Invenții care ne vor schimba viața
România tocmai a primit mai multe medalii la salonul de inventică de la Bruxelles. Medici de la Spitalul Militar Central au fost recompensați pentru că au realizat un dispozitiv medical, o proteză de șold pentru implementarea căreia este nevoie de tehnici chirurgicale minim invazive. Corneliu Birtok Băneasă, pentru o un dispozitiv care permite creșterea puterii motorului mașinilor, concomitent cu reducerea consumului de carburant și a noxelor.
Cele mai multe invenții care ajung să ne structureze viața vin însă de peste ocean, din America. Revista Time a făcut o selecție și a reținut 25 de invenții ale anului 2015 care fac lumea mai bună sau mai amuzantă. Noi vă prezentăm doar o parte dintre ele.
– Hoverboard-ul
Jumătate Segway, jumătate skateboard, vehiculul este cel mai viral produs, potrivit Time. A atras fani ca Justin Bieber și Jimmy Fallon. Când cineva urcă pe el, dispozitivul folosește o pereche de giroscoape electrice pentru a crea automat echilibrul, permitându-le utilizatorilor să înainteze, să dea înapoi sau să se învârtă prin deplasarea ușoară a greutății corporale. Maxx Yellin, co-fondator al PhunkeeDuck, una dintre cele peste 20 de companii care produc o versiune a dispozitivului, crede că acesta ar putea evolua într-o nouă formă de transport în orașe și colegii. Prețul este cuprins între 350 și 1.700 de dolari.
– Ochelarii holografici- HoloLens, Microsoft
Alte produse pentru realitatea virtuală, precum Oculus Rift, creează posibilitatea evadării. Dacă ți-i pui o să ți se pară că înoți cu delfinii sau participi la Bătălia de la Waterloo. În schimb, HoloLens promit intrarea într-o realitate augumentată: proiectează holograme și informații în spațiul real care te înconjoară, așa încât nu mai ești limitat la lumea virtuală, după cum explică designerul Alex Kipman. Adică le permite nu doar jucătorilor să își apere casa reală de invadatori virtuali, ci și chirurgilor să opereze având concomintent în fața ochelarilor corpul pacienților și informațiile din computer. Combină realul cu virtualul. Testele inițiale indică faptul că toate acestea și multe altele sunt posibile. Deja produsul este folosit de NASA pentru a simula terenul de pe Marte în laborator.
– Urechile bionice- Here Active Listening, Doppler Labs
Dacă ești blocat într-un loc unde zgomotul este insuportabil, nu ai acum decât două posibilități: să-ți acoperi urechile sau să pleci. Dar dacă ai putea izola sunetul cel mai deranjant și l-ai putea amuți? Sau doar să-i reduci volumul, cam cum ai face la TV? Asta promite să facă sistemul Here Active Listening, o pereche de mini-căști dezvoltate de Doppler Labs din New York. Spre deosebire de aparatele care îi ajută pe oamenii cu deficiențe auditive, care amplifică sau reduc toate zgomotele deodată, procesorul Here se sincronizează cu o aplicație de pe smartphone, astfel încât utilizatorul să poată alege ce frecvență să filtreze. Noah Kraft, CEO Doppler Labs, a dezvoltat inițial Here pentru muzicieni și iubitorii de concerte, înainte de a se îndrepta către publicul larg. Primele căști de acest tip vor fi livrate în decembrie și vor costa 249 de dolari.
– Camionul transparent- Safety Truck, dezvoltat de Samsung și Leo Burnett
În fiecare an mii de oameni sunt răniți sau mor în accidente auto, în parte din cauza că vizibilitatea le este blocată de vehicule care transportă bușteni. Mai ales în Argentina, țară cunoscută pentru drumurile înguste și întortocheate. Acolo Samsung și agenția Leo Burnett s-au aliat pentru a realiza o soluție creativă: un sistem care se bazează pe filmarea video a ceea ce se întâmplă în fața camionului și proiectarea pe ecrane din spatele camionului, astfel încât șoferii să aibă o perspectivă bună asupra a ceea ce se întâmplă. La testul inițial, Safety Truck a rulat 1.000 de km în trei zile, fără vreun incident. Acum Samsung definitivează tehnologia și lucrează cu oficiali argentinieni pentru a o folosi cât mai mult. „Credem că aceasta va schimba istoria siguranței rutiere”, a declarat Sang Jik Lee, președintele Samsung Electronics Argentina.
– Parcul subteran, The Lowline Lab
Dan Barasch și James Ramsey încearcă să transforme un terminal abandonat din New York, aflat în subteran, într-un spațiu plin de verdeață, flori și zone de relaxare. Folosesc un sistem care captează lumina solară de pe acoperișurile din împrejurimi și o dirijează spre spațiul subteran printr-un cablu de fibră optică. Acolo o dispersează cu ajutorul altor instalații, astfel încât să le permită plantelor să crească. Pentru a demonstra că tehnologia funcționează, cei doi arhitecți au deschis Lowline Lab, versiunea prototip a parcului final. Au nevoie de o finanțare de 70 de milioane de dolari pentru a-l realiza, dar proiectul a atras deja 3.300 de susținători pe Kickstarter.
– Noua generație de monitoare pentru bebeluși, Sproutling
Sproutling își propune să răspundă la întrebarea „Copilul e ok?” Dispozitivul poate monitoriza bătăile inimii, temperatura corporală, poziția, etc. și îi poate anunța pe părinți, printr-o aplicație mobilă, dacă au vreun motiv de alarmă (deși sunt încurajate și verificările regulate). După ce învață obișnuințele copilului, Sproutling poate oferi și previziuni folositoare, cum ar fi momentul în care copilul urmează să se trezească din somn.
– Tigaia care te învață să gătești, Pantelligent
Cât de încinsă trebuie să fie tigaia când așezi cotletul în ea, când trebuie să îl întorci și când este gata? Sunt întrebări la care Pantelligent încearcă să răspundă. Odată ce ai selectat o rețetă de pe aplicația din telefon, tigaia folosește Bluetooth și un senzor de căldură special pentru a-ți oferi instrucțiuni în timp real pe ecranul telefonului. Produsul a fost dezvoltat de Humberto Evans și Mike Robbins, care au început să facă livrări din octombrie.