Lupta pe locurile de muncă este abia la început. Care este planul pus la cale de un miliardar împotriva roboților
Recent, World Economic Forum arata în raportul „The Future of Jobs” că omenirea se îndreaptă către a patra revoluţie industrială, care va reprezenta o schimbare economică fundamentală.
Dezvoltarea spectaculoasă a tehnologiei va face ca în următorii ani, peste 7,1 milioane de locuri de muncă să fie acoperite de roboţi, cele mai afectate ţări urmând să fie Australia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.
Adrian Negrescu, project manager KeysFin, crede că soluţia propusă de Bill Gates, cu înfiinţarea unei forme de taxare pentru dezvoltarea unor noi locuri de muncă pentru oameni, pentru calificarea acestora în noi activităţi, este una care trebuie luată în seamă.
“Inovaţia este domeniul care condus lumea spre această nouă realitate, astfel că, dincolo de soluţiile cu caracter social, va trebui să investim în dezvoltarea unor noi tehnologii care să ne ofere alternative reale şi sustenabile la activităţile preluate de roboţi. Investind în cercetare, vom putea depăşi mai uşor şocul tehnologic care urmează”, ne-a explicat Adrian Negrescu.
A fi sau a nu fi complicat
Constantin Măgdălina, Expert, Tendințe și Tehnologii Emergente (constantinmagdalina.com, Facebook/Constantin.Măgdălina), aminteşte că distribuţia echitabilă a sarcinii fiscale asupra tuturor contribuabililor este un subiect foarte actual pe agenda internaţională.
„Guverne şi instituţii, precum FMI şi Banca Mondială, sunt interesate să asigure echitatea în ce priveşte tratamentul contribuabililor, fie ei persoane fizice sau juridice. Deşi se doreşte simplificarea legislaţiei fiscale pentru reducerea dezechilibrelor de competitivitate, taxarea şi impozitarea firmelor cu grad mare de automatizare poate să complice lucrurile.
Acestă ipoteză va genera din partea companiilor un comportament de evaluare a beneficiilor automatizării comparativ cu costurile pe care impozitarea le-ar presupune. Pe această ipoteză putem avea de-a face cu un stat care încearcă să limiteze şomajul şi presiunea bugetară rezultate din automatizare printr-o impozitare excesivă. Asta şi pentru că politicile publice şi reformele nu ţin pasul cu avansul tehnologic. În felul acesta statul ar putea câştiga timp ca să se reformeze administrativ şi să înţeleagă implicaţiile robotizării”, ne-a explicat Constantin Măgdălina (FOTO).
În plus, expertul arată că dacă sarcina fiscală se va referi în continuare la muncă şi accentul va cădea pe modul de obţinere a venitului şi nu pe cât venit se obține, atunci poate că vom vedea impozite în funcţie de clase tehnologice şi de automatizare. Mai contează dacă din punct de vedere contabil roboţii vor fi asimilaţi activelor fixe cu perioada de amortizare sau forţei de muncă.
Deci cum vor arăta principiile de raportare financiară?
"Sunt mult prea mulți determinanţi şi numeroase implicaţii pe care o astfel de măsură le-ar presupune. Nu ştim cum va arăta lumea peste 10-20 de ani, dar ştim că va fi foarte diferită de cea de azi şi mult mai diferită decât e cea de azi de lumea de acum 20 de ani", potrivit lui Constantin Măgdălina.
Vor fi domenii noi în viitor?
Odată ce va fi stabilit modul de taxare al muncii automatizate, banii colectaţi din această sursă ar putea fi investiţi în joburi pentru persoane, iar domeniile ar putea fi unele pe care încă nu le cunoaştem.
Dar deocamdată, în baza a ceea ce ştiu oamenii să facă şi ceea ce roboţii nu ştiu să facă, deocamdată, joburile finanţate dintr-o posibilă taxare a acestora pot fi cele din industriile creative, din unele servicii pentru afaceri, din turism, şi din mass media şi divertisment.
Pe de altă parte, apariţia roboţilor va genera un ecosistem care va integra domenii de activitate uneori foarte diferite, arată Constantin Măgdălina.
"Pentru ca acest ecosistem să fie funcţional se vor genera noi locuri de muncă care vor absorbi o parte dintre cei disponibilizaţi. Din acest punct de vedere competenţe de inginerie, IT, inovaţie, creativitate, abilităţi numerice vor fi foarte căutate.
Totuşi, momentul apariţiei pe scară largă a roboţilor e bine să fie pregătit prin reconversie profesională, training-uri, reforma sistemului de educaţie, altfel se vor produce dezechilibre economice şi sociale puternice", a incheiat expertul.