Este greu să găsești mână de lucru calificată în România?
Totuși, atât specialiștii în domeniu, cât și cei care au firme de construcții din spun adeseori că mâna de lucru realmente calificată este redusă. Prin urmare, există, sau nu mână de lucru calificată în România?
„Deși mi-ar plăcea să spun că da, de fapt, răspunsul este nu. Sau un procent extrem de mic. Un aspect dificil este faptul că nu există școli profesionale în țară pentru domeniul construcțiilor”, spune inginerul Ștefan Vayna, care activează în domeniul construcțiilor. “Noi ne asumăm calificarea muncitorului la locul de muncă. De asemenea, investim mult pentru muncitori în cursuri de specializare. În cei peste 10 ani de experiență în domeniul construcțiilor mi-am confirmat de multe ori că fiecare om este important. Am trimis muncitori la specializare în Franța sau Germania și noi am suportat toate cheltuielile. Furnizorii de materiale de construcții fac cursuri extrem de utile de specializare în ceea ce privește aplicarea și utilizarea materialelor de construcții și astfel, din nou, câștigăm credibilitate în fața clientului. Ne-am asumat că trebuie să ne creștem oamenii și suntem mândri de rezultatele obținute împreună”.
Experiența și caracterul sunt importante
Deși pare mult spus, iată că și acest domeniu prezintă provocări, cum ar fi găsirea mâinii de lucru calificate. „Da. Aceasta poate fi o provocare câteodată. O cauză poate fi migrarea în afara țării pentru salarii mai mari. Este corect spus că față de nivelul european, un muncitor român câștigă mai puțin, dar față de nivelul țării nu. Însă, aici trebuie să precizez că nu întotdeauna <pomul lăudat> este precum se așteaptă românul. Am în echipă oameni care s-au întors dezamăgiți de condiții sau chiar fără plata salariilor”, adaugă Ștefan Vayna.
O altă provocare pentru găsirea de mână de lucru calificată “este comoditatea românului tânăr, care preferă să stea acasă și să primească o sumă mică de bani din ajutor social și să nu aibă activitate, fără să îi pese de rezultatele muncii lui și fără să se gândească la viitor…”.
Desigur și “comportamentul” angajatorilor contează. „Este important ca un muncitor să aibă condiții bune de lucru. Să beneficieze de unelte performante, de utilaje sigure și de o ambianță frumoasă. Motivarea financiară este și ea importantă, dar nu este suficientă”.
Există riscuri în a folosi mâna de lucru necalificată? “Da. Accidente pe șantier, lucrări cu probleme pe termen scurt , mediu și lung. Riscurile sunt extrem de mari. Atunci când se face se face recrutare de mână de lucru experiența și caracterul sunt importante deopotrivă. Dacă este un muncitor care a fost statornic în locurile de muncă anterioare, acest lucru vorbește și despre caracterul lui. Spre exemplu, un alt lucru important pentru mine atunci când aduc oameni noi în echipă este ca aceștia să aibă responsabilitatea lucrului bine făcut, să își dorească să muncească eficient, eficace si in conditii sigure. Dacă un om nu are reperul de a-i păsa de munca lui și de ce se întâmplă mai departe este un semn mare de neseriozitate. Nu poți…construi cu astfel de oameni!”.
Prin urmare, tot potrivit specialiștilor în domeniu, generațiile de meseriași formate în România perioadei comuniste se apropie de momentul pensionarii, sau chiar s-au pensionat, iar în urma lor rămâne un gol imens. Rămâne de văzut dacă, atât muncitorul prezentului, cât și angajatorul prezentului vor ști cum să umple acest gol.