Ce beneficii pot avea liderii de pe urma meditaţiei
Ca CEO al TLEX Institute, Johann Berlin s-a specializat în training pentru menţinerea stării de conştienţă, oferit Chief Executive Officerilor şi echipelor de angajaţi din corporaţii. El spune că vede un interes în creştere faţă de meditaţie, văzută drept o cale de a construi abilităţi de leadership – şi de a atinge obiective de afaceri.
Studiile făcute asupra stării de conştienţă sugerează că meditaţia ascute nişte abilităţi precum capacitatea de a îţi menţine atenţia concentrată, capacitatea de a memora şi a îţi aduce aminte ceea ce ai memorat, precum şi abilităţile pe care se bazează inteligenţa emoţională. Am vorbit cu mai mulţi directori executivi despre experienţele prin care au trecut practicând meditaţia şi am văzut, iar şi iar, modul în care observaţiile lor despre meditaţia practicată la locul de muncă confirmă concluziile studiilor realizate în mediul universitar.
1. Meditaţia îţi întăreşte rezilienţa.
Un număr mare de studii au arătat că meditaţia are potenţialul de a scădea anxietatea, iar în acest fel ne poate amplifica rezistenţa la stres şi flexibilitatea ce ne permite să ne revenim rapid după o perioadă de stres, precum şi performanţele obţinute în condiţii de stres. Lucrul acesta a fost cu siguranţă adevărat pentru Alak Vasa, fondatoarea firmei producătoare de deserturi organice pe bază de ciocolată Elements Truffles, care a început să mediteze pe vremea când era trader la banca de investiţii Goldman Sachs şi la firma de brokeraj financiar ITG. Ea susţine că meditaţia a ajutat-o să ţină la distanţă frica şi panica, chiar şi atunci când a fost presată de nişte constrângeri dure.
Jonathan Tang, fondatorul şi CEO-ul firmei producătoare de îmbrăcăminte VASTRM, a prezentat pentru prima oară tehnicile de meditaţie către angajaţii săi după atacurile teroriste din 11 Septembrie 2011. „În perioada imediat următoare de după 11 Septembrie, angajaţii din compania mea erau vizibil zdruncinaţi şi tulburaţi. Am decis să aduc în companie un facilitator de meditaţie, ca să le ofer oamenilor abilitatea de a sta liniştiţi şi în tăcere timp de 20 de minute. Camera de meditaţie s-a umplut rapid, fiindcă oameni aveau cu adevărat nevoie de un loc în care să capete o stare de pace interioară. Atunci când sesiunea de meditaţie s-a terminat, oameni care nu mai meditaseră niciodată se simţeau plini de o senzaţie de calm. Această stare i-a ajutat să fie mai prezenţi la serviciu şi chiar a continuat, ajutându-i să fie mai prezenţi şi când sunt acasă împreună cu familia lor”.
2. Meditaţia îţi amplifică inteligenţa emoţională.
Studiile realizate asupra creierului prin tehnici de imagistică computerizată sugerează că meditaţia te poate ajuta să-ţi întăreşti abilitatea de a-ţi regla emoţiile.
Archana Patchirajan, care este o antreprenoare în serie de mare succes, precum şi CEO-ul şi fondatorul firmei furnizoare de aplicaţii pentru meditaţie şi meditaţii ghidate Sattva, a povestit că în primii ei ani ca lider vroia ca lucrurile să se întâmple numai cum vrea ea şi după propriul ei calendar. „Nu eram înclinată să înţeleg prin ce trec oamenii din echipa mea. Dacă nu aveau nişte performanţe care să fie conforme cu aşteptările mele, eu pur şi simplu mă înfuriam”. Date fiind studiile care arată ce impact are furia asupra sănătăţii sistemului cardiovascular, este esenţial ca managerii să fie capabili să-şi gestioneze furia şi să se pună în pielea celuilalt. „Datorită meditaţiei, am căpătat răbdare”, spune Archana, adăugând: „Am o relaţie mai bună cu echipa mea. Dar lucrul cel mai bun dintre toate este că îmi menţin pacea interioară”.
Dr. James Doty, neurochirurg la Şcoala de Medicină a Universitaţii Stanford, preţuieşte de asemenea meditaţia, pentru capacitatea sa de a cultiva inteligenţa emoţională. Un coleg de-al lui a conceput un dispozitiv medical foarte avansat, dar compania pe care începuse să o dezvolte ca să vândă dispozitivul era „pe butuci”. Dr. Doty, unul dintre primii investitori în firmă, a devenit CEO-ul firmei. La o întâlnire cu nişte investitori de importanţă vitală pentru firmă – dar care erau foarte nemulţumiţi – el a avut de-a face cu un investitor furios şi nerezonabil. Doty consideră că practica sa de menţinere a stării de conştienţă a fost cea care l-a ajutat să reacţioneze cu empatie: „Am făcut o pauză şi am respirat lent de câteva ori. Gestul aceasta m-a determinat să-l ascult cu adevărat şi să înţeleg nu doar situaţia lui, ci şi ceea ce îşi dorea şi lucrurile la care se aştepta. Prin faptul că nu am răspuns dintr-o stare în care aş fi fost copleşit de emoţii, el a devenit mai dispus să aibă o atitudine de susţinere şi, în plus, a devenit un aliat în eforturile noastre de asigura succesul companiei. În cele din urmă, compania a devenit publică, lansându-şi acţiunile la bursă, iar valoarea ei a fost estimată pe bursă la 1,3 miliarde $”.
3. Meditaţia îţi amplifică creativitatea.
Studiile făcute asupra creativităţii sugerează că venim cu cele mai profunde înţelegeri şi cele mai revoluţionare şi creative idei atunci când suntem într-o stare de spirit mai meditativă şi mai relaxată. Atunci avem acele momente de gen „evrika!”. Este foarte probabil să se întâmple aşa datorită faptului că meditaţia încurajează gândirea divergentă (cea prin care gândim într-un mod neobişnuit sau lipsit de stereotipuri, pentru ca, de exemplu, să venim cu cel mai mare număr de soluţii posibile la o problemă), care este o componentă-cheie a creativităţii.
4. Meditaţia îţi îmbunătăţeşte relaţiile cu ceilalţi.
Dacă stresul îţi îngustează perspectiva şi îţi reduce empatia, meditaţia te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti starea de spirit şi să te simţi mai strâns conectat cu ceilalţi. Te poate face chiar să devii o persoană mai bună la suflet şi mai plină de compasiune.
Chirag Patel, CEO-ul firmei Amneal Pharmaceuticals şi deţinătorul titlului de „Antreprenorul Anului 2011”, acordat de firma de consultanţă Ernst & Young, spune că datorită meditaţiei se simte mai conectat cu clienţii lui. Acelaşi lucru i s-a întâmplat în relaţia cu colegii lui şi cu personalul firmei.
5. Meditaţia te ajută să te concentrezi mai bine.
Studiile arată că mintea noastră are tendinţa să devieze de la subiect şi hoinărească circa 50% din timpul în care suntem treji. Dacă adăugăm la acest obicei întreruperile la care sunt supuşi angajaţii când lucrează, sms-urile pe care le primesc sau le trimit, mesajele-instant pe care le primesc pe chat, apelurile telefonice şi emailurile, nu este nicio surpriză că angajaţilor le este greu să-şi menţină atenţia concentrată pe ceea ce au de făcut la un moment dat. Dar studiile arată că trainingul pentru meditaţie ne poate ajuta să ne atenuăm tendinţa de a ne lăsa distraşi, întărindu-ne abilitatea de a rămâne concentraţi şi chiar amplificându-ne capacitatea de a memora şi de a ne reaminti ceea ce am memorat.
Peter Cooper, fondatorul firmei Cooper Investors – specializată în servicii de management al fondurilor de investiţii ale clienţilor – atribuie abilitatea lui de a investi cu înţelepciune obiceiului său de a practica meditaţia. „Faptul că eşti investitor îţi impune să distilezi nişte volume mari de informaţii în doar câteva concluzii relevante. Meditaţia m-a ajutat să renunţ la nişte informaţii care erau interesante, dar inutile, şi să mă concentrez pe acele puţine lucruri care fac cu adevărat diferenţa în privinţa performanţelor pe termen lung ale investiţiilor”.
Un aspect important este dat de faptul că meditaţia nu este doar „încă un lucru de făcut”. Dacă te gândeşti că ai deja destule pe cap şi nu-ţi mai trebuie încă un lucru de făcut, ia în considerare acest sfat pe care mi l-a dat fondatoarea şi redactorul-şef al faimosului site Huffington Post, Arianna Huffington: „Deşi i-am cunoscut beneficiile încă de când eram adolescentă, mi-a fost mereu greu să-mi găsesc timp să meditez, fiindcă aveam impresia că meditaţia este ceva ce trebuie «să fac». Şi nu aveam timp pentru un alt lucru împovărător «de făcut». Din fericire, un prieten mi-a evidenţiat într-o zi că noi nu «facem» meditaţia, ci meditaţia este cea care ne «face» nouă ceva. Când mi-a spus lucrul acesta, a fost ca şi cum s-ar fi deschis o uşă pentru mine. Singurul lucru pe care-l ai «de făcut» în meditaţie este să nu faci nimic”.
Dar, aşa cum arată atât studiile, cât şi experienţa celor care practică meditaţia, faptul că nu faci nimic poate să aibă nişte rezultate cât se poate de reale.
Emma Seppälä este director specializat în domeniul ştiinţelor la Center for Compassion and Altruism Research and Education – Stanford University şi autoarea cărţii „The Happiness Track”.