Studiul care ne dă fiori. Câte persoane rămân fără job din cauza unui singur robot industrial
Studiul "Robots and Jobs: Evidence from US Labor Markets", realizat de National Bureau of Economic Research (NBER), arată că, în medie, în perioada 1990-2007, folosirea roboţilor în industrie a dus la dispariţia a 6,2 joburi pentru oameni, informează International Business Times.
Mai mult, salariile din companiile care au înlocuit (într-o mică sau mare măsura) mâna de lucru cu maşinării au scăzut cu 0,25%-0,50% la mia de angajaţi.
În perioada luată în calcul, 67.000 de joburi au dispărut din cauza automatizării, iar Daron Acemoglu de la Massachusetts Institute of Technology şi Pascual Restrepo de la Boston University – doi dintre autorii studiului – au explicat că până în 2025 vor dispărea între 3,3 şi 6,1 milioane de locuri de muncă în Statele Unite.
În 2016, în România erau circa 2.000 de roboți industriali, potrivit estimărilor făcute de un reprezentant al unuia dintre principalii producători internaționali, compania germană KUKA Robotics, care se așteaptă ca în 2020 numărul roboţilor instalaţi la noi în țară să se dubleze.
SCHIMBĂRI PE PIAŢA MUNCII
Trendul e ca o companie să nu mai angajeze toată forţa de muncă de care are nevoie, ci să colaboreze tot mai mult cu freelanceri şi profesionişti independenţi.
La CIO Council Conference 2017, cel mai important eveniment dedicat managerilor din IT, Emin Alper Karacar, Partner, Advisory Services Central & Southeast Europe IT, a arătat ca evoluţia tehnologiei va transforma piaţa muncii în două etape:
- the gig economy, care presupune că oamenii nu vor mai fi legaţi de un singur angajator, ci vor lucra pe proiecte; estimările arată că 40% dintre americani vor fi freelanceri sau profesionişti independenţi;
- the machine economy, care va aduce o perturbare masivă a pieţei muncii, prin înlocuirea anumitor joburi făcute de oameni, până la 5,1 milioane, de către roboţi.
Automatizarea va aduce schimbări care nu pot fi anticipate în totalitate. Un studiu realizat de World Economic Forum reflectã ideea că se vor pierde 5 milioane de joburi înainte de 2020 în favoarea inteligenței artificiale, roboților, nanotehnologiei și altor factori care presupun înlocuirea oamenilor, dar că alte 2,1 milioane pot fi create. Evident, de alt tip decât cele ce presupun munca repetitivă.
Citeşte şi Roboţii ne furã joburile? Şi ce dacã!