13 pentru succes
1. Să fim recunoscători pentru ceea ce avem deja – întrucât suntem preocupaţi să obţinem ceva în plus în viitor şi/ sau pentru că regretăm o pierdere din trecut, adeseori nu ne mai bucurăm de ceea ce avem deja, fie că e vorba despre lucruri, despre oameni, despre viaţă în general.
2. Să oferim mai mult decât promitem – ne plac surprizele, atâta vreme cât ele sunt plăcute. De câte ori aveţi ocazia, oferiţi (puţin) mai mult decât ceea ce aţi promis. Cum spun englezii, „Under-promise & over- deliver”.
3. Să ascultăm săptămânal câte o prelegere de pe TED. com – nu ştiu alţii cum sunt, dar pentru mine orice vizită pe site-ul TED.com reprezintă un prilej de inspiraţie, de speranţă pentru viitor, de reafirmare a încrederii în potenţialul oamenilor de a-şi depăşi zonele de confort şi, recunosc, de invidie (fără ranchiună) faţă de minţile luminate care ne împărtăşesc din experienţele lor.
4. Să râdem cu adevărat în fiecare zi – cercetătorii ne tot spun cât de important este râsul atât pentru buna dispoziţie, cât pentru însăşi sănătatea noastră mintală. Pentru a râde, nu avem nevoie de motive, ci de cultivarea capacităţii de a ne lăsa surprinşi de ceea ce ne înconjoară, de curajul de a ne da „măştile” jos mai des şi de a nu ne lua prea în serios. În rest, ocaziile apar la tot pasul…
5. Să citim zilnic măcar o pagină de beletristică sau o poezie – oricât de ocupaţi şi de fără chef ne simţim după o zi lungă, avem nevoie să citim poveşti pentru adulţi (doar asta sunt romanele, nu?!) Şi, oricât de raţionali şi ancoraţi am fi în „concret”, avem nevoie de metafore care să ne reamintească magia existenţei. Altfel, ce ne diferenţiază de maşinile inteligente…?
6. Să ne asumăm responsabilitatea pentru tot ceea ce trăim – a-i învinovăţi pe „ceilalţi” (fie ei colegi, şefi, parteneri de viaţă, vecini, politicieni etc.) reprezintă un sport planetar mult mai popular decât fotbalul. Să „am dreptate” creează iluzia superiorităţii, fără însă a ne elibera de suferinţa provocată de supărare. Nimeni nu e responsabil pentru ceea ce trăiesc şi depinde de mine ce interpretare dau evenimentelor. Cum se întreabă Anthony Robbins, „What if things happen for me, and not to me?”
7. Să acceptăm că viitorul reprezintă un mister – una dintre cele mai importante lecţii pe care o putem învăţa de la actuala criză economică este aceea că, indiferent cât de omnipotenţi şi de atoateştiutori ne credem, nu avem nicio certitudine legată de ceea ce va fi. Cu cât mă raportez la viitor, plecând de la această realitate, cu atât adaptabilitatea la schimbare ne va creşte, iar „şocul viitorului” (cum îl numea Alvin Toffler) va fi mai puţin dureros.
8. Să transformăm timpul petrecut în trafic în timp pentru autodezvoltare – mulţi dintre noi petrec ore întregi în fiecare zi de lucru în trafic, adeseori ascultând neatenţi radioul. Parte din acest timp îl putem transforma în timp pentru autodezvoltare, ascultând cărţi în format audio, oferta devenind din ce în ce mai generoasă (o sursă excelentă fiind site-ul www.audible.com )
9. Să învăţăm să medităm – meditaţia este pentru minte ceea ce fitness-ul este pentru corp. Unii dintre noi îşi fac timp să meargă la sală (sau măcar ştiu că ar fi bine să o facă) şi similar trebuie să îşi facă timp să mediteze, chiar şi doar 5-10 minute pe zi. Nu întâmplător latinii spuneau: „Mens sana in corpore sano”, şi prin meditaţie ne creştem concentrarea, scădem stresul şi, în timp, devenim mai liniştiţi. Pe cei curioşi, îi invit să viziteze www. seedsforhappiness.ro/meditatie
10. Să ne plimbăm măcar 20 de minute de 2-3 ori pe săptămână (ideal într-un loc cu verdeaţă) – chiar dacă ne-am uitat originile, şi noi, oamenii, suntem nişte mamifere, pentru care contactul fizic cu natura reprezintă o condiţie esenţială pentru a ne fi şi a ne simţi bine. De aceea, merită să ne găsim o oază de verdeaţă în jungla de beton în care vieţuim, pentru a ne bucura, chiar şi pe fugă, de frunze, de flori, de iarbă. Indiferent cât vom cheltui, nici imaginile 3D şi nici sunetul surround de la home cinema nu ne vor putea oferi decât un surogat.
11. Să ascultăm zilnic muzică (şi să dansăm) – nu ştiu alţii cum sunt, dar pentru mine viaţa fără muzică este lipsită de ritm atât la propriu, cât şi la figurat. Muzica şi dansul ne pun în contact cu acele părţi din noi (inima şi respectiv corpul), pe care le ignorăm atât de mult încât ajungem să uităm că ele mai există. Dacă vrem să funcţionăm optim şi să ne bucurăm, trebuie să (re)descoperim că avem şi minte, şi corp, şi inimă şi să (re)învăţăm să le folosim pe toate în armonie.
12. Să nu ne mai supărăm – pare utopic, dar este posibil. Deşi spunem că altcineva „ne-a supărat”, în reali-tate noi singuri ne supărăm, supărarea fiind o reacţie emoţională la ceea ce ni se întâmplă, la fel ca şi bucuria. Prin autoobservare şi practică, putem ajunge să decidem în mod conştient cum vrem să acţionăm, eliberându-ne astfel de „lanţul” reacţiilor condiţionate şi ridicând în jurul nostru un „scut” invizibil care să ne protejeze de gesturile şi vorbele agresive.
13. Să dormim minimum 6 ore pe noapte – „Ziua caută-ţi de lucru, iar noaptea de somn” spune un alt proverb. Acest îndemn este adeseori ignorat de noi, cei (pre)ocupaţi, care tragem din greu în cursul săptămânii pentru că vom recupera, chipurile, în weekenduri sau în vacanţe. Din păcate, somnul pierdut nu mai poate fi recuperat şi, în timp, efectele somnului insuficient ajung să producă efecte nedorite profunde, despre care cei de la National Sleep Foundation ne povestesc pe site-ul www.sleepfoundation.org/
Mihai Popa-Radu este Managing Partner Seeds for Success România