Societatea unor alte vremuri, la 30 de ani de la Revoluție
Societatea anilor ’80 era dură și controversată. Tocmai de aceea, anul acesta, la 30 de ani de la Revoluție și de la căderea Zidului Berlinului, există documentare care aduc în actualitate această societate și o pun în discuție. Și “în dificultate” – metafora referindu-se la întrebarea dacă s-a schimbat ceva de atunci…
A călătorit cu trenul dintr-un capăt în altul al Germaniei de Est. Și a intervievat mai multe femei. Reușind ca prin părerile, frustrările profesionale și aspirațiile lor să descrie extrem de precis schimbările prin care trecea societatea acelor vremuri. Vremurile anilor ’80. Regizoarea Helke Misselwitz – căci despre ea este vorba, e realizatoarea documentarului „Adio, iarnă!” („Winter Adé!”, Germania de Est 1989). Un documentar care a fost controversat, având în vedere că submina imaginea femeilor propagată oficial de RDG. Și nuanța egalitatea de gen promovată de autorități. Helke Misselwitz s-a născut în 1947 la Planitz, în Germania. Între 1978 și 1982 a urmat cursurile de regie ale Academiei de Film și Televiziune din Potsdam-Babelsberg. În 1985 și-a început masteratul la Academia de Arte a Germaniei de Est, sub îndrumarea regizorului Heiner Carow. În această perioadă a realizat și documentarul „Adio, iarnă!”. În 1992, Misselwitz a regizat primul său lungmetraj de ficțiune – „Herzsprung”, urmat de „Englechen”. Din 1997 face parte din catedra de regie a Universității de Film „Konrad Wolf”, din Babelsberg.
Anul acesta: 30 de ani de la Revoluție
Iată că acest documentar, care a creat valuri la acea vreme, poate fi văzut și la noi. Duminică, 20 ianuarie, de la ora 18:00, la Cineclubul One World Romania – un nou proiect dedicat culturii documentare în România. În cadrul acestui proiect, de două ori pe lună, în serile de duminică, în spațiul de la POINT vor fi proiectate unele dintre cele mai importante filme documentare din istoria cinematografiei. Discutându-le ulterior împreună cu realizatorii lor sau cu invitați speciali. Evenimentul este organizat în colaborare cu Goethe-Institut București și este co-finanțat de AFCN.
Primele patru cinecluburi organizate în perioada ianuarie – martie reprezintă “introducerea” pentru ediția din 2019 a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World România. Festival care se va desfăşura în perioada 15-24 martie, la Bucureşti. Astfel, filmele propuse au legătură cu ultimii ani ai comunismului în Europa. Și cu modurile în care democrațiile contemporane au fost construite în primii ani de după revoluții. Tocmai de aceea documentarul „Adio, iarnă!” este propus spre vizionare, la prima întâlnire în cadrul proiectului, în prezența regizoarei.
În 2019 se marchează 30 de ani de la Revoluţia care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceauşescu în România. Dar şi 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia şi Polonia. În consecinţă, aceşti 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediţii a festivalului One World Romania.