Conferința ISACA – 2019. Artificial Intelligence & Robotics. The good, the bad, the ugly. Sesiunea II
Pe 20 noiembrie a avut loc a treia ediție a Conferinței anuale a ISACA Romania Chapter: „Shaping cyber technology. The beauty and the risk”, organizată de ISACA (Information Systems Audit and Control Association) și de Revista CARIERE la Hotel Caro, București.
Conferința a reunit specialiști și lideri din tehnologie și din domenii adiacente. Împreună, aceștia au analizat și explorat numeroasele aspecte al evoluției tehnologice rapide, cu schimbările și provocările aferente.
Subiecte precum machine learning, robotică, inteligența artificială, digitalizare, transformare, confidențialitatea datelor, securitate cibernetică etc. sunt preocupările și provocările noastre de zi cu zi. Domeniul este complex și dinamic, implicațiile sunt majore, prin urmare este nevoie ca actorii relevanți să comunice, să se întâlnească, să analizeze, să exploreze și să găsească împreună răspunsuri și soluții funcționale, adaptate la realitatea în care trăim.
Viitorul nu mai este liniar, așadar este important să acționăm conștient și să nu neglijăm viteza, amplitudinea și impactul evoluției tehnologice, pentru a putea a evolua și noi, în consecință.
Citește și:
Conferința ISACA – 2019. Shaping cyber technology. The beauty and the risk. Sesiunea I
Conferința ISACA – 2019. Data privacy. Mission impossible. Sesiunea III
SESIUNEA II: Artificial Intelligence & Robotics. The good, the bad, the ugly
În a doua sesiune s-a discutat despre impactul Inteligenței Artificiale în lume – la nivel personal și de business. Care este aportul pozitiv al AI și al Roboticii, la ce trebuie să fim atenți, care sunt implicațiile soiale, economice, politice și cele privind securitatea cibernetică? Care sunt aspectele de orin etic și moral pe care trebuie să le avem în vedere?
Keynote Speech – Mihai Raneti, Founder & CEO of CyberSwarm Inc – Developing a cybersecurity dedicated SoC based on hardware artificial neurons.
Mihai Raneti a punctat că, astăzi, schimbările tehnologice sunt exponențiale.
Studiile Gartner au identificat primele 10 tendințe tehnologice care vor genera cele mai mari perturbări, provocări și oportunități până în anul 2020. Printre acestea se numără: lucrurile autonome (autonomous things), dezvoltarea bazată pe inteligența artificală, (AI-driven development), tehnologiile imersive (immersive techologies), spațiile inteligente (smart spaces), etica digitală și dreptul la viață privată în condițiile digitalizării (digital ethics and privacy).
AI și IoT sunt două dintre cele mai transformatoare tehnologii. Principalele provocări pe care le ridică sunt securitatea cibernetică, puterea de calcul, date și algoritmi (va fi generate o cantitate imensă de date, care vor fi colectate și prelucrate pentru antrenarea algoritmilor). În consecință, apar noi nevoie de hardware, pentru că este nevoie de putere de procesare mai mare și mai eficientă.
Multe dispozitive nu mai pot fi securizate, motiv pentru care numărul atacurilor cibernetice a crescut.
Lumea este digitală, dar natura nu. Mihai Raneti ne invită să ne inspirăm din natură și propune construirea un SoC care să asigure o securitate ridicată pornind de la nivelul hardware și care să ofere chiar capacități neuromorfe. Acesta ar transforma orice dispozitiv IoT într-un dispozitiv analog, imposibil de piratat prin mijloace digitale. CyberSwarm lucrează la următorul pas – crearea unei unități de procesare neuromorfice, specializată pentru inteligența artificială.
Viitorul va aparține unor tehnologii pe care acum nu le vedem.
Panel: Automated frameworks. City of Gods
În cadrul acestei sesiuni, panelul de discuții a fost format din:
- Mihai Raneti, Founder & CEO of CyberSwarm Inc.;
- Dragos Dabija, Security Manager within Accenture Industry X.O practice;
- Adrian Robescu, CEO & RPA Solution Architect, Orbis Innovation
- Gratiela Magdalinoiu, ISACA Romania Chapter President
Moderator panel: Ciprian Stanescu, Managing Partner, Social Innovation Solutions;
Viitorul nu mai este liniar și predictibil. Tehnologia se dezvoltă exponențial, prin urmare este important ca oamenii să rămână la comandă, să poată interveni și lua deciziile finale. AI nu deține moralitate și empatie – acestea sunt atribute exclusiv umane, care trebuie să rămână în puterea oamenilor. Este vital ca omul să nu cedeze din drepturile sale.
ROMÂNIA ARE NEVOIE DE MAI MULȚI INGINERI AI
AI este un domeniu complex, pentru care nu este nevoie doar de matematică, ci și de fizică, și care necesită gândire critică. Astfel, soluțiile pentru ca în România să crească numărul de ingineri AI sunt investiția în cercetare și transformarea procesului educațional – prin studierea în mod inteligent a științelor exacte și prin dezvoltarea gândirii analitice, a mentalității de explorare și inovare și a disponibilității de a greși.
În plus, despre AI trebuie să se comunice mai bine, pentru ca oamenii să înțeleagă nivelul real de complexitate, de provocări și oportunități pe care le oferă acest domeniu.
AI și PIB
Conform PwC, până în anul 2030 14% din creșterea PIB-ului la nivel global se va datora AI. Dar această creștere va fi inegală, nu va avea loc la fel peste tot.
Pentru ca România „să nu piardă trenul acesta” este nevoie ca educația și legislația să susțină mentalitatea de inventator, de antreprenor și de investitor. Este nevoie de gândire integrată și de o strategie clară.
AI – CE E BINE?
AI poate fi adoptată în orice domeniu, iar automatizarea poate ridica calitatea și gradul de siguranță al serviciilor și produselor, economisește timp și resurse umane. Unele meserii vor dispărea, dar vor apărea altele noi. În plus AI ne poate ajuta să descoperim soluții și adevăruri pe care încă nu le înțelegem. Omenirea va evolua.
AI – LA CE SĂ FIM ATENȚI?
Evoluția tehnologiei se petrece într-un vid legislativ – pentru că legislația nu se dezvoltă în ritm cu tehnologia. Trebuie să țienm seama de eitcă, moralitate și securitate la fiecare pas. Cele mai multe breșe de securitate sunt cauzate de oameni, prin urmare riscul uman rămâne. Securitate absolută nu există, aceasta nu dăinuiește veșnic, prin urmare tot timpul va trebui să fim cu un pas înaintea atacurilor cibernetice.
CONCLUZII
Nu este ușor, multe lucruri nu merg bine, dar este important să nu ne complacem în asta, ci să încercăm să identificăm modalitățile prin care putem contribui în mod inteligent și responsabil – financiar și prin know-how – ca să rezolvăm problemele care apar și să sprijinim evoluția umanității.
Pentru ca tehnologia să sprijine evoluția umanității, omul trebuie să o folosească în slujba umanității. Așasar, este nevoie ca omul să evolueze, la rândul său.
A treia ediție a Conferinței anuale a ISACA Romania Chapter: „Shaping cyber technology. The beauty and the risk”, a fost organizată de ISACA (Information Systems Audit and Control Association) și de Revista CARIERE.
Mulţumim partenerilor:
Premium partner: ONE TRUST
Partner: MAZARS, Telekom, CertSign, Deloitte, PwC, Romsym, Leader Team Insurance Broker
Connectivity partner: BBTR
Foto credit: Daniel Tolea, Paparatzi Studio, paparatzi.ro