O mare eroare în recrutarea specialiştilor IT? Companiile nu se axează destul pe tineri ca potențiali angajați în securitatea cibernetică
Sondajul, derulat în rândul a 12.000 de utilizatori și profesioniști IT din SUA și Europa, a arătat că o treime dintre angajații din domeniul IT consideră că experiența este cel mai valoros atribut al unui candidat la un post în securitate IT, urmată îndeaproape de cunoștințe despre sistemele IT (24%). Cu toate acestea, studiul nostru arată că lipsa experienței în domeniul IT este compensată prin trăsături de personalitate, ideale pentru o carieră în securitate cibernetică.
Studiul a evidențiat că cei care lucrează în domeniul IT consideră drept cele mai importante trăsături pentru potențialii angajați din securitatea IT capacitatea de a gândi neconvențional (44%) și de a munci în alte medii decât cele tradiționale (39%) sau în afara structurilor formale (38%). De asemenea, o treime (35%) dintre respondenți sunt de acord că este important ca aceștia să aibă o curiozitate înnăscută de a decoperi cum funcționează un lucru.
Mare parte dintre profesioniștii IT consideră că tinerii au aceste atribute cheie. Trei sferturi (76%) apreciază că tinerii pot să gândească neconvențional, iar 72% – că sunt capabili să lucreze în medii inedite, în timp ce 80%, că pot lucra în structuri informale. 81% sunt de părere că tinerii posedă o curiozitate nativă asupra modului în care funcționează lucrurile.
“Domeniul IT are nevoie să-și actualizeze abilitățile solicitate, care reprezintă o problemă pentru procesul de recrutare din industria de securitate IT”, spune Dragan Martinovic, Managing Director SEE la Kaspersky Lab. “Compania noastră sărbătorește anul acesta cea de-a 20-a aniversare, așa că putem spune că, în ultimele două decenii, industria de securitate cibernetică s-a maturizat foarte mult. Totuși, în unele domenii, nu am făcut progrese prea mari.”
“Trecând cu vederea tinerii, industria noastră nu folosește una dintre cele mai valoroase resurse, aflată în creștere. Conform studiului nostru, acesta este un paradox, pentru că cei mai mulți sunt de părere că tinerii posedă calitățile considerate importante în acest domeniu. E timpul să trecem peste aceste limitări în procesul de recrutare din industria de securitate cibernetică, înainte ca problema să se agraveze.”
Chiar dacă tinerii par să aibă trăsături necesare și utile în lupta împotriva infracționalității cibernetice, lipsa de implicare a industriei de securitate duce la ocazii pierdute. 71% dintre tineri nu sunt la curent cu oportunitățile disponibile pentru absolvenți, privind o carieră în securitate cibernetică, iar 73% nu s-au gândit niciodată la o carieră în securitate cibernetică. Aproape jumătate (47%) dintre tineri știu foarte puține sau nu au nicio idee despre ce face, efectiv, un expert în securitate cibernetică.
“Eșecul de a atrage noua generație într-o carieră în acest domeniu ar putea avea costuri pe termen lung. Resursele de personal specializat în securitate cibernetică sunt finite și exploatate de toată lumea, pe baza convingerii că vor atrage alți angajați de la “vecini”, în loc să fie pregătiți noi specialiști. De aceea este nevoie de o îmbinare de tinerețe și experiență pentru a rezolva problema lipsei de personal.
Având în vedere amploarea și scopul amenințărilor cibernetice, care se schimbă zi de zi, pentru a câștiga războiul sunt necesare colaborarea și o echipă formată din experți în domeniu. Echipa noastră globală de cercetare și analiză (GReAT) este o dovadă că oameni din medii și de vârste diferite pot reprezenta, împreună, o forță formidabilă în combaterea infracționalității cibernetice”, a concluzionat Dragan Martinovic.