Povestea emotionantă a românului care a terminat două facultăți în Germania și a inventat ochelarii ce ajută 40 de milioane de oameni
Cornel Amariei este inventator, autor, antreprenor, inginer, muzician. Lucrează la Continental Automotive ca R&D Innovation Manager și a scris 50 de patente numai anul acesta. În paralel dezvoltă printr-un start-up „ochelarii” pentru nevăzători și alte proiecte inovative. A terminat două facultăți în Germania, a călătorit în 40 de țări și în timpul liber învață să piloteze avionul. Face toate acestea, deși are doar 22 de ani.
.lumen este cel mai cunoscut proiect al lui Cornel Amariei, pornit pe când studia la Jacobs University din Bremen. Într-o conversație telefonică avută cu un prieten, au folosit întâmplător expresia „ochelari pentru nevăzători”, le-a plăcut ideea și au început să facă cercetări. Au aflat că sunt 40 de milioane de oameni cu handicap vizual în lume, dar în continuare soluţia pe care o folosesc cel mai frecvent pentru a se descurca sunt câinii special instruiți. Scumpi, greu de antrenat şi mult prea puțini. S-au gândit că pot face o soluţie tehnologic mai bună şi au inventat .lumen, un sistem de asistenţă a nevăzătorilor, care «înţelege» cum arată mediul din faţa purtătorului, prin nişte senzori foarte avansați – unde se află fiecare obiect, cât de departe este, cum se mişcă. Toată informaţia este apoi transferată la creier prin impulsuri electrice.
Arată cam ca o pereche de ochelari, dar nu funcţionează deloc ca o pereche de ochelari. N-au nicio legătură cu ochii. „Practic, noi păcălim un pic creierul să reînțeleagă ce înseamnă vederea pentru el. Se numeşte «substituţie senzorială». Creierul are capabilitatea de a se remapa încât să înţeleagă altfel stimulii. De exemplu, să înţeleagă stimuli tactili ca şi cum ar fi vedere. Creierul face legături noi şi, cu suficient antrenament, eşti capabil să treci printr-o uşă deschisă, să o atingi, probabil să înţelegi cum arată mediul din jurul tău, eşti capabil să prinzi o minge mai mare, de exemplu. Conceptul de bază nu e neapărat complicat, pur şi simplu în loc să transferăm imaginea prin văz o transferăm prin alte simţuri, tactil sau alte simţuri. Dar tehnologia din spate este destul de avansată.”
În discursul ținut la TEDxBucharest 2016 – Ahead of Time, Cornel a povestit că a crescut într-o casă adaptată nevoilor părinților săi, ambii cu handicap locomotor server, ceea ce i-a permis să vadă că lucrurile pot fi făcute în moduri diferite. „Inovația începe prin a gândi diferit”, spune tânărul. Realizarea dispozitivului .lumen a început când Cornel era în anul II de facultate. În proiect a fost implicată o echipă care includea și specialiști în tehnologie, și medici. Studenți și oameni cu zeci de ani de experiență. S-au făcut studii și experimente în laborator, cu rezultate pozitive.
Proiectul s-a lovit însă de obstacole când a fost scos în stradă, din cauză că tehnologia legată de senzori nu este încă suficient de evoluată pentru a permite o utilizare 100% sigură. „Ochelarii funcţionează foarte bine în peste 90% din timp. Problema e că în anumite condiţii s-ar putea să nu funcţioneze. De obicei, se întâmplă afară, când e lumina foarte puternică. Dispozitivul merge foarte bine până la un moment dat, când se poate întâmpla, de exemplu, ca nevăzătorul să treacă strada şi senzorul să nu mai funcţioneze. Nu putem pune pe piaţă un produs care are problema asta. Aşteptăm ca unii dintre furnizorii noștri să depăşească acest impas tehnologic şi atunci să ieşim din «hibernare» şi să punem sistemul în mâinile celor care au nevoie de el. Momentan, proiectul este într-o pauză.”
„NU POȚI INOVA ÎN DOMENIUL TĂU”
Însă Cornel nu așteaptă pur și simplu ca alții să descopere cum poate fi rezolvată această neconformitate. Acum lucrează în industria auto, care are exact aceeași problemă cu maşinile care ar trebui să se conducă singure. „Era foarte logic pentru mine să intru într-o industrie care avea aceeaşi problemă și în care resursele puteau să fie mult mai mari decât le aveam eu disponibile ca să rezolvăm asta și astfel să ne ajutăm reciproc. În plus, eu să mă expun unui domeniu nou. Am intrat în industria auto, un loc cu care nu aveam nicio legătură, într-una dintre cele mai mari companii din lume care produce componente electronice, iar acolo am ajuns foarte repede pe poziţia de R&D Innovation Manager. O poziţie de top management de corporaţie unde în fiecare zi mă lovesc de idei noi, de proiecte de inovaţie şi de viitorul industriei auto.”
De un an de când lucrează la Continental, a scris aproape 50 de patente, unele proiecte începute de el, altele provenite din ideile colegilor din toată lumea. Proiecte care în câțiva ani ar putea ajunge pe piață, dar despre care momentan nu poate spune nimic: „Prima regulă a patentării: nu vorbi despre asta!”, îmi atrage atenția Cornel asupra clauzelor de confidențialitate când cer detalii. „Acolo este viitorul industriei automotive şi încercăm să ţinem viitorul acesta pentru corporaţia noastră.” Dar precizează că lucrează și la problema care îl preocupă pe el, pe care o numește „problema de 1%”. „E foarte bine să ai în spate o industrie întreagă care are aceeaşi problemă ca tine.”
Expunerea la un domeniu complet nou este regula inovării, crede Cornel. „Nu poți inova în domeniul tău”, susține tânărul. Doar când vii din afara unei industrii poți aduce un nou mod de a face lucrurile. „Faptul că mă expun unei industrii noi îmi dă oportunitatea să inovez, pentru că eu nu ştiu cum se făceau lucrurile în industria auto. Aveam o impresie despre cum se fac, şi impresia mea este foarte diferită de realitate. Dar aceasta îmi oferă şansa să explic cum erau lucrurile făcute în mintea mea. Așa am ajuns la 50 de patente scrise anul acesta, un record naţional.”
Cornel Amariei, tânărul bucureștean care s-a făcut remarcat din liceu prin rezultatele obținute la concursurile de informatică, robotică și antreprenoriat, care apoi a urmat în trei ani două facultăți – Computer Science și Electrical Engineering, la Jacobs University, o universitate americană din Germania –, crede că oricine poate inova. Are însă nevoie de o schimbare de „mindset”. „Trebuie să fii destul de expus la suficiente lucruri ca să poţi să abordezi fiecare problemă din mai multe unghiuri. Dar e foarte greu astăzi pentru oamenii care sunt foarte specializaţi pe o direcţie să înţeleagă şi celelalte direcţii. Să vadă lucrurile din alt unghi. Când toată lumea gândeşte într-un singur mod şi fiecare în al lui, foarte greu ajungi să vezi toate unghiurile unei probleme. Să te expui la mai multe lucruri schimbă perspectiva despre cum vezi lucrurile. Așa începi să găseşti soluţii pe care n-ai fi avut cum să le găseşti dacă te-ai fi concentrat pe o singură direcție.”
Cornel e pasionat nu doar de tehnologie, inovație și antreprenoriat, ci și de muzică, fotografie și călătorii. „Dacă n-ajungeam să fiu inginer, aș fi fost muzician. Tot timpul mi-a plăcut foarte mult şi îmi place în continuare foarte mult.” A început chiar și școala de aviație. „Sunt undeva la 30%-40% cu ea. Mai am nevoie să zbor câteva zeci de ore. Am întrerupt-o o vreme din motive de timp, dar și pentru că am urcat în avion, am decolat singur, am zburat singur, am aterizat singur. Parcă mi-am pierdut un pic interesul: am făcut asta, știu s-o fac, ce mai e de făcut? Dar o s-o termin la un moment dat.”
ANTREPRENOR INOVATIV DIN LICEU
.lumen a fost a treia companie fondată de Cornel Amariei. În clasa a X-a de liceu, împreună cu alți trei colegi, pornea o afacere din comercializarea de ceasuri pe suport de discuri de vinil. Au participat la o competiție de antreprenoriat și au ajuns cu afacerea lor în finala mondială, reprezentând România. Au vândut mii de astfel de produse, spune Cornel, inclusiv în gara din Zürich. „Acum poţi să cumperi din multe locuri aşa ceva, ceasuri cu disc de vinil, dar în 2010 tindem să credem că noi am inventat conceptul. Sau cel puţin l-am făcut popular în lume. Le vindeam în cutii de pizza peste care lipeam imaginea noastră printată. Înăuntru era burete audio, ca să fie mai în temă. Nu ne venea să credem că în clasa a X-a puteam să câştigăm dintr-o afacere atât de mulţi bani. Și atât de repede.” Modelul a fost copiat rapid de alți producători, iar ei au renunțat la idee din cauza unor „conflicte interne în echipă”. Tot în liceu, în clasa a XII-a, a creat o aplicație de mobil legată de chimie. „A avut ceva succes, am făcut un profit din asta, dar probleme tehnice şi de alt tip ne-au făcut, în final, să ne oprim.”
În CV-ul lui Cornel, plin de realizări, e trecută și publicarea unei cărți, în limba engleză, scrisă în urmă cu doi ani, pe când era student. Se vinde în peste 30 de ţări. Cornel a lucrat în cercetare, pentru o companie, chiar din liceu, și îi place mult domeniul. Nu însă și viața academică. „Viaţa academică nu-i pentru mine. Unii pot să exceleze în mediul academic, dar eu nu sunt un om care ar putea. Industria mi se pare un mod în care poţi experimenta mai repede, resursele sunt mai accesibile, mai mari, mai rapid de obţinut.” Preferă să studieze singur, noaptea târziu și înțelege mai repede când lucrurile îi sunt prezentate sub formă vizuală. „Am o vorbă: de la ora 9 până la ora 5 e timpul pentru şedinţe. După ora 5 până la 12 noaptea e pentru lucru. Îmi place să mă închid între cele trei monitoare ale mele şi să lucrez singur, nederanjat. Foarte multe idei îmi vin când sunt obosit, când e noapte târziu. Aş vrea să lucrez noaptea și să dorm ziua. Dar acum trebuie să lucrez şi ziua, şi noaptea.”
Nici Silicon Valley nu este, cel puțin deocamdată, o destinație pentru tânărul inventator. „Voi mai rămâne un timp prin Europa. Problema în Silicon Valley este că toată lumea crede că acolo este inovaţia. Şi este. Numai că s-a suprapopulat, şi nu mă refer numai la numărul de oameni. Nici ca număr de idei nu se mai face faţă. Unei companii mici, unui start-up, îi e aproape imposibil să angajeze pe cineva acolo. Şi, dacă angajezi, îţi pleacă în două luni. O corporaţie mare reuşeşte, dar pentru ideile mai mici, care sunt la început, e foarte greu. Sunt multe probleme în Silicon Valley, dar îmi place locul şi ştiu care e potenţialul lui. Îmi place ce se întâmplă acolo.” Așa că nu exclude posibilitatea ca la un moment dat să se stabilească în California. Mai ales că lucrează la proiecte ample, despre care însă nu poate da detalii din cauza clauzelor de confidențialitate încheiate cu investitorii. „Deşi aş vrea, şi chiar de-abia aştept să pot vorbi despre ceea ce fac acum – pentru că noi, cu toții, considerăm că sunt nişte lucruri care vor schimba mult, foarte mult viaţa a zeci, sute de milioane de oameni, poate mai mulți –, în acelaşi timp am şi un teanc de contracte care mă opresc din a vorbi. Şi aştept ziua aceea în care vom putea să facem public la ce lucrăm acum. Pentru că lucrez exact la ce vreau, nu numai, dar şi la ce vreau. Lumen este doar unul dintre proiecte. Mai sunt vreo 30, unele la fel de importante.”
CORNEL AMARIEI – INVENTATOR, AUTOR, ANTREPRENOR
- nominalizat de Forbes USA între cei mai influenţi 10 oameni sub 30 de ani din Europa;
- a fondat .lumen, start-up de cercetare ce produce primul sistem de asistenţă pentru nevăzători;
- autor al cărţii Arduin Development Cookbook, apărută la Londra şi vândută în peste 30 de ţări;
- a absolvit două facultăţi: Computer Science şi Electrical Engineering, la Universitatea Jacobs din Bremen;
- R&D Innovation Manager la Continental Automotive, aproape 50 de patente anul acesta. A lucrat anterior la MB Technology;
- fost CEO&Fondator la Clock Records;
- absolvent al Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti;
- a predat cursuri de robotică pe când era licean;
- a construit primul robot la 13 ani, a obţinut medalii la competiţii internaţionale de proiecte informatice;
- cântă la chitară, urmează o şcoală de pilotaj.
Acest articol a apărut în numărul 232/noiembrie 2016, al Revistei CARIERE.