Conferința națională CIO Council, o radiografie a transformării digitale în România
Cea de a 10-a ediție a Conferinței Naționale a Directorilor IT din România, organizată de către Asociația CIO Council România și Revista CARIERE, a avut loc pe 6 octombrie 2022, la București. Evenimentul a reunit în sala Atlas a hotelului Radisson, peste 230 de profesioniști și manageri IT, CIOs și COOs, cât și reprezentanți ai administrației centrale, instituțiilor publice și autorităților cu rol de reglementare în domeniu, oferindu-le acestora o excelentă ocazie de a dezbate provocările curente ale CIO și ale departamentelor IT în contextul schimbărilor la nivel global ale climatului macro-economic, inflației galopante, criza prețurilor energiei precum și puternicelor tensiuni geopolitice.
Conferința națională CIO Council a realizat o radiografie obiectivă a fenomenului de transformare digitală în România, aducând în prim-plan provocările actuale cu care se confruntă directorii IT și de comunicații, prioritățile acestora pe termen mediu și scurt, precum și cele mai relevante noutăți tehnologice din perspectiva organizațiilor locale.
Cele trei secțiuni ale evenimentului au găzduit prezentări și dezbateri interactive la care au participat peste 20 de specialiști din industria IT&C, locală și internațională, analiști de piață, precum și reprezentanți ai administrației centrale și ai autorităților cu rol de reglementare.
Am extras din numeroasele informații livrate în cadrul conferinței, o serie de exemple și mesaje cu potențial de impact asupra evoluției industriei IT&C locale.
Evoluții globale și priorități locale
Ediția din acest an a conferinței CIO Council a adus numeroase elemente de noutate, unul dintre acestea fiind participarea în premieră a unui reprezentant al cabinetului de analiză Gartner. Václav Špáňa, Executive Partner în cadrul cabinetului, a prezentat în cadrul evenimentului o serie de predicții tehnologice bazate pe prioritățile responsabililor CIO, insistând asupra importanței de a investi în oameni: „Oamenii sunt cel mai important capital și trebuie să cheltuiți timp cu ei pentru a le oferi suportul necesar, dar și pentru a găși idei și abordări noi.“
Un mesaj similar a avut și Pascal Steichen, Chairperson of the European Cybersecurity Competence Centre (ECCC) Governing Board, recomandarea sa pentru CIO fiind de a investi în oameni, însă nu doar în specialiști, ci și în comunități.
Din perspectiva Horváth România, problema penuriei de profesioniști în domeniul IT nu este însă chiar atât de stringentă – conform unui studiu recent al companiei, 80% dintre organizațiile intervievate nu întâmpină dificultăți în a angaja personalul calificat necesar.
Și totuși, pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) aportul profesioniștilor este critic necesar pentru reușita proiectelor de digitalizare asumate: „Mi-aș dori ca toți membri comunității CIO Council România să se implice în proiectele ministerului, pentru a putea mișca lucrurile în direcția potrivită. Pentru MCID este foarte important parteneriatul cu mediul privat, atât pentru expertiza pe care o dețineți, cât și pentru forța pe care o aveți de a promova ideile pe care România are nevoie“, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
În ceea ce privește nivelul de asimilare al noutăților tehnologice pe plan local, subiectul care a suscitat cel mai mare interes a fost conceptul de metaverse, abordat atât din perspectivă teoretică și al prevederilor legale – încă insuficiente în prezent –, dar și din cea a aplicațiilor pratice. „Avem exemple de metaverse în industria de energie la nivel de grup – «E.ON Campus» este un centru de învățare și instruire care funcționează în metaverse și este accesibil tuturor angajaților, iar «Republic of Innovation» oferă partenerilor noștri oportunitatea de a-și expune proiectele și soluțiile inovatoare.“, a explicat Andreea Ioniță, Chief Digital Technology Officer E.ON România.
În cadrul conferinței a fost prezentat și un exemplu local – primul proiect de metaverse din domeniu universitar, demarat de Universitatea Danubius sub tutela lui Călin Rangu, decanul instituției de învățământ și cofondator al CIO Council România.
Despre multitudinea soluțiilor de Cloud, funcționalități, beneficii și despre cum pot conlucra ele pentru lumea Multi-Cloud în care „trăiesc” aplicațiile și datele noastre, a vorbit Radu Isaia, Storage, Platforms and Solutions Sales at Dell Technologies.
Conform celui mai recent studiu Horváth, transformarea digitală continuă să fie prioritatea principală pe agenda managementului de vârf pentru al treilea an consecutiv în timp ce securitatea cibernetică este a doua prioritate din cauza numărului tot mai mare de atacuri de tip hacking. În aceste condiții, importanța rolului CIO se intensifică, dar provocările asociate cresc în mod corespunzător. Iulia Malioukis, Principal Digital
Transformation Horváth România a prezentat principalele provocări cu care se confruntă CIO și posibilitățile de a le depăși.
Reinventarea viitorului înseamnă schimbarea atât a locului unde se fac afacerile, dar mai ales a modului în care se fac. Tendințe și tehnologii în viziunea Google au fost prezentate de Aurelian Enache, Enterprise Account Executive, Google Cloud.
Momentul mult așteptat al evenimentului a fost Panelul cu tema: Trends and Technologies. Moderatorul discuției Bogdan Tudor – Board Member, CIO Council România i-a avut ca invitați pe Claudiu Hobjila – Customer Engineer Infrastructure Modernization, Google Cloud, Roxana Ionescu – Partner and Co-head of NNDKP’s Data Protection Practice, Horațiu Nistor – Senior Manager, IT Audit & Advisory department, Mazars România și Andreea Ioniță – Chief Digital Technology Officer, E.ON România, CIO Council Member. Atenția a fost îndreptată spre tehnologii care ating excelența operațională. S-a discutat despre cele mai recente tendințe și tehnologii IT, dar și despre modul în care acestea pot fi încorporate în afacere.
Securitatea la zi, provocări și soluții concrete
Problematica securității informatice a reprezentat un adevărat laitmotiv al conferinței CIO COuncil 2022, beneficiind și de o sesiune dedicată în cadrul evenimentului.
Prim-planul a aparținut reprezentanților autorităților care au participat la eveniment. Generalul de brigadă Anton Rog, directorul Centrul Național Cyberint, a anunțat o premieră la nivelul instituției: „Este primul an în care putem să dovedim tehnic că toate cele trei servicii de informații din Rusia (FSB, GRU, SRV – n.a.) derulează sau încearcă operațiuni de spionaj cibernetic în infrastructurile Guvernului României. (…). Nu pot garanta că le-am depistat la timp întotdeauna, însă pot să afirm cu certitudine că puterea de detecție a Centrului Cyberint crește foarte rapid, că am rafinat și pregătirea specialiștilor și că ne-am creat propriile tehnologii cu care reușim să depistăm mult mai multe amenințări.“
Un alt anunț important făcut de oficialul Cyberint este cel al punerii bazei unei școli românești în domeniul securității informatice, 14 universități având, pe lângă cursurile de master și post-universitare, și cursuri de licență în acest doemeniu.
O veste bună în contextul în care, conform datelor Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), prezentate de directorul instituției Dan Cîmpean, la nivelul întregii țări există un deficit de aproximativ 2.400 de specialiști în cybersecurity. Directorul DNSC a lansat o serie de avertismente și recomandări pentru membrii CIO Council:
• Directoratul detectează zilnic între 500.000 și 800.000 de evenimente de securitate cibernetică, ceea ce reprezintă 15-18% din volumul real. În aceste condiții, este prohibitiv de scump să încercați să rezolvați toate provocările de securitate cu care vă confruntați doar cu echipa proprie.
• Vor apărea din ce în ce mai multe reglementări, în toate domeniile, unele propagate de Comisia Europeană, altele declanșate de factorii geopolitici. Pentru adoptarea și respectarea noilor cerințe de conformitate, vor fi necesare investiții în tehnologie și în oameni.
Despre cum se repoziționează Chief Information Security Officer în noile strategii de apărare cibernetică a vorbit Murat Kaymaz, Managing Director of Cybersecurity, Soitron Group. Lipsa de resurse obligă companiile să revizuiască planurile de securitate cibernetică pentru a găsi soluții practice împotriva amenințărilor cibernetice în continuă creștere.
Mihai Olteanu, Cyber Security Defense and Alliances Director within the Risk Advisory department of Deloitte România, a vorbit despre Identity Governance and Administration (IGA) și felul în care ajută organizațiile să adopte Zero Trust, permițându-le să descopere, să gestioneze și să securizeze cu ușurință toate identitățile și accesul lor la resursele tehnologice.
Despre tendințe și trenduri în cybersecurity, a vorbit Alexandru Rusandu, Global Cybersecurity Services Head of Portfolio and Service Engineering, Atos IT Solutions and Services.
Al doilea panel al zilei, de data aceasta moderat de Yugo Neumorni, President CIO Council România a avut ca temă Cybersecurity Resilience. Invitații care au participat la acest panel: Georgian Ion – Head of OPGS IT at OMV Petrom, Ioan Constantin – Cyber Security Expert, Orange România, Cătălina Dodu – Country Manager, Atos IT Solutions and Services România, Vladimir Ester – CTO, Cluster Power și Cristian Cucu – CIO Council Member.
Securitatea cibernetică este o preocupare imensă pentru companii și CIOs. Războaiele recente au crescut riscurile cibernetice la un nivel fără precedent. Subiectele de securitate cibernetică, protecția datelor și guvernanța datelor, Identity Security, au fost abordate în acest panel.
În cadrul dezbaterii moderate de președintele CIO Council România, Yugo Neumorni, au fost discutate însă nu doar provocările de securitate, ci și soluții concrete, Astfel, Cristian Cucu, primul CIO guvernamental și membru al CIO Council România, a explicat că organizațiile pot reduce cu până la 80% volumul amenințărilor cu care se confruntă utilizând o serie de metode uzuale de protecție, precum segmentarea rețelei sau autentificarea mulți-factor. Perspectiva a fost completată pe un palier superior, de Vladimir Ester, CTO Cluster Power, care a argumentat importanța rezilienței energetice pentru un operator de Data Center hyper-scale, și de Georgian Ion, Head of OPGS IT OMV Petrom, care a argumentat necesitatea măsurilor de limitare a deplasărilor atactorilor care reușesc să treaca de sistemele de protecție ale infrastructurilor de control industrial.
Digital transformation din perspectivă românească
Cea de a treia secțiune a conferinței CIO Council 2022 a abordat subiectul transformării digitale dintr-o largă varietate de perspective.
De exemplu, Gabriela Stănică, Chief Information, Data Officer și E-commerce Director Carrefour România, a prezentat modul prin care a reușit să facă din tehnologie un vector de creștere a business-ului în cadrul grupului, dar și un catalizator de schimbare a experienței clientului, afirmație susținută cu numeroase rezultate concrete:
• migrarea în cloud a peste 30% din aplicațiile utilizate de retailer la nivel global;
• peste 8 miliarde de tranzacții derulate în infrastructură Dată Lake deținută de grup;
• proiectul Bringo, în care a fost dezvoltatăt o tehnologia AI de tip personal assistent în colaborare cu InnovationLab,
• deschiderea primului hypermarket cu self chheckout integral din cadrul grupului etc.
Câteva tendințe și bune practici care demonstrează legătura umană dintre serviciile financiare și tehnologie, a prezentat 𝐒𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐆ă𝐯ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐌𝐚𝐧𝐚𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐟𝐭𝐰𝐚𝐫𝐞 𝐄𝐧𝐠𝐢𝐧𝐞𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠, 𝐒𝐨𝐟𝐭𝐞𝐥𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐜𝐞. A vorbit despre cum câștigi încrederea clienților tăi, când forța de muncă este dispersată, cum gestionezi provocările de securitate în actualele condiții de muncă și, mai ales, dacă ar mai trebui să avem birouri.
Cristian Turcin, Cloud Services Product Manager, Orange Business Services a prezentat care sunt strategiile și bunele practici pentru optimizarea infrastructurilor IT în condiții de reziliență pentru afacere. Tehnologiile agile ar trebui să aibă capacitatea de a furniza în siguranță aplicații, date și instrumente de colaborare pentru o serie de tipuri de dispozitive. Preocupările vechi și SLA-urile asociate cu infrastructura sunt încă relevante, dar ar trebui să treacă acum în plan secund.
Dincolo de mit și realitate, Metaverse va trebui să găsească punctul de legatură cu realitatea tehnologică și mai ales cu cea umană. De ce e rolul CIO important și cum poate ajuta educația universitară la dobândirea aptitudinilor speciale. Un studiu de caz care a fost prezentat de Călin Rangu, Dean of Economics and Business Administration Faculty, Danubius University, Vice President CIO Council.
Panelul final al evenimentului a fost despre transformarea digitală accelerată. Moderatorul Cristian Cârstoiu, Digital Enablement and Chief Innovation Officer, Partner, EY i-a avut ca invitați la discuție pe Laurențiu Mandu – Board Member, CIO Council România, Dragoș Stănescu – CIO Syngenta, CIO Council Member, Doru Vitalariu – CIO CEC Bank, Dan Bogdan – ISG Technology Consulting Manager, Dell Technologies și Sorin Nicolaescu – CIO Alliance Helthcare România, CIO Council Member.
O ilustrare concretă a procesului de transformare digitală a fost prezentată de Dragoș Stănescu, CIO Syngenta, care a detaliat modul în care este folosită tehnologia AI în agricultură, utilizând o serie de modele predictive și algoritmi pe baza cărora se pot face predicții cu un mare grad de acuratețe asupra randamentului unor culturi.
La rândul său, Laurențiu Mandu, membru al board-ului CIO Council Romania, a prezentat o aplicație de inspecție tehnică la distanță, într-un mediu de realitate augmentată, proiect realizat pentru o fabrică ai căror clienți nu mai puteau realiza procesul de acceptanță din cauza restricțiilor impuse de lockdown.
„Sunt rezultate concrete, care ilustrează faptul că transformarea digitală este o realitatea în România și că noile tehnologii pot contribui real la dezvoltarea business-ului. Rolul CIO Council România este de a facilita acest proces, iar conferința pe care o organizăm anual ne ajută pe toți să înțelegem mai bine care sunt provocările actuale – atât tehnologice, cât și de altă natură –, dar și cu ce urmează să ne confruntăm într-un orizont de timp apropiat“, a conchis Yugo Neumorni, președintele CIO Council România.
Mulțumiri speciale companiilor care au susținut organizarea acestui eveniment: Suporting Partners: Dell Technologies, Intel, Google Cloud, Orange Business Services, Atos
Partners: Softelligence, Cluster Power, Deloitte România, Datanet Systems, Gartner, NNDKP, Mazars, EY, Horvath, OMV Petrom;
Networking Partners: G Data, Claroty și Fujitsu