Supercomputer ”erou” de roman
Gestionează cantități uriașe de informații solicitate de oamenii de știință europeni. Este implicat în cercetări complexe, precum cele în domeniul genomului uman, al proteinelor, dar este folosit și pentru prognoza vremii.
El este un supercomputer numit MareNostrum.
A fost realizat în 2005, fiind la acea vreme cel mai puternic calculator din Europa. Un an mai târziu el și-a dublat capacitatea de procesare, ajungând la valorile de astăzi. În noiembrie 2006, MareNostrum era din nou cel mai puternic calculator din Europa și al cincilea la nivel mondial. În anul 2009 se afla pe locul 60 în topul celor mai puternice calculatoare din lume. MareNostrum se află în cadrul Centrului de supercomputere Barcelona, fiind găzduit într-o fostă capelă.
Cum a devenit erou de roman? “MareNostrum” e amplasat în Turnul Girona din Barcelona și e descris în romanul “Origini” al lui Dan Brown. Mai exact, supercomputerul este prezent în unul din ultimele romane lui Dan Brown. Sergi Girona, coordonatorul proiectului MareNostrum, spune că lumea consideră că sunt norocoși că apar în ultimul roman al lui Brown. “În cel precedent, el a scris despre CERN, în altul despre Muzeul Luvru! Și acum suntem în această carte. Este fantastic!”. “Origin” urmează volumelor ”Codul lui Da Vinci”, ”Îngeri şi demoni”, ”Simbolul pierdut” şi ”Infernul”. În acest nou volum al lui Brown, profesorul Robert Langdon se află la intersecţia dintre două întrebări cheie ale omenirii, după cum a transmis editura Doubleday.
Un efect imediat
Supercomputerul a fost lansat în mai 2018. Și realizează milioane de miliarde de calcule pe secundă. Iar puterea sa este foarte utilă oamenilor de știință din Europa, după cum relatează stiri.tvr.ro. Lăsând un pic la o parte, caracterul spectaculos al informației, expertul Alfonso Valencia, are o anumită părere. Și anume că “fiecare schimbare, orice îmbunătățire a capacității noastre de a face calcule, are un efect imediat asupra capacității noastre de a anticipa dezvoltarea unei boli”.