A dezvoltat de la zero o companie de intermediere în asigurări
Tatiana Ionescu, General Manager April,s-a orientat, înainte de 1989, către Academia de Studii Economice, Facultatea de Comerț, fiindcă a fost singura formulă despre care credea că se potrivește felului său hotărât de a interacționa cu oamenii, în sensul consilierii și convingerii lor în a achiziționa lucruri de calitate.
În timpul facultății a avut ocazia să facă un curs de ghid turistic și astfel a putut să-și exerseze abilitățile de comunicare cu turiștii, lucru care i-a întărit convingerea că menirea ei este să ofere consultanță oamenilor în diverse împrejurări.
„Managerul este persoana care poate să aprecieze abilitățile personale ale echipei pe care o coordonează, transformându-le în calități profesionale și conducând în acest fel echipa către dezideratele pe care și le propune. Am pus și voi pune întotdeauna în centrul atenției omul și nu mașina, apreciez inteligența emoțională a colegilor și mă bucur când managerii intuiesc și pun în valoare calitățile membrilor din echipele lor” – Tatiana Ionescu, General Manager April
Pe lângă facultatea și cursurile absolvite, predilecția pentru limbi străine – o moștenire de familie, mama ei fiind vorbitor nativ de limba rusă – a ajutat-o de multe ori la angajare. Tatiana Ionescu a învățat engleza și germana în liceu, iar franceza a început să o deprindă mai târziu, când a fost recrutată de un grup francez. „Pot să spun cu toată convingerea că limbile străine m-au ajutat foarte mult în promovare, în special limba rusă, mai puțin cunoscută în vremea aceea. Aș putea spune că ea a fost «brățara mea de aur».”
A avut nevoie de aceste cunoștințe în studenție, când a fost calificată pentru profesia de ghid ONT, dar și mai târziu în carieră.
Din dorința de a lucra cu oamenii, de a-i consilia în luarea unor decizii, având cunoștințe de limbi străine, dar și o pregătire academică în domeniul economic, Tatiana Ionescu a făcut firesc, după 1989, trecerea de la companii de stat la cele private, ocupând mereu poziții de top.
Jobul la stat
A lucrat la stat, înainte de 1989, așa cum era atunci, fără interviuri, cu repartiții de la stat: te prezentai la post, de obicei undeva în provincie, și trebuia să stai acolo minimum 3 ani. După 1989 au început să se ivească timid șansele unor locuri de muncă mai atractive, dar tot în sectorul de stat. A schimbat mai multe joburi care aveau legătură într-un fel sau altul cu zona de vânzări, ca în final să lucreze în asigurări. „Am ales domeniul asigurărilor (mai degrabă el m-a ales pe mine), pentru că știam foarte bine limba rusă și aveau nevoie de astfel de specialiști”, adaugă Tatiana Ionescu.
Interviul a constat dintr-o evaluare a CV-ului prezentat, mai ales a competențelor lingvistice, pentru că jobul disponibil era în fosta Direcțiune de Operațiuni cu Străinătatea din fostul ADAS. A fost admisă.
De la stat către privat
Migrarea de la un job la stat către unul privat nu a fost făcută cu o intenție precisă, ci a venit ca o consecință naturală. „Am realizat că acumulasem toate cunoștințele posibile în funcția pe care o ocupam la firma de stat”, spune Tatiana Ionescu.
Ea își amintește că a fost un moment de răscruce, deoarece avea o poziție foarte bună în firma aflată în sectorul de stat, se afla într-o zonă de „confort”, dar și-a asumat riscul de a porni pe un drum nou. A început direct dintr-o funcție de top management, pe care a continuat să o aibă și la actualul loc de muncă – April.
Una dintre provocările cele mai mari în privat a fost aceea de a coordona, din poziția de director executiv, și apoi general, echipe ai căror manageri fuseseră înainte superiorii ei. „Eram mult mai tânără decât o parte dintre colegii mei, decât foștii mei șefi. Nu a fost ușor să-mi impun autoritatea, fie ea și într-o formă participativă. În final, a funcționat.”
O altă provocare a fost să organizeze și să pună în aplicare proiecte noi, în general legate de activități externalizate, fie privind call-centere, fie legate de procesul de soluționare a daunelor din asigurări, pe anumite categorii de riscuri asigurate.
Un proiect de la zero
Dar proiectul cel mai important a reprezentat înființarea, prin fondurile alocate de către un acționar francez, a unei firme în domeniul asigurărilor, pornind de la zero. Genul de activitate era nou pe piața românească de asigurări în acea perioadă, respectiv 2001. Recrutarea unui personal specializat, având cunoștințe medicale și știind obligatoriu cel puțin o limbă de circulație internațională, era de departe o provocare. A ajutat-o excedentul de absolvenți ai Facultății de Medicină, precum și numărul mare de stagiari ai acestei facultăți, care, la acea dată, nu aveau posibilitatea să plece în afara granițelor României pentru un job potrivit studiilor lor și căutau ceva part-time în zone conexe pregătirii lor.
Pe de altă parte, Tatiana Ionescu spune că pe atunci nu existau site-uri de recrutare, iar angajările se făceau prin recomandări de la rude, cunoștințe, prin feeling personal etc. „Am supraviețuit, chiar dacă ulterior medicii noștri au prins aripi și au plecat din România. Au rămas moștenire din partea lor bunele practici, organizarea științifică a preluării cazurilor de urgență și organizarea impecabilă a unor repatrieri medicale complicate.”
În prezent, Tatiana Ionescu coordonează o echipă formată din mai mult de 50 de angajați, iar planurile companiei vizează în special promovarea pe piața românească a unor produse de asigurare de sănătate, flexibile, la îndemână, dar oarecum de nișă, pornind de la expertiza recunoscută în Franța a grupului de care aparțin. „Studiile noastre arată că există o nevoie acută de asemenea produse în România. Nu este deloc simplu, știm acest lucru, avem de promovat produse interesante, necesare, în care credem cu tărie, dar care pătrund foarte greu pe piață, atât din motive obiective (nivel de trai relativ scăzut, cultura privind consumul produselor de asigurare aflată la un nivel inferior, grad de penetrare în zona rurală aproape inexistent), cât și subiective – în special neîncrederea în piața românească de asigurări.”
Timpul liber?
Timpul liber al Tatianei Ionescu este dedicat în special familiei, ieșirilor în aer liber și excursiilor la munte. „Îmi place să mă relaxez cu o carte bună, să văd un film de calitate și să merg la o piesă de teatru captivantă. Nu uit nici de sport, esențial pentru o viață sănătoasă.
Personal, văd o împăcare armonioasă între viața profesională și cea personală, îmi place foarte mult ceea ce fac la job, iar în weekend mă străduiesc să dedic familiei cât mai mult timp și atenție. Sigur că uneori apar și frustrări, în general pentru că timpul este întotdeauna prea scurt. Totuși, la final de an, când trag linie și fac un bilanț, simt acea liniște interioară după care toți tânjim”.
Articol preluat din numărul 243/decembrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici