Jill Watson, cel mai bun profesor al anului 2016, e de fapt un program de inteligenţă artificială al IBM
La una dintre prezentările INACO (Iniţiativa pentru Competitivitate) despre Afacerile viitorului, am aflat prima dată despre celebrul profesor Watson.
La universitatea din Georgia, Statele Unite, profesorul Watson fusese votat cel mai bun profesor al anului 2016. Profesorul răspundea pe e-mail și telefonic la orice întrebare venită de la studenți. În realitate, Watson era un program de inteligență artificială al firmei IBM.
Jill Watson, asistentul virtual creat de profesorul Ashok Goel, a conversat cu studenții din campus despre sarcinile primite, proiecte de clasă și a răspuns la întrebări cu privire la neclarităţi. Toți studenții se declaraseră foarte încântați de prestația profesorului Watson, de politețea lui egală, de răbdarea cu care răspundea tuturor întrebărilor, de felul în care avea răspuns și replică la toate.
Destul de târziu, profesorul Ashok Goel le-a dezvăluit studenţilor că Watson nu a fost o persoană reală. Practic, Goel și-a păcălit studenţii că ar fi foarte activ online. Studenţii chiar şi-l imaginaseră pe Watson că ar fi destul de tânăr, până în 30 de ani, la studii doctorale, foarte organizat şi politicos cu studenţii. El posta periodic pe grupul facultăţii diverse subiecte de dezbatere pentru studenţi. Cu toţii au fost stupefiaţi când profesorului Watson i s-a dezvăluit identitatea.
Există voci care spun că era profesorilor roboți nu e chiar atât de departe pe cât ne închipuim. Eficiența profesorului Watson și credibilitatea lui în rândul unui public foarte educat sunt semne clare că educatorii perfecți ai viitorului nu vor mai fi ființe umane, ci entități care au la bază inteligența artificială.
Cu siguranţă acest fenomen nu va ajunge prea curând în România, dar este evident că trebuie să ne pregătim rațional şi emoţional pentru un alt fel de şcoală şi, implicit, un alt fel de lume. Mă întreb, însă, dacă inteligența emoțională ar putea să creeze și entități educaționale precum traineri sau mentori și ce ar presupune o astfel de revoluție educațională?
Cum ar arăta o lume în care mulți dintre profesori sunt roboți? Ce fel de sistem educațional ar crea noile inteligențe artificiale și cum s-ar modifica paradigma educației de care acum ne plângem cu toții?