E vizibil în companii. Cum recunoști influența nefastă a omului care vrea să escaladeze munții
De aceea este bine să te descotorosești de asemenea oameni și anume cei care „te folosesc ca pe toaleta lor emoțională", după cum sublinia dr. Travis Bradberry. Desigur, nu este deloc ușor să scapi de așa ceva, dar având în vedere că nimeni nu vrea să devină o…unealtă a persoanelor negative, cunoașterea unora dintre caracteristici este necesară, potrivit specialiștilor.
„Oameni toxici”, „vampiri sociali”, ori „vampiri psihologici”, așa sunt numite adeseori genul acesta de persoane, care pot reuși să transforme pe cineva motivat într-un om stresat și, de ce nu, nefericit la locul de muncă. Sfaturile specialiștilor în acest sens merg pe ideea că dacă reușești să cunoști, cât de cât, tipologiile „vampirilor psihologici” vei reuși să scapi de influența mentală negativă.
„Este necesar să clarifici ce te enervează, ce consideri drept sau nedrept, ce valorizezi și ce respingi, pentru a putea combate oamenii care nu aduc nimic bun în viața ta, mai ales la locul de muncă”, spune Alina Stepan, psihoterapeut Mind Essence și director Ipsos Research, cea care explică în seria noastră despre oamenii toxici din jurul nostru, unele dintre caracteristicile persoanelor care ne pot influența negativ viața profesională.
Veșnic nemulțumit
Astfel, pe lista așa numiților vampiri psihologici enumerați până acum în seria menționată, a mai apărut unul: „vampirul Himalaya”! „<Mereu va există un munte mai înalt de urcat>, pare să fie deviza perpetuă a vampirului Himalaya. Veşnic nemulţumit de el şi de ceilalţi, mereu agitat şi încruntat, vampirul Himalaya este, de fapt, un copil nefericit. Căci unde altundeva să fi învăţat că trebuie să munceşti foarte mult ca să te poţi opri, că tu sau altcineva important pentru tine (de exemplu, un părinte) să îţi poată spune: <E suficient cât ai lucrat, sunt mândru de ţine! Acum poţi să te opreşti şi să te joci>”, exemplifică Alina Stepan.
În prea multe familii, părinţii condiţionează iubirea acordată copiilor de rezultatele muncii lor. “<Ce notă ai luat la şcoală?>, <De ce doar atât?>, <Popescu de ce a putut să ia mai mult decât tine?> etc., sunt tot atâtea moduri defectuoase de a <contribui>, involuntar, la naşterea a încă unui vampir Himalaya pe lume. Pentru că un copil crescut aşa, ajuns adult, va privi prin aceleaşi lentile atât performanţa lui adultă, cât şi realizările colegilor şi subalternilor lui. El nu îşi va găsi liniştea până când nu va atinge toţi munţii pe care îi vede. Acest lucru e cu atât mai vizibil în companii, cu cât mereu există un rol mai mare de obţinut, o poziţie cu mai mulţi bani, un job cu mai multă vizibilitate sau răspundere”.
Căcivampirul Himalaya nu se dă în lături să muncească, nicidecum. El nu-şi doreşte decât ca, odată ajuns în vârf, de pe culmea pe care îşi ţine mâna streaşină la ochi să nu se mai vadă niciun pisc de urcat.
De multe ori, vampirul Himalaya îşi transferă acest mod de a fi şi în viaţă personală. „Desigur, căci există, cu siguranţă, un partener sau o parteneră mai frumo(a)s(ă), cu mai mulţi bani, mai deşte(a)pt(ă) etc. Şi atunci, de ce să te opreşti la o prietenă şi să nu cauţi mai departe?”, subliniază, retoric, Alina Stepan.
La modul ideal și metaforic
Victimalui este o persoană cu stimă de sine scăzută şi care caută în exterior validarea pentru lucrurile pe care le face. Chinul lui e cu atât mai mare cu cât, dacă aşteaptă recunoaşterea eforturilor depuse de la un vampir Himalaya, această nu va veni niciodată, ceea ce nu va face decât să îi scufunde şi mai mult stimă de sine şi sentimentul lipsei propriei valori. „Desigur că, din cauza stimei de sine scăzută, victima vampirului Himalaya va da vina pe sine şi pe eforturile sale insuficiente pentru nemulţumirea vampirului Himalaya. Un asemenea vampir psihologic se poate schimb singur, sau cu ajutorul unui terapeut. Victima sa nu îl poate schimba, ci poate doar să îşi întărească propria stimă de sine, în aşa fel încât să nu mai plaseze în afară validarea pentru efortul depus”.
În propria căutare a salvării de clişeul moştenit din copilărie şi la care nu poate renunţa, vampirul Himalaya trebuie să înveţe că e suficient de bun, că se poate opri şi respiră uşurat că a ajuns într-un punct suficient de avansat, prin propria muncă. Alina Stepan concluzionează, cu privire la această tipologie a oamenilor toxici, că, „lamodul ideal şi metaforic, el trebuie să poată ajunge să îşi construiască o casă în locul în care a ajuns, fără să îl deranjeze că dimineaţa, când se trezeşte şi priveşte pe geam, un pisc în nori se conturează în faţa lui…”.
(puteți citi și despre alte tipologii de oameni toxici, în următoarele noastre ediții online)