Smartwatch-ul: moft sau necesitate?
Smartwatch-urile sunt dispozitive pe care le purtăm la mână şi care încorporează capacităţile pe care telefoanele noastre le pot realiza. Acești noi „baby borns” ai tehnologiei oferă o gamă largă de întrebuinţări, de la oferirea de coordonate GPS, utilizarea de aplicaţii mobile, verificarea vremii, ţinerea unei evidenţe a activităţilor sportive, la trimiterea de mesaje text sau video şi chiar realizarea de apeluri telefonice. Pe scurt, ele înglobează în corpul unui obiect folosit mai mult ca accesoriu o multitudine dintre caracteristicile telefoanelor noastre. Designul acestora este compact, cu o suprafaţă mică, compatibilă cu încheietura noastră. Folosesc ecrane tactile, nefiind astfel resimțită diferența față de telefon. Producătorii încearcă să păstreze aceste gadgeturi în zona fashion, dându-le un aspect cât mai plăcut, care să nu aducă purtătorului imaginea de obsedat de gadget-uri, ci a unei persoane care caută să rămână atât în trendurile tehnologice, cât şi în cele din lumea modei.
Unul dintre motivele pentru care multe persoane au ales să folosească un astfel de ceas, constă în faptul că nu ne consumă la fel de multă atenție precum telefoanele mobile. Deseori interacționăm cu indivizi care fac pauze de vorbire pentru a-și verifica telefonul sau chiar nu sunt atenți la interlocutorul lor. Smartwatch-ul diminuează întreruperile pe care le facem pentru a ne uita la telefonul nostru, fiind pasive și mai puțin obstructive. Pe lângă asta, le putem folosi cu un singur deget față de telefon pe care, de obicei, îl butonăm cu două degete și îl ținem în mână.
Cum ne poate fi de folos un smartwatch la locul de muncă?
Cu doar un accesoriu aflat la încheietura mâinii, pot fi realizate schimburi de apeluri telefonice, pot fi citite şi redactate e-mailuri, se pot seta remindere, cum ar fi cele pentru meeting-uri, se poate accesa calendarul, sau pot fi citite documente. Smartwatch-urile şi-au demonstrat utilitatea în zona business; aflaţi într-o ședință, putem vedea mult mai ușor și repede cine ne apelează, putem respinge un apel dacă nu este urgent, sau ne putem verifica notificările. Posibilitatea sincronizării calendarului cu ceasul digital este un alt motiv pentru care din ce în ce mai multă lume aderă la întrebuințarea acestor ceasuri. În drum spre meeting-uri, sau atunci când avem foarte multă treabă la birou, nu este necesar să ţinem telefonul în mână pentru a răspunde apelurilor, ci pur şi simplu putem apăsa butonul de răspuns de pe ecranul smartwatch-ului.
Ceasul digital prezintă avantaje şi la nivelul sănătăţii, pentru că poate avea funcția de pedometru, ne informează dacă este necesar să bem apă, câți kilometri am mers în fiecare zi, afişează ritmul nostru cardiac, sau câte calorii am ars. Un alt beneficiu major se rezumă la faptul că ne scutește de statul cu ochii în lumina artificială. Telefon, computer sau tabletă, toate au un efect nociv asupra ochilor noștri. Mai mult, s-a demonstrat că persoanele care își monitorizează activitatea fizică, tind să devină mult mai active și să își îmbunătățească stilul de viață.
Smartwatch-ul oferă un mod util de a verifica efortul fizic pe care îl întreprindem în fiecare zi, dar are un real aport şi în zona corporate. Aflaţi într-o luptă continuă cu timpul şi un program încărcat, căutăm cât mai mult dispozitive care să ne simplifice viaţa, iar smartwatch-ul poate fi unul dintre acestea.
Dacă deja v-a stârnit atenţia acest tip de gadget purtabil, mai jos găsiţi unele dintre cele mai apreciate şi lăudate de către specialişti:
1. Samsung Gear S2
Unul dintre aspectele interesante la Samsung Gear S2 este rama rotativă. Dar trebuie avut în vedere şi ecranul Super Amoled, de 1.2 inci. Acesta este un pic mai mic faţă de ecranul altor smartwatch-uri şi este introdus în interior conferindu-i, totodată, un aspect clasic. Tot ecranul are 360×360 pixeli, având o densitate impresionantă a acestora, de 302ppi. Un astfel de aspect reprezintă un mare avantaj: poţi seta fontul foarte mic şi poţi vedea mai multe mesaje sau notificări deodată, cu mai puţine scrolări. De asemenea, ceasul are o luminozitate foarte mare ce poate fi reglată de fiecare purtător în parte.
Prezintă şi aplicaţii fitness, pedometrul fiind foarte precis în acest caz. Ceasul vibrează pentru a-ţi reaminti că ai stat jos aproape o oră şi îţi arată foarte exact perioadele în care ai fost activ sau inactiv. Are încorporat un sistem de monitorizare a pulsului şi poate fi setat să ia pulsul la intervale de timp, moderate sau frecvente. Bateria acestui ceas poate ţine până la trei zile, fiind un real avantaj pentru un astfel de gadget.
2. Apple Watch
Era imposibil să nu se aducă în discuţie şi concurenţa, adică ceasul de la Apple. O mare parte din designul lui este reprezentat de ecranul de 340×272 pixeli, 290ppi. Deşi nu este la fel de subţire precum Samsung Gear S, este un ceas vibrant, vioi. De asemenea, el este splashproof, dar nu waterproof. Asta înseamnă că poţi face duş cu el, dar nu îl poţi purta atunci când înoţi.
Este imposibil de utilizat fără a avea în posesie un telefon Apple la care să îl conectezi prin wireless. Numai în acest mod poate afişa pe ecranul său orice notificare de pe telefon precum mesaje, alerte Gmail, like-uri pe Instagram etc. Din punct de vedere al caracteristicilor din zona fitnees, acesta are aceleaşi trăsături ca şi Samsung Gear S2: măsoară paşii, activitatea noastră de zi cu zi şi pe ce perioade am fost inactivi, reamintindu-ne să facem mişcare. Viaţa bateriei este mai mică, de doar o zi, fiind necesară încărcarea ceasului peste noapte.
Siri, asistentul personal pe care Apple îl pune la dispoziţie utilizatorilor, se regăseşte şi în cadrul smartwatch-ului de la Apple. Prin recunoaşterea vocii putem să îi punem întrebări, să programăm întâlniri, sau chiar să sunăm persoane din agenda telefonului. Se pare că apelarea vocală de pe smartwatch este impresionantă, receptorii nesimţind diferenţa atunci când sunt apelaţi de pe acest gadget.
3. Pebble Time Steel
Un real avantaj al ceasului Pebble, este că se poate conecta atât cu telefoanele cu Android, cât şi cu cele cu sistem de operare IOS.
Pebble Time Steel este un smartwatch din oţel inoxidabil disponibil în varianta black, gold sau silver, putând fi personalizat cu curea de piele sau inox în funcţie de preferinţele fiecărui purtător fiind, în mod implicit, un accesoriu unisex. Prin intermediul caracteristicii sale unice, ecranul e-paper, el dobândeşte calitatea de a fi waterproof (la o adâncime de maxim 50m). De departe cea mai importantă caracteristică a acestuia este faptul că viaţa bateriei poate ţine între 7 şi 10 zile, cea mai mare durată pe care o poate avea un smartwatch de până acum. Conectat cu un Android sau IOS prin bluetooth, vibează şi transmite mesaje, emailuri, apeluri telefonice, sau notificări. Poate fi folosit şi ca telecomandă pentru telefon, sau pentru camerele GoPro.
Alexandra Ilie a terminat facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este pasionată de social media, PR şi de comunicarea în situaţii de criză. Îi place să scrie şi să realizeze cu brio cerinţele clientului, este foarte versatilă şi îi plac provocările. În momentul de faţă activează în domeniul publicităţii outdoor, de unde dobândeşte în fiecare zi noi satisfacţii ale colaborării cu oameni creativi şi deschişi.