Docuart Fest 2016: Cea mai recentă panoramă a documentarului românesc
În cadrul ediției cu numărul 5 a Docuart Fest, spectatorilor le sunt pregătite peste 40 de proiecții de film, masterclass-uri, dezbateri, toate garnisite cu câte un element de noutate pentru această toamnă.
Selecția de film documentar exclusiv românesc se remarcă mai ales prin diversitate. Cele 25 de filme aflate în competiție sunt semnate de studenți, regizori profesioniști și realizatori de televiziune, fiind reunite producții care aducdiverse abordări ale autorilor și, de asemenea, experiențe diferite. Important de menționat este că 20 dintreaceastea sunt în premieră.
Acestora li se adaugă o nouă secțiune necompetițională, "Variațiuni / filme despre oameni și locuri", spațiul în care sunt grupate imagini reale ale existenței, surprinse întocmai de camera de filmat. Ca mostră a acestei experiențe, Docuart organizează în parteneriat cu ARCEN “Bucureștii ce se duc | Povești din cartierul evreiesc”, un tur ghidat despre locurile și oamenii capitalei, în zilele de 24 și 25 septembrie.
Povești de viață ale zilelor noastre
De nelipsit în această ediție, precum și în cele precedente, este secțiunea de Focus, care în 2016 se apleacă asupra documentarelor regizorului Bose Ovidiu Paștina.
Lista filmelor cuprinde co-producții cu țări precum China, Republica Cehă, Marea Britanie, Republica Moldova sau Serbia. Acestea suprind povești de viață ale zilelor noastre sau întâmplări apuse, cărora timpul nu le poate întoarce spatele. Portrete, istorisiri, culturi, cercetări – documentarele își așteaptă cinefilii să treacă pragul Cinematecii Eforie și sălii Horia Bernea de cinema Muzeul Țăranului pentru a le cunoaște pe toate. Fiecare film va avea o dublă proiecție în fiecare dintre cinematografe și va fi însoțit de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorii.
București Docuart Fest este organizat de Docuart, fiind co-finanțat de Ministerul Culturii prin programul Accces și de Centrul Național al Cinematografiei în urma selecției la concursurile de finanțare.
Intrarea este liberă în cadrul proiecțiilor și discuțiilor, cu mențiunea că la gala de deschidere din 27 septembrie participarea se realizează pe baza înregistrării online pe site-ul oficial al festivalului.