Între infrastructură și capital uman. Care sunt provocările viitorului pentru România
Într-un interviu acordat Agerpres, în cursul vizitei la București cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de parteneriat între România și Banca Mondială, Cyril Muller a vorbit despre importanța egalității de șanse în educație, a asistenței sociale bine direcționate, dar și a accesului tuturor la justiție, indiferent de regiunea în care locuiesc.
Acesta a subliniat că România are nevoie să continue pe calea unui management macroeconomic bun, deoarece altfel va fi foarte dificil să crească și să îmbunătățească standardul de viață al populației. Totodată, oficialul Băncii Mondiale a apreciat evoluția economică a României din perioada recentă, însă a atras atenția că, pe viitor, trebuie să își diversifice sursele de creștere economică.
“Aș vrea să menționez câteva aspecte. Primul este acela că România, care este acum parte a Europei, a fost capabilă să crească foarte repede din punct de vedre economic, pentru o perioadă lungă de timp. Asta înseamnă că, după contracția inițială, care a avut loc la căderea zidului Berlinului și cortinei de fier, după criza de la început, dureroasă pentru mulți oameni, au avut loc multe îmbunătățiri în condițiile de trai ale românilor. Care sunt domeniile în care văd cele mai multe progrese? România a avut succes în tranziția către economia de piață. Dacă mă uit la prietenii mei români, aceștia sunt antreprenori. Românii sunt bine înzestrați pentru a vorbi limbi străine. Când am vizitat România, student fiind, am mers cu trenul din loc în loc și mă întrebam dacă mă voi înțelege cu cineva. Peste tot unde am mers, fie cu franceza, engleza sau germana, am putut să mă înțeleg cu aproape toată lumea. Deci cred că România s-a descurcat bine din punct de vedere economic.
În al doilea rând, deși s-au realizat multe în ceea ce privește accesul la educație, având în vedere că, în prezent, oamenii aleg învățământul superior în număr mai mare decât în anii precedenți, iar beneficiile în domeniul sănătății de asemenea s-au îmbunătățit mult, mai sunt aspecte la care trebuie să se lucreze”.
Un avantaj: capitalul uman
Care ar fi, în opinia lui Cyril Mueller, prioritățile pentru autoritățile române? „În primul rând, trebuie să continue dezvoltarea infrastructurii, pentru că România este o țară frumoasă, cu regiuni diverse, cu orașe mari înconjurate de sate, o geografie interesantă. Deci cred că trebuie să se asigure că activitățile economice sunt bine distribuite la nivel teritorial și pentru a ajunge în acest stadiu trebuie să dețină o infrastructură bună care să conecteze regiunile.
Al doilea domeniu în care trebuie să acționeze este educația. Din punctul meu de vedere, educația a înregistrat progrese semnificative, dar dacă comparăm România cu unele dintre economiile avansate, rezultatele din educație sunt încă mult sub țările respective. În Uniunea Europeană, România este printre ultimele trei țări din acest punct de vedere, deci trebuie să urce pe această scală a educației. Când vorbesc de educație mă refer la stabilirea conexiunilor dintre aptitudinile dobândite prin educație cu ceea ce solicită piața muncii sau economia în general. Avantajul numărul unu al României este capitalul uman. Deci asta este important pentru mine. Dacă ne uităm la cele mai de succes țări, acestea pregătesc tinerii pentru o viață productivă. Deci, probabil, România se află la două treimi din drum, dar mai are o treime de parcurs”.
A treia provocare pentru viitor este cea a incluziunii. Una dintre principalele provocări ale țării este să se asigure că toată lumea are oportunități pe care, la un moment dat, să le și conștientizeze. În această zonă, România are încă lucruri de făcut pentru a-și proteja mai bine oamenii, în special grupurile vulnerabile. Este vorba în special despre direcționarea asistenței sociale către cei care au mai mare nevoie de ea. Am lucrat mult cu Guvernul la aceste aspecte și sunt mulțumit cu unele dintre evoluțiile care au avut loc.
Ultimul element pe care aș vrea să îl menționez se referă la întărirea instituțiilor statului. România trebuie să continue să îmbunătățească serviciile guvernamentale, transparența, structura cheltuielilor, situația întreprinderile de stat, justiția etc”.
Printre multe alte repere ale interviului s-a numărat și dezvoltarea regională. Întrebat care crede că sunt prioritățile ]n acest domeniu, Cyril Muller a specificat: “Când te uiți la temporizarea regiunilor, trebuie să ai în vedere câteva lucruri importante. Primul — au oamenii oportunități pentru a câștiga bani, pentru a înființa afaceri, pentru a crește afacerile existente? Al doilea constă în calitatea serviciilor. În multe țări, cu cât ești mai departe de centru, cu atât mai slabe sunt aceste servicii. Iar al treilea se referă la prioritizarea infrastructurii.Vorbeam mai devreme de capitalul uman. Indiferent din ce parte a țării provine, oricine trebuie să aibă aceleași oportunități educaționale ca cineva care s-a născut în București, sau Iași sau Cluj. Aceste sunt domeniile pe care trebuie să se lucreze”.
Trebuie găsită calea
România a avut, în acest an, cea mai mare creștere economică din UE, iar Mueller a comentat pe ideea dacă el consideră că această creștere, bazată pe consum, este sustenabilă. „Nu este nimic greșit în a avea o creștere bazată pe consum. Dacă întrebi țări care au creștere zero în prezent, dacă ar vrea să crească cu 5% pe bază de consum, ar face-o imediat. Dar, România trebuie să găsească o modalitate de a crește pe ingrediente diferite. Pentru România va fi important, de asemenea, să aibă investiții, abilitatea de a inova, de a exporta, domenii care să contribuie la creșterea economică. Deci, pe viitor, provocarea va consta în găsirea unor ingrediente cât mai diverse care să contribuie la creșterea economică. În anumite țări din Asia, printre care și China, creșterea s-a realizat pe bază de investiții, iar acum ei au nevoie de o creștere pe bază de consum. Acele țări au crescut repede, dar au extenuat abilitatea investițiilor de a produce creștere, iar următoarele investiții sunt tot mai puțin eficiente în acest sens. Deci în România, acum, trebuie să găsiți calea de a crește pe baza investițiilor, să faceți ca aceste investiții să fie eficiente. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că această creștere pe bază de consum, în situația actuală și ținând cont de anii anteriori, este importantă pentru țară, îmbunătățește standardul de viață al oamenilor”.
Nu în ultimul rând, vicepreședintele Băncii Mondiale a subliniat faptul că, dacă este să se orienteze după datele prezentului, ar putea spune că România este capabilă să aibă politici macroeconomice, fiscale și monetare robuste și este, de asemenea, capabilă să accepte provocări dificile și să își îndrepte economia către un viitor mai bun.
Mai multe citiți aici