Mediul virtual și destabilizarea stării de bine: „Luptă sau fugi”
”Este peste tot”, după cum subliniază studiile, analiștii etc. Și toată expunerea este periculoasă, chiar dacă mulțimea digitală nu apare la ușa apartamentului tău! Vorbim despre un ”fenomen” în expansiune, din păcate: ura în mediul virtual.
Atacurile constante te pot pune sub asediu, provocând o reacție psihologică care provoacă un răspuns fizic. Despre ce este vorba?
Pamela Rutledge, directorul Centrului de Cercetare pentru Psihologie Media, o organizație nonprofit care studiază tehnologiile media și efectele sale, spune că, de fiecare dată când experimentezi ura online, corpul experimentează efecte deloc bune. “Deoarece corpul nostru răspunde la medii virtuale în moduri similare mediilor offline, puteți simți același tip de traume”, spune Rutledge. Acest lucru poate fi amplificat dacă hărțuirea online include amenințări la adresa securității dvs. fizice. Și dacă credeți că hărțuirea online este limitată la marginea internetului, cercetările sugerează altfel, după cum comenta cNet.
73% dintre adulții de pe internet au fost victimele hărțuirii online, potrivit Centrului de Cercetare Pew. Expunerea constantă la ură pe internet forțează corpul să intre într-o stare de „supraviețuire”, arată un studiu realizat de Media Psychology Research Center și citat de cNet. Potrivit studiului, atacurile constante îndreptate asupra cuiva dau naștere unei reacții psihologice care, la rândul ei, cauzează o transformare la nivelul organismului.
Instinct de apărare
Deci, asemenea unui atac în viața reală, ura, sub orice formă ar fi ea exprimată, determină un răspuns de tipul „luptă sau fugi”! Care este de fapt un instinct de apărare. În urma acestui răspuns corpul este inundat de cortizol, care limitează anumite funcții cum ar fi digestia, în perioada în care acesta are nevoie de energie pentru a se proteja.
Există un motiv pentru care organismul produce cantități mici de cortizol și doar pentru scurt timp. Expunerea prelungită la cortizol și la ceilalți hormoni care apar în timpul răspunsurilor de tipul „luptă sau fugi”, cum ar fi adrenalina, poate duce la probleme de somn, creștere în greutate, dificultăți digestive și anxietate.
Care ar putea fi…tratamentul? O întrebare care generează multe răspunsuri și căreia este foarte posibil să îi “dedicăm” un serial…online. În cadrul căruia specialiștii ar putea da probabile soluții.