri, co-moderatori au fost: Marcel Chiriac, CIO Council member și Bogdan Tudor, Vice-President CIO Council Romania.
”Au fost trei zile absolut extraordinare. Acum ne felicităm că am luat decizia de a organiza această conferință în mediul virtual, pentru că am reușit să aducem alături de noi o pleiadă de oameni de business, de experți în IT și nu numai, toți de mare calitate, pe care, altfel, n-am fi reușit să-i strângem laolaltă. Și spun asta pentru că am fost sceptici la început, gândindu-ne că pierdem networkingul, foarte valoros, de altfel, pe care CIO Conference îl aduce în această comunitate de 8 ani. Dar tragem linie și vedem că am compensat din plin această lipsă cu foarte mult conținut extrem de valoros”, a precizat Yugo Neumorni.
Tot el a făcut apoi și o scurtă trecere în revistă a celor mai importante momente ale celor trei zile de maraton IT, reamintind celor prezenți că am discutat despre tehnologia 5G și avansarea IoT, mai precis modul în care acestea fac o diferență reală în rezolvarea problemelor importante și schimbă felul în care trăim, în care lucrăm. O prezentare de 15 minute din care am aflat multe lucruri interesante despre 5G și, important, am reușit să demontăm foarte multe mituri. După care, am adus în dezbatere subiectul digitalizare, și am rămas absolut consternați de rezultatele unui sondaj conform căruia 69% din populația țării este analfabetă digital, ceva absolut tulburător.
Am trecut apoi la trenduri și stragii în tehnologia cloud, prezentările referindu-se la cum pot fi reduse cheltuielile și riscul afacerii în timp ce crește simultan calitatea și performanța serviciilor, dar și la modul în care tendințele și tehnologia remodelează viitorul post COVID. Cu mare interes a fost urmărită o prezentare aplicată, un studiu de caz care a evidențiat cum se poate folosi inteligența artificială în agricultură și care sunt beneficiile. S-a dezbătut și ideea CIO Office Government și cum poate Consiliul CIO să sprijine digitalizarea publică, politicile și transparența, o inițiativă răspândită în țările dezvoltate, dar care în România întârzie aproape nejustificat.
Cyber Security a fost, de asemenea, un subiect spumos, prin prezentarea căruia s-a demonstrat în cifre efectele phishing-ului, dar s-au și expus soluții privind asigurarea protecției. Evident, amenințările din noua realitate, în care remote work este un mod tot mai răspândit de lucru, a suscitat interesul multor participanți. Ca urmare, pentru a nu rămâne doar la stadiul de teorie, s-a făcut și o demonstrație despre cum se piratează o infrastructură critică națională, în cazul expus, aeroportul. Am văzut practic o demonstrație în timp real a unui atac cibernetic asupra unei infrastructuri naționale critice, care simulează toate tehnicile de penetrare diferite, accesul rău intenționat, filtrarea datelor și neutralizarea.
Inteligența artificială, misiunea CIO sau rolul lui în noul normal, în transformarea digitală a afacerii, au fost și ele subiecte supuse atenței atât în prezentări cât și în dezbaterile din panel.
Și nu putem încheia seria reamintirilor fără a face trimitere la workshop-ul absolut senzațional Privind destul de mult într-un abis, susținut Dr. Paul Vixie, unul dintre ”părinții Internetului” și autor al protocolului DNS.
Concluzia, după trei zile de adevărat maraton informatic, a ținut să sublinieze Yugo Neumorni, ”ne confruntăm cu aceleași probleme, fie că lucrăm pentru companii de un miliard de euro, sau de o sută de milioane, sau de 20 milioane de euro. Eu personal am învățat foarte multe lucruri noi și, ca de fiecară dată, voi încerca să le aplic. De aceea, mesajul meu de final: revedeți pe cât posibil aceste dezbateri, sunt extraordinar de interesante”.
Mulțumim partenerilor care ne-au susținut în organizarea acestui eveniment:
Supporting Partners: Orange Business Services , Dell Technologies;
Partners: Romsym Data, NNDKP, Bittnet, Dendrio, ING Bank România, Matricia, Certsign, Samsung, Kaspersky, Huawei.
Vă mulțumim tuturor că ne-ați fost alături la conferința desfășurată online, CIO Council România Virtual Summit 2020!
Înregistrările celor trei zile le găsiți astfel:
Ziua 1 – https://youtu.be/4GGMi06VRtU
Ziua 2 – https://youtu.be/VBhnnoxPYGU
Ziua 3 – https://youtu.be/Lf-BPdglws4