Munca ta de acasă îi dă planetei bătăi de cap
Decizi unui angajat de a lucra de acasă, în special din bucătărie, poate crește, de fapt, emisiile de dioxid de carbon, care sunt direct răspunzătoare pentru încălzirea globală. Asta pentru că lucrătorii în remote, inevitabil, consumă mai mult decât cei care își desfășoară activitățile profesionale în birouri închiriate sau deținute de companii.
Acasă sau la birou? Confort sau poluare?
Potrivit analizei, consumul de energie al persoanelor care lucrează în locul unde și trăiesc a crescut cu 20%. Acest indice reprezintă un motiv de îngrijorare nu doar în lume, dar și în România unde preferințele angajatorilor pentru munca de acasă în detrimentului biroului a crescut, iar antreprenorii, de obicei, se concentrează asupra diminuării cheltuielor fără a lua în considerare, întotdeuna, efectele pe termen lung ale unor decizii luate.
”Viziunea generală este că munca de acasă este întotdeauna un lucru bun, dar lucurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. Poţi avea o clădire foarte eficientă într-un oraș în care oamenii merg pe jos sau folosesc transportul public. Dacă angajații lucrează de acasă, atunci ei pun în funcțiune sistemul de încălzire al întregii locuințe și acest lucru este în definitiv negativ”, a explicat Paul Swift, un consultant Carbon Trust, un grup de cercetare din Londra care oferă consultanță companiilor pe domeniul dezvoltării durabile și a sustenabilității. Expertul a amintit că sezonul de iarnă este perioada care facilitează în mod special emisiile de dioxid de carbon.
Angajați și antreprenori, suspiciune sau complicitate!
Raportul indică faptul că angajații care în drumul lor zilnic către job depășesc cel puțin opt mile (aproximativ 12 km) cu autoturismul personal sau cel puțin 14 mile (aproximativ 22 de km) or cel puțin 32 de mile (circa 50 de km) cu trenul, pot reduce emisiile.
Activiștii la nivel global susțin că trendul global promovat astăzi, respectiv de a munci de acasă, inițiat de comun acord între angajați și angajatori, crește poluarea globală cu concursul omisiunii, directe sau indirecte, a unor efecte care se desfășoară pe termen mai lung și necesită o atenție mai specială. Există suspiciuni, și nu doar printre activiștii de mediu, că antreprenorii la nivel global, propagă acest trend pentru a recupera resursele investite de companii în birouri și în procesul lor firesc de mentenanță.