11 elemente ale încrederii
În serialul Suits, un asistent social îi spune unui adolescent orfan: „Am văzut mulți copii în situații dificile. Mulți au reușit să le depășească. Cei care nu au reușit sunt cei care nu au avut încredere în nimeni.”
Încrederea în celălalt începe cu tine – ca să poți oferi încredere trebuie să ai încredere de oferit. Asta înseamnă să ai inima deschisă, să vrei să vezi binele din oameni și să ai ochiul antrenat, sau măcar doritor, să descopere binele. Altfel spus, ca să ți se inspire încredere trebuie să te lași inspirat.
CE ÎMI INSPIRĂ ÎNCREDERE
1.Capacitatea a omului de a se bucura
Așa cum Maya Angelou declara că nu are încredere într-un om care nu râde, eu îl privesc cu reținere pe omul care nu se lasă însuflețit de bucurie. Fiecare om are o bucurie specifică, pentru a cărei împlinire este dotat cu abilități înnăscute. Bucuria sa este ceea ce îl face să se ridice din pat dimineața, îi aprinde lumina în ochi și îi dă măsura a ceea ce este adevărat și valoros în viață. Fiecare om este însuflețit și energizat de ceva. Dacă își suprimă această bucurie, dacă nu știe sau nu vrea să o caute, dacă neglijează să și-o împlinească, omul nu va funcționa bine și va crea o realitate disfuncțională în jurul său. Și, mai ales, omul care nu-și trăiește bucuria sa nu va înțelege și nu va respecta bucuria altuia.
În plus, această bucurie și pasiunea cu care este împlinită este ceea ce ne ajută să facem lucrurile bine, să găsim calea potrivită, să găsim oamenii potriviți, să creăm o realitate funcțională și sănătoasă care să dureze, să se dezvolte, să evolueze.
2.Diversitatea intereselor sale
Este important să fii interesat de cât mai multe lucruri – la care poți excela sau nu, dar nu excelența este importantă. Ce este important este că interesele și hobby-urile tale îți vor hrăni energia creatoare prin aceea că îți vor aduce bucurie, te vor conecta la tine însuți, îți vor ascuți simțurile, te vor informa, te vor inspira, îți vor potența abilitățile, îți vor diversifica gândirea, te vor odihni, îți vor da o stare bună. Diversitatea naște bunătate și crește performanța. Ne face curioși, bine informați, creativi și inovatori. Este bogată și îmbogățește.
3.Gândirea integrată
Omul care gândește integrat este cel care înțelege multitudinea și complexitatea elementelor care asigură funcționalitatea vieții. Astfel, știe că trebuie să aibă în vedere mai multe lucruri atunci când stabilește obiective, își formulează așteptări, dezvoltă proiecte sau desfășoară procese. În consecință, nu va avea standarde multiple și contradictorii, ci congruente și gândite în așa fel încât să fie complementare, compatibile și să se susțină reciproc.
4.Respectul pentru proces
Lucrurile nu se fac de la sine, nu se fac imediat și nu vin de-a gata.
Automatizarea ne duce cu gândul mai ales la dispozitive, gadget-uri, soft-uri și algoritmi. Dar tot automatizare este și ceea ce omul face automat – adică fără să-și implice simțirea și gândirea, ci pe bază de reflex sau de tipar. Asta duce nu numai la fixitate, ci și la inflexibilitate. Când informația este prea multă sau prestabilită, atunci omenescul din noi este implicat mai puțin – iar asta ne afectează capacitatea de a trăi și de a înțelege viața. Sunt multe nuanțele care ne scapă, nu înțelegem cum funcționează lucrurile, nu ne implicăm suficient, nu iubim suficient, nu resimțim adevărata valoare a lucrurilor. Pierdem capacitatea de a simți emoția, de a gestiona surpriza, de a ne asculta intuiția.
De asemenea, există un ritm firesc al lucrurilor – care are rost și nu e firesc degeaba. Între însămânțare și coacere, între naștere și maturizare, între idee și implementare există câteva etape firești de creștere, formare și consolidare. În goana după viteză, sărim nu numai peste numărul etapelor, ci și peste caracteristicile lor – dar acestea sunt esențiale, pentru că unele dintre ele ne solicită mintea în diverse moduri formatoare, altele ne solicită corpul în moduri structurale, iar altele ne solicită sufletul în moduri vitale. Toate sunt necesare.
Așadar, omul care înțelege că procesul există și este de respectat este un un om conștient și înțelept.
5.Deschiderea către viitor
Mai mult decât în oricare alte vremuri, ce ne-a adus până aici nu ne va duce mai departe. Oamenii încearcă să ghicească viitorul pornind de la prezent sau de la trecut. Credem că ceea ce a funcționat bine până acum ar trebui să ne fie de folos și în viitor, cu ceva îmbunătățiri, pe ici pe colo. Dar acum schimbările tehnologice se petrec exponențial, combinatorial și recursiv, prin urmare ceea ce înainte se întâmpla în 10 ani, acum se întâmplă în 3. Logica și prezumțiile care determină viitorul s-au schimbat total. Prin urmare, viitorul nu va mai fi o simplă prelungire a prezentului, ci va fi extrem de diferit. Gerd Leonhard ne atrage atenția că viitorul a sosit, iar de acum înainte va tot sosi atât de repede, încât va fi mereu prezent. Viitorul este acum. Dacă ai clipit când a venit, viitorul va trece pe lângă tine.
Astfel, astăzi nu mai este suficient să fim inteligenți, ci trebuie să fim conștienți – pentru a fi autentici, realiști, pentru a gândi profund, a învăța repede, a colabora bine, a ne adapta, a evolua. Omul care nu s-a desprins de trecut nu este conștient și nu va fi prezent în viitor.
6.Cum se comportă omul la supărarea sa și la bucuria celorlalți
Se spune că prietenul la nevoie se cunoaște. Adevărat. Dar nu numai prietenul se cunoaște la nevoie, ci și cine vrea să te îndatoreze sau să se simtă puternic și bine în comparație cu tine. Două elemente diferențiatoare interesante când e vorba de acordarea încrederii sunt cum se comportă omul la supărarea sa și cum se comportă la bucuria ta.
Când cineva e supărat pe tine, cât de ușor îi este să te rănească? Îi face plăcere să o facă? Cât de ușor îi este să facă presupuneri negative despre tine și cât de tare se grăbește să creadă că acestea sunt adevărate? Trage singur concluziile despre situație sau te consultă și pe tine? Dacă ai greșit, îi pare rău sau îi face plăcere? Te responsabilizează sau te pedepește? S-ar bucura să te ierte?
Când ție îți este bine, se bucură pentru tine? Sau îi este indiferent? Sau te invidiază? Sau trece cu vederea împlinirea ta – ca să se simtă mai mare decât tine vorbind despre una din reușitele sale sau ca să se victimizeze vorbind despre una din suferințele sale?
7.Diversitatea oamenilor pe care îi cunoaște și cu care se împrietenește
Deschiderea către diversitatea e semn de inimă bună și de minte deschisă – ceea ce face ca omul să știe mai multe, să înțeleagă mai bine, să aibă vederi mai largi, perspective mai cuprinzătoare. Un om cu inima și cu mintea deschisă nu limitează lumea și viața la sine, la ce știe el și la ce crede el că e bine. Nu este inflexibil, nu controlează, nu impune, nu domină. Este generos și smerit, curios și explorator. Emoțiile îi sunt mai echilibrate, iar gândirea mai sănătoasă.
Oamenii care caută să cunoască și să se împrietenească cu oameni de multe feluri sunt cei care au bunătatea de a cunoaște omul din mai multe perspective, în loc să se rezume numai la aspectele care le plac sau care îi interesează pe ei în mod direct. Asta îi face mai înțelepți și mai iubitori.
Scriitoarea Chimamanda Adichie ne previne cu privire la ceea ce ea denumește „pericolul unei singure povești”. Nimeni și nimic nu se reduce la un singur aspect. Este important să le descoperim și să le acceptăm pe toate. Dacă luăm în considerare un singur aspect, o singură poveste atunci creăm stereotipuri – iar problema cu stereotipurile nu este că sunt neadevărate, ci că sunt incomplete. A spune o singură poveste, a vedea un singur detaliu, un singur aspect, o singură perspectivă înseamnă a aplatiza, a (ne) lipsi de demnitate, de identitate, de umanitate, de conștiință și de unitate.
8.Calitatea motivațiilor omului
E important de văzut dacă la rădăcina gândurilor și acțiunilor unui om se află frica sau iubirea. Fiecare dintre acestea generează o cu totul altă perspectivă, cu totul alte aspirații, dorințe, așteptări, o cu totul altă abordare a oamenilor și situațiilor. Omul care acționează din iubire vede mai clar și mai cuprinzător și știe că binele său vine dintr-un Bine mai mare decât sine.
În cartea sa, The Art of P.ossibility, Benjamin Zander scrie:
„Ai mai mari șanse de succes dacă lucrezi cu bucurie, în loc să te gândești că viața depinde de atingerea unei ținte, pentru că vei fi mai capabil să te conectezi la ceilalți oameni. În general, e mult mai probabil să ai parte de resurse din abundență atunci când ești generos și (atoate)cuprinzător și când îi faci pe ceilalți părtași la pasiunea ta pentru viață.
Atunci când te concentrezi pe abundență, ești mai puțin preocupat de control și îți asumi riscuri mai ușor, te dăruiești mai ușor. Nu-ți vei sacrifica visul pentru profituri pe termen scurt. Vei fi dispus să gândești pe termen lung, chiar dacă nu poți prezice exact rezultatele. În lumea măsurătorilor stabilești obiective pe care apoi te străduiești să le îndeplinești. În universul posibilului, creezi contextul și îi îngădui vieții să se desfășoare și să se dezvăluie“.
9.Calitatea curiozității sale
Curiozitatea poate fi exploratoare – născută din dorința de a cunoaște, de a descoperi, de a analiza. Dar poate fi și iscoditoare – venită din dorința de a critica, de a judeca, de a domina. Curiozitatea exploratoare caută să înțeleagă și este generoasă. Curiozitatea iscoditoare caută să controleze și este limitativă.
10.Calitatea așteptărilor, a ipotezelor și a presupunerilor sale
Omul care caută ce e rău nu va găsi ce e bine. Mentalitatea constructivă este eficientă, pentru că presupunerile și așteptările pozitive sunt cele care identifică opțiuni și soluții, sunt cele care motivează, energizează și îi unesc pe oameni în scopuri comune. Despre mentalitatea constructivă am discutat cu Cathrine Gyldensted – jurnalist de investigație, cofondator al Constructive Journalism Network. Vă invităm să citiți despre în numărul 260/Septembrie 2019 al Revistei CARIERE de ce mentalitatea constructivă este mai corectă și mai eficientă.
Este relevant dacă omul se așteaptă la succes sau la eșec, dacă îi place să pună în față binele sau răul. Este revelator dacă vrea să-i cunoască pe oameni și să înțeleagă situațiile sau dacă vrea doar ca acestea să-i fie pe plac. Adeseori suntem receptivi doar la ce ne poate face fericiți (dacă punem accent pe succes, iubire și stare de bine) sau la ce ne poate face nefericiți (dacă punem accent pe teamă, suferință și eșec). În ambele cazuri, vom ignora sau vom trece cu vederea aspecte importante, iar așteptările noastre vor fi disfuncționale, așadar nerealiste. Și, mai ales, vom trece cu vederea aspecte valoroase, care vor rămâne nefructificate. Astfel, toți cei implicați (inclusiv noi înșine) vor suferi pe nedrept.
Frica limitează viziunea și opțiunile. „Frica este limitativă, așadar orbește. Trebuie să-ți testezi și să-ți ajustezi afirmațiile, ca să te asiguri că acestea sunt o reprezentare corectă a realității. Busola interioară care te ajută să-ți găsești calea este: Ce alte opțiuni mai am?”, declară Chris Nel pentru Revista CARIERE.
Așadar, când e vorba de încredere, nu e de datoria ta să dărâmi pereții de apărare ai altcuiva. Pereții de apărare sunt responsabilitatea celui care i-a construit.
„Cinismul este o reacție care vine din frică, nu din înțelepciune. Este un mecanism de protecție, care poate fi foarte, foarte toxic – pentru că dărâmă orice soluție, orice viziune și orice speranță. Conexiunea umană poate genera o reacție înțeleaptă, pentru că îi ajută pe oameni să vadă ce opțiuni au în viitor.”, adaugă Chris Nel.
11.Încrederea în intuiție, disponibilitatea de a-și asculta vocea interioară
Omul care pun preț pe intuiție și este deschis s-o asculte este cel care știe că lumea este mai complexă decât și-o poate el imagina și va căuta s-o cunoască și s-o înțeleagă, nu s-o stăpânească reducând-o la limitele percepțiilor sale. Astfel, va gândi mai bine, va reacționa mai înțelept, va acționa mai eficient.
„Încrederea este virtutea iubirii”, scrie Balzac. Iar Hemingway scrie că „cea mai bună modalitate de a avea încredere în cineva este să îi acorzi încredere”. Inima închisă pentru încredere este închisă și pentru fericire. Așadar, ca să ai încredere și fericire deschide-le inima.