7 lucruri neaşteptate care te vor face fericit
1. Dă altora în loc să cumperi ceva pentru tine
Experimentele în care participanţilor li s-au dat premii pentru a le oferi altora au demonstrat că, cu cât ofereau mai multe premii, cu atât aceștia erau mai fericiţi. Erau şi mai încântaţi când li se dădea o sumă de bani şi li se spunea să o ofere cuiva la care ţin. Aşa că, dacă găseşti nişte bani de care ai uitat într-un buzunar sau dacă ţi se dau înapoi bani de la Fisc, pentru că ai plătit prea mult, în loc să-ţi cumperi ceva, invită-ţi un prieten la prânz sau donează-i ONG-ului tău preferat.
2. Dacă vrei să cheltui bani în beneficiul tău, cheltuie-i pe experienţe noi, nu pe obiecte
La prima vedere, s-ar putea să ţi se pară că, dacă cumperi ceva palpabil, asta îţi asigură bucurie mai mult timp decât o clipă trecătoare de plăcere. Dar, de fapt, senzaţia de noutate şi încântarea că ai cumpărat ceva trece repede. Cu cât ai mai mult timp un obiect, cu atât se micşorează valoarea pe care i-o acorzi. Pe de altă parte, o experienţă nouă, mai ales una împărtăşită cu prietenii sau cu persoana iubită, e ceva de care îţi vei aminti mereu cu plăcere.
3. Cumpără acum şi bucură-te mai târziu
Experienţele, inclusiv cele legate de cumpărături, îţi fac mai multă plăcere dacă amâni satisfacţia. Studiile arată că cea mai bună parte a unei vacanţe poate fi anticiparea ei. Mai mult, să cheltui ceea ce par mulţi bani pe o excursie sau un obiect scump poate fi inconfortabil. Ba chiar, potrivit unor teste medicale, reacţia fiinţelor umane la cheltuiala pe care o percep drept exagerată seamănă mult cu aceea pe care o resimt la durere. Nu lăsa povara acestei experienţe să-ţi strice masajul şi nu anticipa cu spaimă factura de pe urma ultimului drum făcut la cumpărături. Plăteşte cu numerar sau cu cartea de credit şi cumpără-ţi un „gift card” cu care să te poţi răsfăţa mai târziu.
4. Bucură-te de joc, chiar dacă nu câştigi
Punem mare preţ pe victorie, dar uneori e important doar să participi la competiţie şi să te bucuri de provocare. Un experiment care a analizat mimica sportivilor câştigători la olimpiade a relevat că cei medaliaţi cu bronz păreau mai fericiţi decât cei medaliaţi cu argint. Asta fiindcă primii se bucurau că se află pe podium, în timp ce a doua categorie era concentrată asupra medaliei de aur, care le scăpase printre degete. Indiferent ce sport, joc sau activitate practici, nu reacţiona ca sportivii medaliaţi cu argint. Încearcă să atingi potenţialul tău maxim şi bucură-te de joc.
5. Caută ocazii care să te facă să te simți bine
Când e greu să capete un anume titlu sau să intre într-un anume grup sau club, oamenii preţuiesc acea apartenenţă, iar plăcerea ce derivă din obținerea acelui lucru este mult mai mare. Data viitoare când vrei să petreci o sâmbătă uitându-te la emisiuni stupide la televizor, transformă asta într-un joc. Stabileşte că petreci 15 minute la televizor pentru fiecare treabă casnică pe care o duci la bun sfârşit. Vrei să-ţi cumperi îngheţata preferată? Încearcă să faci jogging până la magazin.
6. Fă ceva ce ţi se pare puţin inconfortabil
Dacă te apuci de jogging, acest lucru nu o să te facă mai fericit din prima. Atunci de ce au oamenii acest hobby, de ce merg la maraton? Dincolo de faptul că produce endorfine, le face plăcere să vadă că pot alerga mai repede şi mai mult decât au alergat ieri. Plus că existenţa unui mic risc creşte plăcerea derivată din ceva anume. De asta sunt populare roller coaster-urile şi maşinile rapide. Să faci ceva ce reprezintă o provocare pentru tine te poate face mai fericit şi mai sigur pe tine. Urcatul cu bicicleta pe un deal şi coborârea cumva înfricoşătoare sunt mai distractive decât mersul pe pistă în oraş şi te binedispun.
7. Învaţă să trăieşti cu mai puţin
Când avem prea multe opţiuni şi acces nelimitat la ceva, ne bucurăm mai puţin de experienţa respectivă. Când unor persoane dintr-un supermarket li s-a cerut să aprecieze gustul unui gem, acesta le-a plăcut mai mult când au avut la dispoziţie şase tipuri de gem în loc de 36. Dacă vrei să te bucuri mai mult de ceva ce cumperi, fie că e o îngheţată sau un televizor, rezervă momentul în care cumperi acel ceva pentru ocazii speciale.