Temperatura la birou: Invenția care rezolvă disputele de tipul ”prea cald vs. prea frig”
Temperatura la birou este o sursă constantă de discuții în contradictoriu la birou. Oamenii de știință au inventat un dispozitiv care poate ajuta la aplanarea acestor conflicte.
TEMPERATURA OPTIMĂ PENTRU ÎNVĂȚARE
La LEADership Masterclass, Matthew K. Cross – scriitor și strateg de talie mondială, fondator și CEO al Leadership Alliance – ne-a spus că nu ne vom putea concentra la capacitate maximă dacă în mediul ambiental este mai mult sau mai puțin de 21,5 grade Celsius, aceasta fiind temperatura optimă pentru învățare.
Dacă diferența față de acest prag depășește +/- 1,5 grade, atunci pierdem 25% din capacitatea de învățare.
TEMPERATURA LA BIROU: PREA CALD, PREA FRIG?
Doar că, în activitatea de zi cu zi, la birou, ne dorim să lucrăm confortabil. Iar acest lucru înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi. În particular, când vine vorba de gradele din termometru, disputele apar între bărbați și femei.
Standardele actuale de aer condiționat sunt rezultatul cercetării din anii 1960, care a folosit o “rată metabolică ” standard pentru a stabili o temperatură de lucru confortabilă. Rata metabolică este viteza cu care corpul nostru arde energia și este esențială pentru cât de multă căldură vom genera. Iar studiul s-a bazat pe valorile pentru un bărbat în vârstă de 40 de ani, deşi femeile au o rată metabolică, care este de obicei cu 35 la sută mai mică.
Aceasta înseamnă că, în condiţiile actuale, mai multe femei ar putea lucra într-un mediu mai rece decât îşi doresc și ar putea fi o explicaţie de ce doamnele și domnișoarele poartă sacou la birou, în timp ce bărbații stau în tricou sau în cămașă.
Citește și: Pe caniculă la birou. Ce drepturi ai şi cum îţi protejezi sănătatea
Într-un articol apărut în revista Nature în 2015, scrie Today.com, doi specialiști (Dr. Boris Kingma si profesorul Wouter van Marken Lichtenbelt) au afirmat că “modelele de confort termic trebuie să se adapteze valorilor standard metabolice curente prin includerea valorilor reale pentru femei”. Ei au adăugat că rata metabolismului, de asemenea, scade odată cu vârsta, ceea ce înseamnă că angajații mai în vârstă ar putea avea de asemenea senzație de frig la temperaturile setate ca fiind standard pentru aparatele de aer condiţionat, în prezent.
“În ceea ce priveşte standardele actuale, climatul interior poate reprezenta greșit nevoia termică a populațiilor de sex feminin şi mai în vârstă “, au spus oamenii de știință. Modelele de confort au nevoie fie să fie recalibrate sau îmbunătățite folosind o abordare biofizică”. Rezultatele cercetării publicate în Nature ar putea avea un impact semnificativ asupra evaluărilor viitoare pentru revizuirea standardelor termice dând posibilitatea îmbunătățirii condiţiilor de lucru ale angajaţilor din birouri.
Un alt beneficiu al reglării acasă sau la birou a termostatului cu câteva grade este de a economisi bani. Ridicând temperatura la 25° C, puteți economisi aproximativ 11 la sută la facturile de energie, potrivit Departamentului de Energie al SUA. Fiecare grad peste 25 ° C înseamnă economisirea a două procente pe factura de energie, în timp ce fiecare grad mai jos costă un plus de șase la sută, potrivit sursei citate.
World Health Organization arată că în zonele cu climat temperat, printre care se regăsește și România, temperatura interioară optimă se situează între 18 și 24 de grade Celsius. În acest sens, recomandarea este ca temperatura interioară să fie de maximum 25° C.
PLASTURELE CARE REGLEAZĂ TEMPERATURA
Dacă tot nu puteți cădea de acord în privința temperaturii exterioare din birou (mai ales dacă e vorba de open space), o echipă de cercetători condusă de prof. Renkun Chen de la Universitatea din California – San Diego a inventat un plasture care reglează temperatura de la nivelul pielii celui care îl poartă, transmite Daily Mail. El crede că abordarea individuală e mai eficientă decât răcirea/încălzirea unui spațiu întreg.
Plasturele respectiv este realizat dintr-un aliaj care folosește electricitatea pentru a crea o diferență de temperatura, învelit cu un material elastic care funcționează ca un conductor termic și conectat la o baterie externa. Practic, funcționează ca un termostat individual, notează BGR.com.
Iar testele inițiale sunt încurajatoare. Dispozitivul a menținut o temperatură constanta de 32 grade Celsius a unei persoane care a trecut prin diverse medii în care temperatura ambientală a fluctuat între 22 și 36 de grade Celsius.
Plasturele poate fi folosit ca atare sau poate fi integrat într-o vestă, însă ar fi nevoie de 144 de dispozitive pentru ca haina inteligentă să-și facă treaba bine. Problema cu acest dispozitiv constă în costurile de producție: deocamdată, ar costa câteva sute de euro, însă prof. Chen precizează că echipa lui încearcă să găsească o soluție pentru a ieftini produsul.
Voi ce credeți? Ar merita investiția într-un astfel de plasture?