6 lucruri pe care nu trebuie să le menţionezi în timpul unei evaluări a performanţelor
Brian Poggi, autor al cărţii “Nu sunt o persoană mediocră: Cum am reuşit să trec de procesul de evaluare a performanţei”, are câteva sfaturi referitor la ce lucruri nu trebuie să menţionezi când eşti supus unui asftel de proces.
Să te duci la o evaluare total nepregătit este una din cele mai mari greşeli pe care le poţi face, deoarece trimiţi semnale cum că acest proces nu prezintă o prea mare importanţă pentru tine, ceea ce nu va fi pe placul supervizorului tău.
Un alt lucru pe care nu ar trebui să îl faci în timpul evaluarii performanţelor este să îl întrebi pe supervizor cum te-ai descurcat în perioada analizată în raport. O astfel de întrebare îl poate face pe evaluator să scoată în evidenţă în primul rând lucrurile mai puţin bune legate de activitatea depusă, iar lucrurile pozitive vor cădea în plan secund.
Totodată, o întrebare de genul “ce trebuie să fac pentru a îmi face mai bine treaba” poate să aibă acelaşi efect ca şi exemplul de mai sus. Poggi ne sfătuieşte ca acest gen de întrebări să fie înlocuite cu fraze ca “aş vrea să îmi focusez atenţia mai mult pe…”, care să scoată în evidentă dorinţa ta de a progresa şi de a ajuta compania.
Nu cere o mărire salarială doar pentru că ai o anumită vechime în cadrul companiei şi în ultimul timp remuneraţia ta a rămas neschimbată. O astfel de solicitare este mult mai binevenită la finalul unei evaluări pozitive, în cadrul căreia ai demonstrat că serviciile tale aduc plusvaloare companiei.
În cazul în care primeşti o evaluare negativă, nu te limita la a declara că te vei descurca mai bine pe viitor. Cere-i supervizorului tău exemple care să te ajute să îţi îmbunătăţeşti activitatea.
Nu în ultimul rând, nu arăta că te-ai plictisit să lucrezi pe poziţia actuală, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat. Încearcă să scoţi în evidenţă lucrurile pozitive care ţi-au adus succes în locul ocupat şi prezinţă calităţile care te recomandă pentru noi responsabilităţi.