Manierele de comunicare se schimbă, românii rămân unici în spațiul european
Manierele de comunicare din anii ’90 – 2000, rămân încet-încet, pentru jumătatea de nord a Europei, o simplă amintire. Un sfert dintre germani au renunţat să mai folosească smartphone-urile pentru apeluri telefonice clasice şi unul din doi a renunţat la SMS-uri. Comunicarea prin intermediul diverselor aplicaţii (Skype, WhatsApp, Facebook messenger ș.a.) câştigând tot mai mult teren.
Unde vrem să ajungem menționând toate acestea? Potrivit unui studiu realizat de E.ON şi Kantar EMNID, 91% dintre români utilizează măcar o dată pe zi telefonul mobil pentru a iniţia o convorbire, în timp ce 1 din 2 utilizează zilnic apelurile video prin intermediul aplicaţiilor care au această opţiune. Complet atipici, românii îmbrăţişează noua tehnică de comunicare fără să renunţe la „vechile obiceiuri“.
Pur şi simplu, comunică mai mult, având lejer posibilitatea să-şi revendice locul întâi la nivel european, în acest domeniu. Potrivit unui studiu realizat de E.ON şi Kantar EMNID, 91% dintre români utilizează măcar o dată pe zi telefonul mobil pentru a iniţia o convorbire, în timp ce 1 din 2 utilizează zilnic apelurile video prin intermediul aplicaţiilor care au această opţiune.
Mai vorbăreți
Prin urmare, datele arată cât de deschişi sunt conaţionalii noştri în utilizarea noilor aplicaţii. Iată încă un aspect. Care ne face unici în peisajul european. Și anume deschiderea dovedită de persoanele trecute de vârsta de 60 de ani faţă de aceste mijloace de comunicare. 30% dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului amintit au recunoscut că efectuează cel puţin un apel video pe zi, folosind anumite aplicaţii, în comparaţie cu doar 6% dintre seniorii din Germania şi doar 9% dintre seniorii britanici. Nici măcar italienilor nu le este prea uşor să ne prindă din urmă. Suntem mai vorbăreţi decât ei atât în ceea ce priveşte apelurile telefonice clasice, cât şi în privinţa apelurilor video, dar singurul mijloc de comunicare la care aceştia ne-au surclasat au fost mesajele text, utilizând în acest sens diverse aplicaţii.
Un aspect interesant: popoarele din jumătatea nordică a Europei rămân un pic mai tăcute şi rezervate. Aceasta în comparaţie cu vorbăreții lor “vecini” din sud.
*Rezultatele fac parte din studiul “Trăind în Europa, 2018”. Studiu în cadrul căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni. Din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.