Răzvan Voica: Noul val de tehnologie va avea menirea să ne ofere superputeri
Lucrează din 1998 exclusiv în domeniul IT și a avut un parcurs de carieră extrem de divers. A migrat de la programator de sisteme automatizate la programator web. Din 2007 a ocupat exclusiv poziții manageriale. S-a implicat atât în organizații naționale, cât și în cele multinaționale. În 2013 a luat calea antreprenoriatului și împreună cu mai mulți prieteni a pus bazele proiectului Școala informală de IT.
Răzvan Voica se declară trend observer. Este pasionat de tehnologie, este lider, mentor, CEO și Co-fondator al platformei de educație non-formală în IT pe care a lansat-o în urmă cu aproape șase ani. Un model educațional alternativ care există de ani buni, atât în Vestul Europei, cât și în SUA. O platformă prin care cei care doresc să facă performanță în IT, indiferent de vârstă, au la dispoziție o gamă variată de cursuri practice de inițiere, pregătire și specializare. Digitalizarea nu va ierta pe nimeni. Se vorbește chiar și despre faptul că și IT-iștii vor fi înlocuiți de roboți. L-am provocat pe Răzvan Voica, Co-fondator Școala informală de IT, în acest context, la o discuție despre meseriile viitorului, despre digitalizarea din piața muncii și reconversia profesională în IT.
Meseriile viitorului
Despre meseriile viitorului se discută intens, în cercuri din ce în ce mai numeroase. Datorită surselor de informare oamenii au devenit autodidacți. Unii au învățat programare doar cu ajutorul tutorialelor de pe internet. Răzvan Voica crede că în jurul nostru există foarte multe persoane, pe care el le numește „diamante neșlefuite”. „Sunt oameni care, dintr-un context de viață sau dintr-un concurs de împrejurări, au ajuns să își risipească potențialul în cadrul joburilor care nu îi reprezintă sau care, la fel de important, nu le utilizează capacitățile. Sunt multe astfel de persoane pe care le-am cunoscut de-a lungul timpului și care m-au făcut să îmi spun ‹‹- Ce om capabil și pasionat! Cât de bine ar perfoma în IT un astfel de profil!›› Doar dacă ar exista o posibilitate prin care să îl fac să înțeleagă că se poate. Că el va putea”.
În opinia lui, oamenii caută mecanisme robuste prin care să se transforme. Caută modele profesionale, înaintea informațiilor specifice industriei pe care trebuie să și le însușească. „Școala informală de IT reprezintă un astfel de mecanism. O platformă care pune față în față persoanele mai sus menționate, cu profile puternice din IT, cu mentori pasionați, practicieni din industrie. Iar magia se întâmplă, oamenii se influențează natural unii pe alții. Observ de la o generație de cursanți la alta, cum ei își înșusesc jargonul tehnic, cum își dezvoltă modalități noi de a vedea sau a gândi lucrurile și, nu în ultimul rând, cum ajung în punctul în care simt că devin în sfârșit ceea ce și-au dorit mereu să fie. Și atunci, viața lor și a familiilor lor se schimbă în mai bine.”
Orice om care vrea să facă o reconversie profesională în IT ar trebui să aibă un minim set de cunoștințe despre…
„Consider că zona de soft skills face toată diferența între un om care poate face schimbări radicale de carieră și unul care va întâmpina dificultăți. Ideea este simplă: competențele soft sunt azi mai importante ca oricând, atât în procesul de învățare, cât și în cel decizional la angajare. Firmele din IT nu mai vor neapărat indivizi, ci echipe. Nevoia aceasta este dictată de creșterea exponențială a complexității și a magnitudinii proiectelor. Iar atunci, întrebarea principală naturală pe care și-o pune fiecare angajator se schimbă din: ‹‹– Oare va ști ce are de făcut?›› în ‹‹– Oare va putea lucra împreună cu restul echipei la dezvoltarea proiectului/proiectelor?››”.
Abilități necesare în meseriile viitorului
Se discută intens, în cercuri din ce în ce mai numeroase, despre o nouă fază de schimbare profundă a modului în care muncim și gândim. Va fi începutul unei ere în care inteligența artificială va înlocui o parte din munca pe care o facem zi de zi. Schimbarea va aduce o serie de nevoi de adaptare la nivel profesional. Ca răspuns pragmatic la această problemă, Răzvan Voica listează 3 competențe pe care le consideră absolut esențiale în contextul viitorului apropiat:
- Perseverența –persoanele perseverente vor putea ajunge la nivelul de adâncime în gândire de care este nevoie pentru rezolvarea unor probleme complexe din societate.
- Creativitatea – mașinile pot gândi rapid, pot ajunge la concluzii obiective în timpi record, pot procesa cantități de date care necesitau viețile întregi ale unor oameni de știință, însă creativitatea va rămâne în virtutea oamenilor.
- Comunicarea – complexitatea pe care o aduce o astfel de eră nu poate fi gestionată individual. A lucra în echipe devine un element cheie pentru a putea gestiona un astfel de nivel de abstract + complex. Consideră comunicarea ca fiind piatra de temelie a colaborării dintre oameni și a perpetuării spiritului participativ.
Digitalizarea ar trebui să ne ofere tuturor superputeri
Osatura societăţii în care trăim este generaţia X, cea a oamenilor născuţi între 1965 şi 1980, cei care se tem cel mai mult că digitalizarea le va aduce pierderea locurilor de muncă. Cum ar trebui ei să răspundă acestei frici în viziunea lui Răzvan Voica?
„Digitalizarea, consider eu, ar trebui să ne ofere tuturor superputeri. Totodată, să ne aducă în acea zonă în care să ne putem exploata cu adevărat potențialul uman. Temerea este naturală, ca orice altă frică de schimbare. Însă după această frică, ar trebui să se vadă avantajele și beneficiile care vin atașate din context. Mă gândesc la toate acele persoane care au obiceiul să se plângă despre cât de nestimulantă, plictisitoare și rutinată este munca pe care o fac. Ei bine, vor avea cu siguranță oportunitatea să ‹‹sară›› într-o zonă (chiar dacă în afara confortului personal) de creștere, inovare, creație, gândire complexă a unor probleme. Cred că atâta timp cât vor fi conștienți că acolo se vor simți mai împliniți profesional și stimulați intelectual, fricile acestea se vor ameliora”.
Digitalizarea nu va ierta pe nimeni. Se vorbește chiar și despre faptul că și IT-iștii vor fi înlocuiți de roboți deși Răzvan Voica crede că o astfel de afirmație este superficială.
„După cum am menționat anterior, noul val de tehnologie va avea menirea să ne ofere nouă superputeri. Da, vor continua să existe transformări puternice (unele limbaje de programare vor dispărea, altele vor apărea), însă este foarte mult spus că IT-iștii vor fi înlocuiți.
Vă ofer un exemplu: chiar dacă știu să programez o aplicație, nu înseamnă că și doresc să o fac. Uneori, vreau doar să apelez la un profesionist să îmi rezolve problema. Deciziile raționale pe care le luăm, au întotdeauna și un substrat emoțional, subiectiv. O persoană cu expertiză în IT va fi întotdeauna solicitată să lucreze la proiecte , cât timp există alte persoane care nu ‹‹doresc›› să facă efectiv acea muncă. Roboții, dacă e să îi numim așa, vor avea rolul să ne decongestioneze de activități repetitive și ne vor permite să ajungem mult mai rapid la rezultate exponențial mai complexe.
Programatorul va fi cel care va trebui să gestioneze acești ‹‹roboți›› din mai multe puncte de vedere: securitate, adaptare, dezvoltare, scalare etc.
La Școala informală de IT, investim masiv în digitalizare. Am făcut asta încă de la începuturi, iar un element de noutate, în acest an, este că vom implementa – în colaborare cu firma Aggranda din Iași – un prim roboțel software creat cu tehnologia RPA pe platforma UiPath, menit să automatizeze integrarea dintre două sisteme mari pe care le utilizăm intern.”
Firmele trebuie să țină pasul cu tehnologia
Există o corelație puternică între productivitate și gradul de digitalizare. Iar noi ca indivizi putem investi în propria educație, dar și firmele trebuie să țină pasul cu tehnologia. Din păcate, România a rămas destul de în urmă la acest capitol. „Consider că, în curând, digitalizarea companiilor nu va mai reprezenta o chestiune opțională. Pur și simplu, companiile care nu se vor digitaliza nu vor mai putea rămâne competitive în fața celor care au făcut deja asta.
Recomand antreprenorilor și managerilor de companii să înceapă cu pași mici care să vizeze anumite operațiuni repetitive și să continue ușor înspre automatizări software mai complexe. Acest lucru nu trebuie, în mod inerent, să atragă după sine renunțarea la oameni ― în nici un caz. Mai degrabă, va putea face posibilă optimizarea activităților pentru care oamenii respectivi consumă resurse semnificative de timp și energie” explică Răzvan Voica.
***
Școala informală de IT are peste 3500 de absolvenți și acoperire națională în 6 orașe importante din România (Cluj, București, Iași, Timișoara, Brașov, Craiova. Succesul, spune Răzvan Voica, se datorează unei echipe operaționale care împreună cu peste 100 de mentori practicieni din IT, au făcut posibil ca Școala informală de IT să fie astăzi unul dintre liderii la nivel național pe segmentul educației alternative în tehnologie.„Ne dezvoltăm continuu. Pe orizontală, prospectăm o dezvoltare internațională pe care o pregătim în decursul lui 2019, iar pe verticală vom continua să explorăm și să investim în digitalizare”.