Tehnologii care vor schimba VIAȚA în următorii ani
Pentru ca economia, compania ta și politicile publice de acum să aibă un viitor, pentru a începe azi o afacere care să fie profitabilă și mâine, trebuie să cunoști tendințele globale spre care se orientează lumea de azi. Informația este în sine o valoare certă – mai valoroasă decât resursele naturale sau financiare – mai ales în perspectiva unor evoluții tehnologice, sociale, climaterice extrem de rapide. De aceea, națiunile dezvoltate – China, Statele Unite, Japonia – folosesc supercomputere pentru a determina cât mai precis potențialul viitorului apropiat.
Pornind de la cele mai noi și importante evenimente, informații și rapoarte globale – precum raportul Pricewaterhouse Coopers apărut la finalul lunii februarie –, am schițat un tipar al lumii de peste doar câțiva ani, în care orice tip de afacere se va desfășura într-un context uman, tehnologic și comercial schimbat în totalitate față de cel în care trăim acum.
ROBOTICA
În diferite industrii, roboți de diverse categorii au preluat aproape integral procesul de producție de la oameni. În cea mai mare fabrică de aparate de aer condiționat industrial din lume, în China, 800 de roboți au înlocuit 24.000 de lucrători, iar cea mai mare fabrică de ambalare Ikea din Suedia este complet automatizată și are un singur operator.
Viitorul în folosirea roboților industriali înseamnă dispariția potențială chiar a fabricilor de producție. Roboții industriali pot fi închiriați, pot fi deplasați oriunde la cerere, pentru a produce/asambla, după caz, produsele dorite la fața locului. Roboții militari inteligenți sunt prezenți deja pe câmpurile de luptă, Statele Unite, China și Israelul fiind lideri mondiali în folosirea lor pe teren. În agricultură au fost introduse tractoarele/combinele fără șofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer zeci de mașini agricole pe câmp.
În viitorul apropiat, înlocuirea de către roboți a oamenilor în acțiunile care cer repetitivitate, efort fizic, risc, precizie deosebită va fi aproape totală. Cine construiește roboți industriali? Cei mai mari producători în lume sunt: Japonia, UE și KUKA (cu acționariat chinezesc).
FABRICAȚIA ADITIVĂ/PRINTAREA 3D
Fabricarea obiectelor cele mai diverse prin procedeul printării 3D va avea o răspândire globală datorită rapidității și potențialului „personalizării” fiecărui produs în parte, spre deosebire de fabricarea industrială. Perspectiva este ca fiecare om să își producă obiecte din diverse materiale într-un unic exemplar, pentru nevoile proprii.
*Se printează organe din celule stem care pot fi acceptate de corpul uman și care se personalizează pentru fiecare pacient. S-au produs prin printarea 3D oase, urechi, vezici și se încearcă realizarea unui rinichi. Viitorul înseamnă ca fiecare om să poată avea propriile organe ca „piese de rezervă” personalizate.
*Astăzi se „printează” 3D foarte rapid piese de mașini sau avioane cu îmbinări complexe, în construcții de locuințe cu forme care nu ar putea fi realizate prin alte procedee.
*În artă și fashion se printează rochii 3D.
*În domeniul alimentației (așadar, o amenințare pentru agricultura tradițională) deja se printează 3D diferite tipuri de alimente cu cantitățile de nutrienți personalizate pentru fiecare client. Mâncarea inteligentă sau băuturile digitale, ambalajul inteligent sau limonada virtuală cu electrozi pentru a imita aroma și cu LED-uri pentru a imita culoarea nu sunt doar experimente reușite, ci adevărate start-up-uri.
*În construcții, se printează cartiere de locuințe sociale, com-plexe sau de birouri 3D în timp record.
INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ
Evoluțiile tehnologice contemporane au creat computere cu o inteligență artificială (IA) care depășesc orice previziune. Se pun deja probleme fundamentale legate de moralitatea și etica folosirii IA. Pilotul automat al mașinilor fără șofer care în 2020 vor apărea pe toate șoselele lumii (Mercedes și BMW au proiecte de acest gen de miliarde de dolari) va alege să sacrifice pasagerii dacă este inevitabil un accident cu mai multe victime decât cei din automobil. IA este în dezbatere la ONU pentru a fi interzisă pe dronele și roboții militari autonomi. Este interzisă pe tot globul asamblarea roboților de către roboți inteligenți; asamblarea se face numai de către oameni, pentru a evita ca roboții să se autoreproducă.
Orașele viitorului vor fi Smart Cities (Orașe Inteligente), în care acțiunile tuturor locuitorilor vor fi urmărite prin inteligența artificială pentru asigurarea securității, deservirea cu utilități și produse.
Folosirea inteligenței artificiale (IA) are nenumărate potențialități, care deja au început să fie folosite în diferite domenii de business. Folosirea IA, alături de automatizare, va avea un uriaș impact asupra pieței muncii, asupra analizei și predicției comportamentului consumatorilor. Call center-ele vor fi înlocuite de aplicații de IA care răspund empatic și care vor înlocui toți funcționarii. Se estimează că numai în China, în următorul deceniu, IA și automatizarea vor duce la înlocuirea a 100 de milioane de muncitori.
OMUL DE AFACERI AL VIITORULUI
Elon Musk reprezintă astăzi tipologia businessmanului vizionar, așa cum au fost în trecutul apropiat Steve Jobs, Bill Gates sau Mark Zuckerberg. Afacerile lui Musk creionează aproape complet imaginea lumii de mâine: a creat sistemul de plată PayPal, este fondatorul Space X, o agenție spațială care refolosește rachete, vrând să trimită oameni pe Lună și să colonizeze Marte, și al Tesla Motors, firma care produce automobile electrice conduse prin inteligența artificială.
Firma Solar City va produce industrial cele mai performante baterii / panouri solare din lume. Business-ul Hyperloop con-cepe un tren care se va deplasa cu peste 1.000 km/h, prin tuburi vidate. Firma sa Open Artificial Intelligence se ocupă cu aplicarea inteligenței artificiale respectând principiile de etică ale viitorului.
BIOTEHNOLOGIA
Descoperirile în genetică au produs rezultate deosebite în numeroase domenii, dincolo de aplicațiile biotehnologiilor în agricultură, alimentație sau industria farmaceutică. Cercetările asupra genomului uman sunt foarte avansate și se perfecționează mereu metodele de aplicare a avansului informaticii și a altor tehnologii contemporane.
Anul trecut a fost produsă carnea sintetică – așadar, carne care nu aparține nici unui animal, ci care a fost produsă prin cultivarea de celule musculare create în laborator, în încercarea de a rezolva problemele resurselor de hrană și ale sacrificării animalelor.
*În 2015, au fost create prin bioinginerie genetică plante fosforescente. Cercetările continuă pentru producerea unor copaci luminiscenți cu care se dorește realizarea iluminatului public „natural”.
*Au apărut primele organisme sintetice – virusuri, microbi, bacterii cu ADN-ul fabricat artificial de oamenii de știință. Procedee de extragere a fragmentelor de ADN cu probleme și înlocuirea acestora cu fragmente sănătoase au deschis calea spre o potențială prelungire a vieții omului cu decenii sau, într-un viitor ceva mai îndepărtat, cu secole. Ochiul bionic sau urechea bionică sunt deja realități.
*În anul 2007, s-a realizat prima interfață între celula nervoasă și mașinării prin implant cortical. Cu ajutorul conexiunii create cu creierul, cu ajutorul unei căști speciale, cercetătorii au reușit de curând să teleghideze mental diferite dispozitive, precum dronele.
*Conexiunile neuronale realizate în 2016 au făcut posibil ca pacienți paralizați care nu s-au mișcat niciodată să poată comanda doar cu puterea gândului dispozitive care i-au ajutat să meargă pentru prima oară în viață. Cercetările actuale se îndreaptă spre comunicarea telepatică între două creiere umane.
TRANSPORTUL VIITORULUI
Transportul în viitor va fi legat de pilotarea automată prin inteligența artificială. Mașinile fără șofer vor începe să cucerească șoselele din întreaga lume în următorul deceniu.
Cele mai mari schimbări se vor produce în transportul de marfă, unde camioanele fără șofer vor alcătui „caravane” pe autostrăzile lumii. Dispariția șoferilor profesioniști va duce numai în Statele Unite – unde șofatul profesionist este cea mai răspândită ocupație – la trei milioane de șomeri.
România, în lipsa infrastructurii interurbane, poate avea șansa viitoare a investițiilor în organizarea unor orașe inteligente, în care transportul să fie organizat ca pentru mileniul al treilea. În același timp, putem revitaliza un transport naval modern pe Dunăre și mare.
SISTEMUL BLOCKCHAIN. BITCOIN
Orice mesaj trimis pe internet poartă semnătura emițătorului și este o copie a mesajului inițial pe care o primește receptorul mesajului. Suplimentar, o copie rămâne și în rețeaua deiInternet. Sistemul Blockchain desființează această manieră de a trimite informații: prin procedee de criptare, mesajul este trimis anonim, în original, fără copie, unui receptor.
Este exact ceea ce era nevoie pentru tranzacțiile financiare – așa a apărut moneda Bitcoin –, unde nu trebuie să îți arăți identitatea pentru orice cumpărătură. Sistemul este ideal pentru a face să dispară firmele notariale sau agențiile finanțelor publice – contractele se transmit prin Blockchain direct, fără a fi nevoie de intermediar. Prin sistemul electoral Blockchain se poate transmite votul tău anonim și o singură dată, fără a te deplasa la urne.
Unele mari puteri economice vizează în următorii ani transformarea parțială a monedei naționale în monedă de tip Bitcoin (atenție, valoarea unui Bitcoin, în 2016, era de 500 de dolari, iar anul acesta, a trecut de 16.000 de dolari!). Sistemul însă trebuie perfecționat, internetul poate cripta un număr limitat de Bitcoin, iar apariția unor supercomputere (de exemplu, cele cuantice) poate duce la decriptarea oricărui cod, deci la dispariția Bitcoin.
RESURSELE VIITORULUI
În viitorul apropiat va avea loc și o răsturnare a priorităților legate de resursele naturale. Petrolul este astăzi și va fi și în viitor într-o „criză” de supraproducție, având în vedere sursele de energie alternative pentru înlocuirea lui. Petrolului îi va reveni treptat, dar rapid, doar rolul de „material de construcție” – pentru un automobil se folosește petrolul nu numai drept combustibil, ci și la realizarea roților, bordului, vopselei etc.
Pe lângă energii alternative, se dezvoltă acum și proiecte în care se obține combustibil prin inginerie genetică. Oamenii de știință care au descifrat genomul uman și au realizat primele celule sintetice au pus în practică acum pentru firma Exxon Mobil proiecte uriașe în care microbii și algele produc combustibil.
Unele țări producătoare de resurse naturale „clasice” – petrol, cărbune – sunt deja detronate de țări cu resurse necesare noilor tehnologii. Spre exemplu, toate bateriile viitorului au în componență litiu – astfel că țări cu subsolul bogat în zăcăminte de litiu –- Argentina, Portugalia, Zimbabwe – vor deveni țările bogate de mâine.
INTERNET OF THINGS
Din 2015, Uniunea Europeană a început construcția unei Piețe Unice Digitale europene. Toate marile puteri economice au programe de cercetare ample pentru perfecționarea interacțiunilor dintre componentele Internetului Tuturor Lucrurilor.
La nivelul fiecărui cetățean, lucrurile se vor transforma radical prin Internetul Tuturor Lucrurilor (Internet of Things) – un bilet scris lăsat pe frigider cu ora și meniul prânzului va putea fi citit de aparatele electrocasnice inteligente. Frigiderul va decongela exact ingredientele necesare mesei, după ce va alege rețetele ideale de pe internet, aragazul se va preîncălzi singur la ora necesară, iar membrii familiei vor fi anunțați prin mesaje personalizate că se apropie ora prânzului
EVOLUŢIILE MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
Schimbările majore ale mediului care se petrec sub ochii noștri vor avea o influență hotărâtoare asupra modului în care se va desfășura activitatea economică în viitor. Chiar în prezent, efectele creșterii nivelului oceanic afectează milioane de oameni în țări din Asia și Oceania. Există, la acest moment, „refugiați climatici” – comunități foarte numeroase care sunt nevoite să se mute de pe malul oceanelor din Asia și de pe insule în Oceania. Problemele de viață ale acestor refugiați, cărora li se adaugă și alții din cauza încălzirii climei, trebuie rezolvate în contextul în care oricum țările afectate – precum Bangladesh sau India – sunt suprapopulate.
Este foarte posibil și ca încălzirea climei să provoace în viitorul apropiat o nouă glaciație, o ulterioară răcire violentă a climei globale, fiindcă desalinizarea și creșterea temperaturii oceanelor tind să stopeze circulația curenților submarini care echilibrează temperaturile pe planetă. În acest caz, mișcările de populație se vor înregistra dinspre nord spre Ecuator.
REALITATEA VIRTUALĂ
Realitatea virtuală (RV) este într-o formă sau alta în jurul nostru de zeci de ani, dar abia acum tehnologia a atins un punct în care este de fapt bună. RV nu este doar pentru jucătorii on line/gameri, ci încearcă să devină un instrument antreprenorial care va ajuta oamenii să lucreze mai eficient și să antreneze angajații de la distanță, din întreaga lume.
Tehnologia elimină în mod semnificativ barierele fizice în ceea ce privește explorarea lumii de către oameni.
De pildă, utilizarea VR Google Earth, le permite utilizatorilor să zboare peste un oraș, să stea pe munți și chiar să meargă în spațiu.
Arta și designul sunt reimaginate, iar educația devine mai interactivă. La fel și locul de muncă.
Andreea Paul este conferenţiar univ. dr. la ASE – Facultatea REI, fondatoare și președintă INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. INACO propune crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului, pentru a revizui strategiile economice și sociale ale României în urma unor analize a noilor provocări cu care ne confruntăm.
Articol preluat din numărul 242/noiembrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici