Profesor Doctor DUMITRU CONSTANTIN DULCAN: „Omul nu devine om decât între oameni!”
”Un stat nu trebuie să își ignore sub nici o formă seniorii! Dacă o face, este o greșeală care îl va costa mult mai mult! Societatea trebuie să se folosească de cunoștințele și valoarea acestor oameni care au multe de oferit și de împărtășit din experiența lor de viață, profesională, culturală, umană. Și, să nu uităm niciodată că, acela care își ignoră părinții și bunicii, va fi ignorat la rândul său de copiii și nepoții lui. În lume este un echilibru în toate !” – Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan
Sala LUCEAFĂRUL din Capitală a devenit neîncăpătoare datorită celor aproape 500 de seniori bucureșteni veniți, alături de numeroși invitați de onoare, reprezentanți ai sponsorilor și partenerilor evenimentului, la întâlnirea cu celebrul Profesor Doctor DUMITRU CONSTANTIN DULCAN (84 ani) – abia întors din Japonia, General de Brigadă (rtr), Medic Primar Neurologie, Psihiatru, Doctor în Medicină și Doctor în Științe Medicale, reputat scriitor și publicist.
Asociația “Institutul pentru Îmbătrânire Activă” (Președintă Alexandra DOBRE) a fost cea care a organizat cea de-a V-a ediție a Galei SENIORI DE COLECȚIE”, o nouă întâlnire de suflet care a avut ca invitat de onoare pe una dintre cei mai apreciate și respectate personalități ale timpurilor noastre.
Evenimentul a fost moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
”Mi-a plăcut foarte mult acest termen elegant – seniori, pe care îl folosiți! Nu ați vorbit despre bătrâni, despre vârsta a treia, nici măcar despre vârstnici. Seniori… Se potrivește foarte bine cu ceea ce spun și afirm eu de fiecare dată: cuvintele au forță și câmp energetic, au putere și, dacă sunt folosite așa cum trebuie, devin realitate. Cuvintele despre iubire însemană unitate, pace, civilizație, normalitate, existență, viață frumoasă, longevitate! Termenul de iubire este o forță! Iubește-ți semenul sau acceptă-l pe celalalt ! Neacceptarea aproapelui înseamnă să induci creierului tău stres, să supui organismul la traume psihice, emoționale și de aici efectul nociv asupra sănătății noastre. Cuvintele care au semnificație pozitivă pentru noi înseamnă viața!” – Prof.Dr. Dumitru Constantin Dulcan
Seniorii bucureșteni au avut ocazia să primească autografe al legendarului profesor Dulcan pe volumele ”Inteligența Materiei”, ediție aniversară, 2021, ”Creierul și Mintea Universului”, 2019, ”Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, ediția a II‐a, 2015, ”Somnul Rațiunii”, ediția a III‐a, 2014, ”În căutarea sensului pierdut – vol. 1: Întâlnirea cu Destinul”, ediția a II‐a, 2008, ”În căutarea sensului pierdut – vol. 2: Creierul și Noua Spiritualitate”, ediția a II‐a, 2008, ”Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, ediția a II‐a, 2015, ”Somnul Rațiunii”, ediția a III‐a, 2014 și ”Dumitru Constantin‐Dulcan – Un promotor al Noii Spiritualități” (volum omagial), 2015, în cadrul sesiunii de autografe organizate în cadrul evenimentului.
Un moment artistic emoționant a fost susținut de Corul ”Neamul Românesc” al Asociației ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă, condus de Ileana Câmpeanu
”Starea psihică înseamnă chimia ta, aceea de pace interioară, de bucurie videcătoare a existenței! Invățați asta daca vreti să existași și să trății frumos!” – Prof.Dr. Dumitru Constantin Dulcan.
Profesorul DUMITRU CONSTANTIN DULCAN s-a născut pe 6 noiembrie 1938 în comuna Mârghia, județul Argeș și a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti din cadrul Institutului Medico Militar (1962). Are competenţe în explorări neurofiziologice si este Doctor în Stiinţe Medicale.
Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Piteşti și membru al unor prestigioase societati stiintifice nationale si internationale, precum Societatea Română de Neurologie, Societatea Română de Psihiatrie, Societatea Română de Neuropsihoendocrinologie, Societatea Română a Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate, Liga Română pentru Sănătate Mentală, Academia Americană, Societatea Europeană de Neurologie și Organizaţia Internaţională de Cercetare a Creierului (IBRO), este autorul al patru invenții din domeniul medical brevetate de OSIM și deținător al multor premii și distincții știintifice și literare. A participat la reuniuni științifice naționale și internaționale cu peste 300 de comunicări. A elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate și note de curs în domeniul Neurologiei, dedicându-se studierii domeniului conştiinţei, iar cărţile sale s-au vândut în sute de mii de exemplare. Amintim doar de volumele „Mintea de dincolo”, care abordează experiențele morții clinice, „Oglinda conștiinței”, „În căutarea sensului pierdut”, „Somnul rațiunii”, „Către noi înșine”,„Gândirea omului modern. Culmi și limite”.
A fost Șeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central (1992-2005) și Șef al Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universității “Titu Maiorescu” (2005 – 2016). Este autorul unor sute de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de imensă valoare ştiinţifică și eseistică, lucrări de patrimoniu, veritabile călătorii prin fascinantele domenii ale Filosofiei, Medicinii, Ştiinţei și Universului. Despre best-seller-ul anilor ’80, „Inteligenţa materiei“, o carte demnă de Premiul Nobel, domnia sa spunea: „Am dedus că eu nu am fost decât mâna care a scris. Destinul i-a fost hotărât de altă instanţă, situată dincolo de mine“. Cartea a fost distinsă în 1992 cu Premiul pentru filozofie „Vasile Conta” al Academiei Române. ”A fost una dintre cele mai inspirate și subversive formule de a vorbi în plin comunism despre minunile făcute de Dumnezeu” – scria jurnalistul Marius Vasilescu. ”Este una dintre importantele contribuții ale cercetării românești, inclusiv de ordin militar, aflată la granița dintre știință și spiritualitate”.