Downshifting-ul sau dragostea de viata
Ce e de fapt downshifting-ul?
Dictionarul Oxford defineste downshifting-ul prin termenul de "simplitate". Altfel spus, el reprezinta modalitatile prin care fiecare dintre noi alege sa-si simplifice viata. Formele cele mai folosite in a defini downshifting-ul sunt cele sociale si psihologice. Perspectiva sociala defineste downshifting-ul ca fiind orice fel de schimbare voluntara a stilului de viata pe termen lung in favoarea unor beneficii personale.
Psihologic, downshifting-ul inseamna schimbarea sistemului de valori al unei persoane. Oamenii realizeaza ca "valorile materiale nu pot satisface nevoia de relatie, de modelare autentica a personalitatii, de apropiere de tainele naturii", explica psihologul Eugen Dumbrava. Downshifter-ul "admite imprevizibilul cu alti ochi, fara a-l considera o sursa de stres", completeaza acesta. O alta acceptiune a downshifting-ului este si aceea de satisfacere a nevoilor de supravietuire, realizare, recunoastere ori afirmare si trecerea catre cele superioare – nevoi estetice, de cunoastere si de implinire personala.
Peste tot si nicaieri
Pana in acest moment, studiile asupra downshifting-ului se concentreaza doar pe o mica parte a populatiei globului, ceea ce face ca estimarea raspandirii sale la nivel mondial sa nu poata fi facuta cu precizie. Totusi, cercetarile intreprinse pana acum au evidentiat ca frecventa cea mai mare o inregistreaza SUA. Din urma vin Europa si Australia. "La un congres de specialitate care a avut loc in urma cu doi ani la Oslo, au fost prezentate date statistice si previziuni la nivelul Europei. Erau in jur de 5.000 de cazuri la acea data si se previziona ca vor ajunge la 12.000 in 2010", precizeaza Eugen Dumbrava.
In Australia si Europa, downshifting-ul este considerat a fi un fenomen predominant urban raspandit la nivelul tuturor categoriilor sociale si de venit, dar mai ales in cazul persoanelor cu venituri scazute. Tot mai multi angajati tintesc catre preluarea controlului asupra propriilor vieti, iar tendinta de schimbare a stilului de viata materialist cu unul mai spiritual devine din ce in ce mai puternica. Acestea sunt rezultatele a doua studii realizate in 2003 de Clive Hamilton si Elizabeth Mail de la Institutul Australian, respectiv de Biroul de Cercetari de Piata din Marea Britanie.
"Downshifter-ul este eliberat de sub dictatura timpului si a trebuintei de a avea si se indreapta catre o forma relaxata si deschisa a cunoasterii de sine si de altii". Eugen Dumbrava – psiholog
Ce inseamna a fi downshifter in Romania?
Cel mai simplu ar fi sa spunem ca Romania nu isi are si ea downshifter-ii ei. Totusi, daca ne uitam in jurul nostru si ne intrebam rudele si prietenii, descoperim ca exista oameni care au avut curajul
sa-si schimbe modul de a trai. Un astfel de exemplu este Cristy Baisan, director general la o companie din SUA. Dupa aproape 15 ani de cariera in domeniul managementului, Cristy Baisan a ajuns la concluzia ca toate obiectivele sale profesionale fusesera atinse si nimic nu-l mai motiva pentru a-si continua cariera. Fiind pasionat de yachting, si-a luat licenta de Ocean Skipper la San Francisco si
si-a deschis propria afacere de yachting in Romania. In ceea ce priveste beneficiile pe care le are in acest moment, el recunoaste ca sunt mai mult de ordin spiritual decat material.
Spre deosebire de Cristy Baisan, Tudor Jitianu – fost consultant IT la firma de consultanta Ensight, a ales sa reduca "si consumul si productia". Nesatisfacut de carentele de management cu care s-a intalnit in viata profesionala, el a ales sa se "pensioneze" in jurul varstei de 35 de ani si sa se ocupe de afacerile familiei.
"Pentru mine este important sa-mi petrec cat mai mult timp in aer liber, pe mare si sa ma bucur de alte lucruri decat pana acum". Cristy Baisan – antreprenor si director general Black Sea Magic
2 in 1: "simptom" si stil de viata
Indiferent care sunt motivele pentru care o persoana alege sa fie downshifter, tendinta de schimbare la nivel mondial vine ca o consecinta a societatii de consum. In vest, carierele de top exercita tot mai multe presiuni asupra indivizilor, care aleg alte modalitati de a se implini financiar si moral. Aceste persoane "decid sa nu mai accepte compromisuri in cariera si iau hotarari radicale cu privire la viitorul lor pentru a se regasi in ceea ce urmeaza sa faca", explica Cristy Baisan.
Motivul pentru care nu suntem cu totii cuprinsi de downshifting consta in "abilitatile" pe care trebuie sa le ai ca sa poti intra in acest "club". Astfel, e nevoie de un set de valori bine stabilite si cunoscute, de un obiectiv precis, de maturitate, de mult curaj, de sustinatori financiari si morali, de flexibilitate la schimbare si de o oarecare inconstienta.
In Romania, cauza slabei raspandiri a downshifting-ului o reprezinta dorinta castigului imediat. Totusi, atat timp cat schimbarea propriului stil de viata cu unul mai bun nu duce la izolare sociala si la pierderea responsabilitatii fata de sine si fata de ceilalti, aceasta nu poate fi decat un semn de sanatate a spiritului.